A holland bringás azt hitte, hogy olimpiai bajnok, csak később jött rá, hogy egy perccel előtte elvitték az aranyat

2021. július 25. – 11:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási meglepetést hozott az országúti kerékpár női mezőnyversenye: az osztrák Anna Kiesenhofer egész napos szökésből, negyven kilométert szólóban tekerve lett olimpiai bajnok. A legnagyobb holland sztárok hiába üldözték, nem tudták őt utolérni, így a nagy favorit Annemiek van Vleuten ezüstérmes, az olasz Elisa Longo Borghini bronzérmes lett.

A verseny krónikájához hozzátartozik, hogy többször akadtak problémák az időkülönbségek közlésével, így a versenyzők sem mindig voltak tisztában az aktuális állással. Emiatt Van Vleuten nem tudta, hogy egy szökevényt nem sikerült utolérniük, így amikor átért a célvonalon, úgy ünnepelt, mintha megnyerte volna az olimpiát. A válogatott csapattársai is azt hitték, hogy ő nyert. Csak később jöttek rá, hogy Kiesenhofer hazaért, vagyis az őt üldöző mezőny előtt ért célba.

„Nem tudtam” – mondta zavarodottan Van Vleuten a befutó után. Nem ő volt az egyetlen versenyző, aki összezavarodott. A brit Lizzie Deignan a BBC-nek azt mondta, hogy ő is azt hitte, hogy Van Vleuten lett az olimpiai bajnok – írja a Cyclingnews.

A 137 kilométeres, közel 2700 méter szintkülönbséget magába foglaló távon 67 kerékpáros állt rajthoz. Öten szinte rögtön az éles rajt után elszöktek, ebben a szökésben Kiesenhofer mellett a dél-afrikai Carla Oberholzer, a namíbiai Vera Looser, az izraeli Omer Shapira és a lengyel Anna Plichta volt benne. A csoport kilenc perc feletti előnyt dolgozott ki, amely végül döntőnek bizonyult.

Kiesenhofer, Plichta és Shapira hosszú ideig kitartottak elöl, az utolsó 60 kilométeren felváltva támadtak a hollandok, akik között ott volt a legutóbbi két aranyérmes, a 2012-ben Londonban bajnok Marianne Vos és a címvédő, világbajnok Anna van der Breggen, az Európa-bajnok Annemiek van Vleuten és az idei Liege-Bastogne-Liege-en győztes Demi Vollering.

A 30 éves osztrák időfutambajnok 40 kilométerre a céltól támadott, amivel lerázta magáról a két szökevénytársát. Plichtát és Shapirát 4,5 kilométerrel a cél előtt befogta az összes esélyest magában foglaló mezőny. Az egyedül elöl maradó Kiesenhofer viszont nagy szenvedések árán, de tartani tudta az időkülönbséget, így óriási meglepetésre megnyerte a versenyt, majd a célba érés után kimerültségében a Fudzsi-versenypálya aszfaltjára rogyott.

Az olimpiai bajnok Anna Kiesenhofer – Fotó: Greg baker / AFP
Az olimpiai bajnok Anna Kiesenhofer – Fotó: Greg baker / AFP

Az utolsó kilométereken a mezőnyből sorra indultak a támadások, az ezüstöt végül Van Vleuten, a bronzot pedig az olasz bajnok Elisa Longo Borghini szerezte meg. A nők időfutamát – miként a férfiakét – szerdán rendezik, előbbiek egy, utóbbiak kért kört teljesítenek a 22,1 kilométer hosszú pályán. (via MTI)

Országúti kerékpár női mezőnyverseny,
Musashinonomori Park-Fudzsi Nemzetközi Motorsport Versenypálya, 137 km:

  • 1. Anna Kiesenhofer (Ausztria) 3:52:45 óra
  • 2. Annemiek van Vleuten (Hollandia) 1:15 perc hátrány
  • 3. Elisa Longo Borghini (Olaszország) 1:29 p h.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!