A szászalmádi erődtemplom nyerte az Europa Nostra-díj közönségszavazását

2024. október 10. – 12:44

A szászalmádi erődtemplom nyerte az Europa Nostra-díj közönségszavazását
A felújított szászalmádi erődtemplom – Mihai Eminescu Trust / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A felújított erdélyi műemlék, a szászalmádi erődtemplom nyerte az Europa Nostra-közönségdíj online szavazását – derült ki október 7-én a bukaresti Athenaeumban tartott gálán. A kolozsvári Szent Mihály-templom idei díjazottként szintén versenyben volt a közönségszavazás 10 ezer eurós jutalmáért. A szászalmádi erődtemplom a kategóriája nagydíját is megnyerte.

Az Európai Bizottság még májusban jelentette be az idei Europa Nostra-díjasokat. Két romániai műemlék felújítási munkálatait is elismerték: a Szent Mihály templom mellett a szászalmádi erődtemplom rekonstrukcióját is a legjobbak közé választották. Az elismerést jelző emlékplakettet augusztus közepén el is helyezték a Szent Mihály templom falán. Ugyanakkor még hat díj bejelentése és átadása hátra volt.

Az öt kategória nagydíjának és a közönségdíjnak az átadó ünnepségét a Klaus Iohannis fővédnökségével zajló Európai Kulturális Örökség 2024 elnevezésű csúcstalálkozó egyik kiemelt programjaként tartották hétfő este Bukarestben.

Mindkét romániai műemlék a megőrzés és adaptív újrahasznosítás kategóriában versenyzett, és végül a szászalmádi felújítást találták a jobbnak. A két erdélyi épület mellett szerepelt a listán még a Royale Belge biztosítótársaság épülete Brüsszelben, a Schulenburg-kastély Németországban, az Ignacy bányakomplexum Rybnikben, és a Snow Wells jéggyár a spanyolországi Sierra Espuñaban.

Szászalmád egy hagyományos erdélyi szász falu. Az erődtemplom 14. századi kövekből és a 16. századi kézműves téglákból álló falazata szerkezetileg meggyengült, markáns repedésekkel, hézagokkal volt tele. A templom felújítási stratégiája egyesítette a magas színvonalú helyreállítási módszereket, a fenntartható örökségi helyszínek értékmegőrzését, és a közösségi szerepvállalást.

A helyreállítási munkák a legjobb gyakorlatokat követték: minimális, visszafordítható beavatkozásokat végeztek, hagyományos helyi építőanyagok és technikák alkalmazásával. A történelmi helyreállításban tapasztalt képzett építészek, mérnökök és építők vettek részt. A szászalmádi erődtemplom felújítását a segesvári Mihai Eminescu Trust végezte.

A felújított szászalmádi erődtemplom – Mihai Eminescu Trust / Facebook A felújított szászalmádi erődtemplom – Mihai Eminescu Trust / Facebook
A felújított szászalmádi erődtemplom – Mihai Eminescu Trust / Facebook

Az Europa Nostra műemlékvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó, páneurópai nonprofit szervezet 1963-ban az Európa Tanács, valamint több helyi és regionális nem kormányzati szervezet kezdeményezésére jött létre.

A 35 európai ország szervezeteit tömörítő Europa Nostra fő feladatának az európai identitás megóvását tekinti. 1980 óta Europa Nostra-díjjal jutalmazza az európai kulturális örökség megőrzéséhez hozzájáruló építészeket és tervezőket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!