Az időfutamban már nem kegyelmezett a holland bringás, aki az országúti versenyen azt hitte, nincs senki előtte

2021. július 28. – 09:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

38 évesen olimpiai bajnoknak mondhatja magát Annemiek van Vleuten holland bringás, aki szerdán majdnem egy perc különbséggel nyerte a nők időfutamversenyét.

Van Vleuten vasárnap, a nők országúti versenyének végén már a hírek középpontjába került, ugyanis amikor áthaladt a célvonalon, győztesként ünnepelte magát, mert nem tudta, hogy egy szökevény, az osztrák Anna Kiesenhofer több mint egy perc előnnyel már célba ért előtte, elhappolva az olimpiai aranyat. Van Vleuten másodjára, az időfutamon már nem bízott semmit a véletlenre, és őrületes tempót, 43,871 km/h-s sebességet diktálva rommá verte a mezőnyt.

Ezzel úgy tűnik, az átok is megtört a holland bringásnál, eddig ugyanis mindig volt valami, ami közé és az olimpiai arany közé került. Vasárnap a váratlan szökevény, öt éve, Rióban pedig egy súlyos bukás – akkor a mezőnyversenyben 22 másodperces előnnyel haladt az élen, amikor a lejtőn, a nedves aszfalton megcsúszott, és akkora erővel esett neki a szegélyköveknek, hogy fel kellett adnia a versenyt. Később kiderült, hogy agyrázkódást szenvedett, és a gerince három helyen is megrepedt.

A női kerékpáros időfutam olimpiai bajnoka, Annemiek van Vleuten – Fotó: Greg Baker / AFP
A női kerékpáros időfutam olimpiai bajnoka, Annemiek van Vleuten – Fotó: Greg Baker / AFP

„Mindig is azt hittem, hogy egy szörnynek kell lennem, hogy olimpiai bajnok legyek, de nem vagyok szörny” – nyilatkozta a szerdai sikere után Van Vleuten, aki arról is beszélt, hogy háttérbe kellett szorítania a vasárnapi verseny után őt körülvevő negatív véleményeket és hangokat. „Ez elég nagy kihívás volt. Akár le is ránthatott volna magával, de az edzőmmel dolgozva sikerrel kizártuk ezeket, szerencsére jó képességeim voltak ehhez.”

Női időfutam, 22,1 km, olimpiai bajnok:

  • Annemiek van Vleuten (Hollandia) 30:13.49 perc (43,871 km/h átlagsebesség)
  • 2. Marlen Reusser (Svájc) 56.47 másodperc hátrány
  • 3. Anna van der Breggen (Hollandia) 1:01.63 perc hátrány
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!