Eddig ez volt a magyarok legerősebb napja a tokiói olimpián

2021. július 28. – 17:08

frissítve

Eddig ez volt a magyarok legerősebb napja a tokiói olimpián
Milák Kristóf aranyérmet nyerte 200 pillangón – Fotó: Odd Andersen / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán összejött a második magyar aranyérem Tokióban, Milák Kristóf olimpiai rekorddal nyert 200 pillangón. A férfi kardcsapat és Tóth Krisztián dzsúdós is bronzérmes lett, és a női pólócsapat lenyomta az amerikai álomcsapatot. Összességében jó kis nap volt.

Kisebb éremeső hullott a magyarokra a tokiói olimpia szerdai napján. Milák Kristóf nyitotta az érmek sorát, a 21 éves úszó magyar idő szerint hajnali négykor úszott a 200 méter pillangó döntőjében. A 2019-es világbajnok óriási fölénnyel nyert, több mint 2 másodpercet vert a hazai pályán versenyző Honda Tomorura. Milák 1:51,25-tel csapott a célba, amivel megjavította az amerikai Michael Phelps olimpiai rekordját, és a második magyar aranyérmet szerezte Tokióban, az elsőt úszásban.

Később elmondta, nem volt teljesen zökkenőmentes az úszása, a rajt előtt nem sokkal ugyanis szétszakadt az úszógatyája, le kellett cserélnie. „A gatyaügy miatt kicsit szétestem, úgy voltam vele, hogy csak ússzuk le, ezért nem lett világcsúcs” – mondta az újdonsült olimpiai bajnok. (Hogy pontosan mi történt Milákkal a döntő előtt, ebben a cikkünkben rekonstruáltuk.) Kenderesi Tamás is Milák futamában úszott, a Rióban bronzérmet szerző 24 éves úszónak mindössze 7 század hiányzott az újabb éremhez, így viszont negyedik lett.

Milák Kristóf aranyat érő úszását itt tudja visszanézni:

De ha valaki nem videós formában akarja átélni az izgalmakat, annak vizualizáltuk a döntőt:

Ez nem Hosszú Katinka olimpiája

Ki kell emelni még Németh Nándort, aki 57 év után jutott döntőbe 100 gyorson magyarként, 47,81-es ideje új országos csúcsot is jelent. Kapás Bogláka szintén döntős 200 pillangón, a harmadik legjobb idővel jutott be a fináléba, így remélhetőleg harcban lesz az éremért majd csütörtök hajnalban. Cseh László 35 évesen már elődöntős 200 méter vegyesen, a Verrasztó Evelyn, Késely Anna, Kapás Boglárka, Veres Laura összeállítású 200 méter gyorsváltó pedig már ott van a csütörtöki döntőben.

Továbbra sem találja korábbi formáját a Rióban három aranyat nyerő Hosszú Katinka: kedvenc számán, 400 vegyesen csak ötödik lett vasárnap, most a 200 vegyes döntője sem sikerült jól neki, címvédőként és világcsúcstartóként hetedik helyen végzett. A döntő után azt mondta, keresi az okokat, hogy miért nem sikerült megúsznia a győztes időt. „Azt érzem, nem hagyhatom így abba. A 200 háton ott leszek, nagy küzdés lesz, mert a formám olyan, de ott leszek a medencében” – nyilatkozta. Azt a döntőt pénteken rendezik, öt éve az olimpián ezüstérmes volt ebben a számban.

Drámai végjáték a kardozóknál, könnyeivel küzdő dzsúdós

A férfi kardcsapat szállította a szerdai nap második magyar érmét, Szilágyi Áronék Németországot győzték le drámai végjáték után a bronzmeccsen. Az utolsó asszóig nagyon simán alakult a mérkőzés, 40-26-ra is vezetett a magyar csapat. Ott azonban az immár háromszoros egyéni olimpia bajnok Szilágyi Áron csak szenvedett, egymás után szerezte a tusokat német ellenfele, egy ponton már 42-40-re jöttek fel a németek. Szilágyinak sikerült összeszednie magát, és szerzett gyorsan három tust, amivel a magyar csapat 45-40-re megnyerte a bronzmeccset.

Szintén bronzérmet szerzett a dzsúdós Tóth Krisztián, a 27 éves magyar sportoló aranyponttal győzte le az orosz Mihail Igolnyikovot az éremért rendezett mérkőzésen. Pályafutása legnagyobb sikerét érte el ezzel a 90 kilósok mezőnyében induló Tóth, noha idén világbajnokságon és Európa-bajnokságon is volt már harmadik. A magyar dzsúdó szempontjából is fontos siker az övé: 2012 után ismét van magyar olimpiai érem a sportágban.

