Mit jelképez a börzsönyi halálfejes kereszt?

Legfontosabb

2024. április 4. – 16:15

Mit jelképez a börzsönyi halálfejes kereszt?
A kisirtáspusztai halálfejes kereszt – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Börzsöny belsejének felfedezésére indulunk, az ígéretes nevű Szép-bércet, a fura Oldaltmászó-kút forrását, valamint a kisirtáspusztai pihenőt célba véve. Az egyik tisztáson egy első pillantásra groteszknek tűnő halálfejes keresztbe botlunk, ami díszes formájával a mexikói halottak napjának formavilágát idézi. De hogy kerül a koponya az erdei keresztre?

Misztikus túránkra Kóspallag északi csücskéből, a Kisinóci turistaház mellől indulunk egy tempós kilövést biztosító kávé elfogyasztása után. A közeli Kisinóci-réten fordulunk rá az S+ (sárga kereszt) turistaútra, aminek jelzése egészen Kisirtáspusztáig fog kalauzolni minket. De azért fogjuk még vissza magunkat, mert addig vár egypár jó helyszín minket.

Túracélunkhoz híven a Pokol-völgyben kezdjük meg a lassú emelkedést, a Pokol-völgyi-patak mentén haladva. A napsütés hatására szinte halljuk, ahogy sorra pattannak ki a rügyek a fákon, a madarak vadul csicseregnek a gyenge szélben, a levegőben dús, nedves földszag szállong.

Észre se vesszük, és már a 631 méter magas Szép-bérc gerincéhez érünk, ami egy kicsit meredekebb szögben dönti meg a túraösvényt. Két erőteljesebb kaptató következik, a közepén egy laposabb pihenővel, majd egy másik turistaút fut be balról ösvényünkbe S▲ jelzéssel. Ez lesz az, ami kivisz minket a Kis-Inóc (683 m) hegy előcsúcsának számító Szép-bérc gyepes búbjára.

A bérc neve találó, tényleg jó a kilátás, főleg délnyugati irányba. Jól szemügyre vehetjük a Ló-hegy vonulatát, mögötte a Sas-hegy sorjázó csúcsait, amiket a börzsönyi Eldugott Panorámák Útja fantázianevű túránkon vettünk sorra pár éve. Elbámészkodunk egy darabig a derűs hangulatú bércen, aztán visszaereszkedünk az S+ turistaútra a hegy oldalába, és folytatjuk az utat az Oldaltmászó-kút felé.

Szép-bérc – Fotó: Tenczer Gábor / Telex Szép-bérc – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Szép-bérc – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Szép-bérc – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

A forrás előtt nem sokkal újabb kilátóbérc vár minket, amit saját név hiányában Ökrész-kerti-bércnek neveztem el, ugyanis az Ökrész-kert nevű völgyrészre néz. A gyepes tisztáson ha nem is olyan szép a kilátás, mint a hegy felsőbb emeletein, azért körbe lehet tekinteni a Börzsöny egy kisebb szeletén. A fura nevű Oldaltmászó-kút nem messze innen, az avar alatt elbújva csobog. Neve onnan eredhet, hogy nem úgy folyik belőle a víz, mint egy csapból, hanem egy kis kő alól mászik el oldalirányba az erecske. A mohás vésett kövön az írás a forrás nevét és a foglalás idejét (1930) hirdeti. Frissítés: egyik olvasónk szerint a hazai középhegységi vizekben gyakori bolharák – népi nevén oldaltmászó – a kút névadója. Erre ugyan nem találtam megerősítést, mindenesetre jól hangzik.

Az ösvény innen erdei úttá szélesedve egy újabb völgyben folytatja az ereszkedést a Kollár-völgyi-patak mellett, egészen Kisirtáspusztáig. Itt örülhet az, aki nem autóval, hanem tömegközlekedéssel érkezett túrázni, mert felpattanhat a hétvégenként kétórás követési időközzel közlekedő erdei kisvasútra, és bepöföghet Nagyirtáspusztáig, sőt egészen Szobig. Az autósok még csak félúton vannak, nekik vissza kell gyalogolniuk Kóspallagig.

Ökrész-kerti-bérc, Kisirtáspuszta – Fotó: Tenczer Gábor / Telex Ökrész-kerti-bérc, Kisirtáspuszta – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Ökrész-kerti-bérc, Kisirtáspuszta – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Ökrész-kerti-bérc, Kisirtáspuszta – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

De még mielőtt bárki elindulna visszafelé, sétáljunk el a közeli Szépasszony-kútig, és az útba eső halálfejes keresztig. A díszes erdei kereszt valóban zavarba ejtő. Sokfélét láttam már, de ennyire cirádásat, gondosan díszített erdei verziót még sosem. A Krisztus lába alatti koponya a két lábszárcsonttal pedig tényleg olyanná teszi, mint amit most hoztak el a Día de los Murteosról egy vad, ünnepi haláltánc után.

Mint később utánanéztem, a mexikói halottak napi mulatság és a koponyás kereszt nem is áll olyan távol egymástól, sőt egyenesen ugyanazt jelképezi: a halál utáni feltámadást.

Nézzük, mit is írt erről Pásztor Emil a Magyar Tudományos Akadémia folyóiratában 2008-ban! Szerinte a koponyás kereszt nem is olyan ritka, mint gondolnánk. A koponya a keresztre feszítés helyére utal: a Golgota görög szó, az arámi Gulgoltha transzformációja, valójában a héber gulgoletből (koponya) származik. Azt a Jeruzsálem közelében lévő dombot jelzi, amelyen Jézust is keresztre feszítették. Ezen a dombon van ugyanis egy szikla, amely nagyon hasonlít a koponyára, és egyes vélemények szerint innen ered az elnevezés: a Koponya helye. Egy másik álláspont az, hogy az itt eltemetett elítéltek csontjai kerültek a felszínre. Ugyanis már korábbi idők óta ezen a helyen és környékén végezték ki és temették el az elítélt bűnözőket. Innen a másik név: a Koponyák hegye.

A koponya pedig a kereszten a középkori Szent Kereszt-legenda történésére utalhat. A legenda szerint Ádámot azon a helyen temették el a Golgotán, ahová később Jézus keresztfáját is felállították. Krisztus kiömlő vére jelenti a megváltást, mert ahogy Ádám bűnbe esése minden emberre kárhozatot hozott, úgy Jézus által mindenki kegyelemben részesül. Így a feszület alatti koponya, elvont formában, a krisztusi bűnbocsánatra utal. Ahogy a mexikói halottak napján a koponyák nemcsak a halált, hanem az újjászületést is szimbolizálják.

A misztikus legendák ködéből visszatérve ismét egy völgyben folytatjuk az utat az S (sárga sáv) jelzést követve. A Hosszú-völgyi-patak mellett sétálva átvágunk először a Templom-réten, majd az erdei rönkbútorral berendezett Érsek-tisztáson. A hátralevő úton már csak arra kell figyelni, hogy idejében átváltsunk az S jelzésről az S■ jelzésre, ami aztán egyenesen startpontunkig, egyben végállomásunkig, a Kisinóci turistaházig vezet.

A túraútvonal nagyítható térképe:

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szépkilátás Facebook-oldalán is, és lájkold az oldalt, ha még nem tetted! Kérdések és tanácsok is ide jöhetnek. Vizuálisabbaknak ott a YouTube-, az Instagram- vagy a TikTok-oldalunk.

További túrák a Börzsönyben:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!