Bruttó 857 ezer forinttal nőhet jövőre Orbán fizetése

2022. december 27. – 08:45

Másolás

Vágólapra másolva

A gazdasági előrejelzések szerint 2022-ben kb. 17,7 százalékkal nő majd a magyar átlagbér, ez pedig azt jelenti, hogy a parlamenti képviselők és kormányzati politikusok fizetése is nő, 4 éve ugyanis a parlament fideszes többsége elfogadott egy jogszabályt, ami a képviselői alapfizetést az előző évi hivatalos itthoni átlagbér háromszorosában határozza meg. Így már nem kell évről évre jogszabályokat elfogadni, ha a politikusok többet szeretnének keresni, a bérük ugyanis minden évben automatikusan az átlagkeresethez képest változik.

Az RTL összesítése szerint – 17,7 százalékos átlagbér-növekedéssel számolva – az idei 1 millió 316 ezer forintos képviselői alapbér 2023 márciusától körülbelül bruttó 1 millió 549 ezer forintra nő, így egy parlamenti képviselő legalább 230 ezres fizetésemelésre számíthat.

Vannak azonban olyanok, akiknél ez a növekedés sokszorosan jelentkezik, ilyen például Orbán Viktor miniszterelnök is, aki a képviselői alapbér mellett – nyári fizetésemelése óta – a házelnöki tiszteletdíjjal megegyező összeget kap, és a házelnöki tiszteletdíj a képviselői alapbér 2,7-szerese. Orbán így az idei 4 millió 870 ezres bruttója után jövőre már 5 millió 727 ezer forintot vihet haza havonta.

Az RTL számításai szerint Kövér László tiszteletdíja kb. 4,2 millió forintra nőne a mostani 3,5 millió forintról, azaz esetében több mint 600 ezer forinttal lenne magasabb a bruttó bér. Novák Katalin köztársasági elnök, aki Kövér László fizetésének 1,1 szeresét kapja, nagyjából bruttó 4,6 millió forintot vihet majd haza. Ez 700 ezer forinttal magasabb összeg Novák jelenlegi fizetéséhez képest.

Hogy a miniszterek mennyit keresnek, azt a miniszterelnök határozza meg, de Gulyás Gergely korábban azt mondta, a miniszterek fizetését az átlagbér hatszorosában határozta meg a kormányfő, ami jövőre 3,1 millió körül lesz majd. Ez bruttó 460 ezres fizetésemelést jelent. Ha a miniszter képviselő is, akkor ehhez hozzájön természetesen a képviselői fizetésemelés is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!