Milák Kristóf hihetetlen fölénnyel olimpiai bajnok

Legfontosabb

2021. július 28. – 03:55

frissítve

Milák Kristóf hihetetlen fölénnyel olimpiai bajnok
Milák Kristóf az olimpiai aranyéremmel a nyakában – Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az úszóversenyek ötödik napján megszületett az első magyar aranyérem a tokiói olimpián a medencében is. A 2019-ben világbajnok Milák Kristóf mostantól már olimpiai bajnok is. A 21 éves úszónak nem volt ellenfele.

„Az első tokiói úszásakor még éreztem benne egy kis görcsöt, amikor a váltóban versenyzett, ez gyorsan elmúlt, és úgy látom, a formája jó. Kristóf pedig céltudatos, valóra akarja váltani az álmát, amiért eddig keményen dolgozott, és amire minden esélye meg is van”

– így jellemezte Milák Kristófot még a döntő előtt az edzője, Selmeci Attila. Azt is elárulta a szakember, hogy 53 másodperc körüli első százat fog úszni a tanítványa, a második százon pedig minden erejét beleadja.

Milák 2019-ben világcsúccsal (1:50,73), Michael Phelps legjobb eredményét átírva nyerte meg a világbajnoki aranyat, azóta erre a napra készült, hogy az olimpián is megmutassa, nincs nála gyorsabb 200 pillangón. Az előfutamban (1:53,58) és az elődöntőben (1:52,22) is favorithoz méltón úszott, és mindkétszer ő volt a leggyorsabb. Másodpercekkel a mezőny előtt járt, ezt kellett megőriznie. Elsőre nem is lehetett megmondani, hogy ki lehet az ellenfelek közül a legnagyobb kihívója.

Milák természetesen a négyes pályán indult, a fináléba ötödik idővel bekerülő Kenderesi Tamás a hetesen.

Ahogy számítani lehetett rá, ötvennél Milák fordult elsőnek, a dél-afrikai Chad Le Clos másodiknak. Száznál a 2012-es olimpiai bajnok Le Clos átvette a vezetést – neki hagyományosan erős a második ötvene –, az olasz Burdisso bejött a második helyre. Milákot azonban nem kellett félteni egy pillanatra sem, mert a harmadik hosszon mindenkit lerázott magáról. Ahogy ritmust váltott, már egycsapásra eltűntek az ellenfelei. Milák tempóról tempóra növelte az előnyét, hatalmas volt a sebességkülönbség közte és a mezőny között, és a cél előtt már senki sem tudott felzárkózni hozzá. Nagyon magabiztosan győzelmet láthattunk, 200-on szokatlanul nagy fölénnyel. Kétszázon ezen az olimpián még senki sem tudott ilyen tetemes előnyt kiharcolni.

A magyar úszó 1:51,25-tel csapott a célba, ezzel az amerikai bálvány, Michael Phelps olimpiai rekordját megjavította, a világrekord viszont maradt a régi, és ahogy viccesen szokta mondani, az egyéni csúcsa is érvényben maradt. A Rióban harmadik Kenderesinek 7 század hiányzott a bronzhoz.

  • Milák Kristóf – 1:51,25
  • Honda Tomoru – 1:53,73
  • Nicola Burdisso – 1:54,45
  • Kenderesi Tamás – 1:54,52

Németh Nándor 100 gyorson a hetedik idővel, 47,81-gyel jutott be a csütörtöki döntőbe, 1964-ben Dobay Gyula volt utoljára magyar döntős ezen a távon. Kapás Boglárka 2:06,59-es egyéni csúccsal, a harmadik helyen jutott a szintén csütörtöki 200 pillangó döntőjébe. A kínai Csang nagyon erősnek tűnik, kimagaslik a mezőnyből, Kapás várhatóan a két amerikaival, Flickingerrel és Smith-szel fog nagy csatát a második helyért. De egy olimpiai döntőben sok meglepetés lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!