„Leírhatatlan érzés tényleg, köszönöm mindenkinek, aki segített nekem. Nem tudom, hogy történt ez az egész, katarzis volt az egész napom. Rengeteget dolgoztam ezért”

– értékelt a könnyeivel küszködve Tóth. Arról is beszélt, hogy pazar éve volt, ha korábban valaki azt mondja neki, hogy három világversenyen három érmet szerez, akkor kineveti. Bronzérmét édesapjának ajánlotta, akinek aznap volt a születésnapja.

A női vízilabda-válogatott is folytatta olimpiai szereplését, a legyőzhetetlennek hitt amerikai csapattal játszottak csoportmeccset. Az utolsó két olimpiát és három világbajnokságot megnyerő amerikaiak a harmadik negyed végén még 8-6-ra vezettek, onnan sikerült fordítaniuk a magyaroknak. A győztes gólt az új-zélandi születésű Parkes Rebecca szerezte egy fantasztikus mozdulattal. A 26 éves Parkes Rebecca 2014 óta játszik Magyarországon, előbb az Egerben, majd az UVSE-ben. 2016-ban lett magyar állampolgár, azóta szerepel a válogatottban is, amellyel 2020-ban Európa-bajnoki bronzérmet szerzett.

Itt tudja visszanézni a vízilabda-válogatott győztes gólját:

Három döntőben is lesznek magyar úszók

A további magyar eredményeket ebben a cikkben gyűjtöttük össze. Itt pedig a csütörtöki programot találja, röviden a legfontosabb események: a 200 pillangó döntőjében Kapás Boglárka fog úszni hajnalban, míg a 100 gyors döntőjében Németh Nándornak szurkolhatunk, és a női 200 méter gyorsváltó is a legjobb nyolc között úszik majd.

A férfi pólósok és a női kézisek is pályára lépnek, de lesz újra dzsúdósunk versenyben, és döntőért evezhet Pétervári-Molnár Bendegúz is. A női tőrcsapat pedig szintén az érmet veheti célba. Magyarország eddig 5 érmet szerzett a tokiói olimpián, 2 aranyat, 1 ezüstöt és 2 bronzot. Az éremtáblázat aktuális állását itt tudja megnézni.

Hőguta és két tasli Tokióban

A magyar érdekeltségű versenyeken túl is volt miért követni az olimpiát, a szerdai nap is bővelkedett a néhol drámai, néhol meghökkentő történésekben:

  • Néhány pillanatra elvesztette eszméletét a grúzból lett spanyol dzsúdós, Nikoloz Sherazadishvili, miután ellenfele, az orosz Mihail Igolnyikov fojtást alkalmazott nála. Szerencsére Sherazadishvili nem sérült meg, a vigaszágon tudta folytatni a küzdelmet.
  • A négyszeres olimpiai bajnok Simone Biles az egyéni összetettől is visszalépett a mentális egészségére hivatkozva, így biztosan nem védi meg címét. Azután döntött így az amerikai tornászsztár, hogy előző nap kivette magát a csapatdöntőből, mert úgy érezte, nem áll készen mentálisan.
  • Primož Roglič nyerte az országúti kerékpár időfutamát, de nem akárhogyan: a szlovén bringás annyira felpörgött, hogy meg sem állt a célvonalnál, még kétszáz métert megtett versenytempóban. Roglič tényleg mindent beleadhatott, mert a 44 kilométeres pályán több mint egy percet vert a második helyen végző holland Tom Dumoulinre. Az olimpia arany kárpótolhatja Rogličot az idei Tour de France-ért, amit sérülés miatt kellett feladnia egy komoly bukás után.
  • A nőknél Annemiek van Vleuten nyerte az időfutamot. Ez azért érdekes, mert a 38 éves bringás volt az, aki a mezőverseny befutójánál győztesként ünnepelte magát, mert nem tudta, hogy egy szökevény, az osztrák Anna Kiesenhofer már célba ért, és elhappolta előle az aranyat.
  • A Nemzetközi Dzsúdószövetség (IFJ) figyelmeztetésben részesítette a német Claudiu Pisu edzőt, amiért még hétfőn, a kamerák előtt a ruháját megfogva megrázta tanítványát, Martyna Trajdost, majd adott két taslit is neki, mielőtt tatamira lépett a magyar Özbas Szofi ellen. A pofonok nem segítettek Trajdoson, kikapott Özbastól, és kiesett a versenyről.
  • A hőség már az olimpia kezdete óta téma a teniszezők között, szerdán meg is lett az első áldozata az extrém időjárásnak: a spanyol Paula Badosa hőguta és napszúrás miatt adta fel negyeddöntős meccsét a cseh Marketa Vondroušova ellen.
  • Az evezősök négyes döntőjében a brit hajó majdnem meglékelte, de legalábbis kis híján felborította az egyik ellenfelét. A briteknek ráadásul az éremre is lett volna esélyük, ám a súlyos kormányzási hiba miatt lecsúsztak erről: végül Ausztrália nyert Románia, illetve a britek által veszélyesen megközelített Olaszország előtt.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!