A dzsúdós Tóth Krisztián aranyponttal bronzérmes

2021. július 28. – 13:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Világbajnoki bronzérme után Tóth Krisztián az olimpián is nyert egy bronzot. Ez a harmadik hely a 27 éves sportoló legnagyobb sikere. 2012 után ismét van magyar olimpiai érem a sportágban.

A dzsúdóban a világranglistán harmadik, 90 kilós Tóth Krisztiántól várhattuk a legjobb szereplést, még akkor is, ha láttuk, a sorsolás nem kedvezett neki, mert a japán Soicsiro Mukaj nem volt kiemelt, és Tóth megkapta őt a második fordulóban. Az elsőben a magyar dzsúdós a menekültek csapatát erősítő Misengával került szembe, akit két intés után nagy ipponnal múlt felül.

A japán ellen Tóth kiélezett meccset vívott, a négyperces meccs nem hozott akciót, a hosszabbításban előbb a magyar, később a riválisa kapott egy intést, majd amikor a japán indított egy akciót, nagyszerűen kontrázta meg, és ippont kapott érte. Mivel a sportágban van aranypont, ha csak vazarit ítélnek az akcióért, akkor sem kellett volna tovább folytatni. 6 perc 55 másodperc után ért véget így a találkozó.

„Félúton átvettem az akciót, megvolt a karkontroll, a videózás alatt éreztem, hogy meg fogják adni, azért voltam bizonytalan, mert Japánban vagyunk, de győzött az igazság” – mondta Tóth, aki junior kora óta nem vert meg japánt.

A német Trippellel szemben azonban a hosszabbításban alulmaradt versenyzőnk. Ő volt előnyben, de egy gánccsal a német leterítette. A vigaszágon a holland Van’t End várt rá, aki a második a rangsorban, volt már világbajnok. Tóth viszont egy szép dobással előnybe került egy perccel a vége előtt, és ugyan ellenfele mindent megpróbált a hajrában, már nem talált rajta fogást.

A meccs után Tóth azt mondta, hogy bomba formában érzi magát, ezt kívánja minden sportolónak, és az édesapjának szeretne kedveskedni egy bronzéremmel. Össze is jött neki, bár nem volt könnyű meccs, sőt.

A bronzmeccsen az orosz Igolnyikovval szemben lépett tatamira, akit eddig egyszer sem sikerült megvernie. Az orosz volt aktívabb, Tóthot megintették a második percben 1:10-zel a vége előtt újabb intést kapott, aztán mindketten elestek, a mérkőzés vezetője vazarit ítélt, de ezt a videózás után elvették.

Jöhetett a hosszabbítás, az oroszt is megintették, Tóthnak volt egy olyan támadása, amit visszanéztek, de nem ért pontot. A magyar dzsúdós viszont újra indított, és egy az előzőnél jobban kivitelezett dobással, 3:28-nál lezárta a meccset, az orosz nem is reklamált, teljesen egyértelmű, pontot érő támadás volt, amiért vazarit adtak.

„Leírhatatlan érzés tényleg, köszönöm mindenkinek, aki segített nekem. Nem tudom, hogy történt ez az egész, katarzis volt az egész napom. Rengeteget dolgoztam ezért” – értékelt a könnyeivel küszködve Tóth. Arról is beszélt, hogy pazar éve volt, és ha korábban valaki azt mondja neki, hogy három világversenyen három érmet szerez, akkor kineveti „Édesapámnak nagyon boldog születésnapot kívánok, viszem az érmet, ahogy megígértem neki!” – zárta az interjút.

Pánczél Gábor, az edzője azt mondta, az ő sportágukban japán verni Japánban, a legnagyobb dicsőség, az a meccs nehezebb volt, mint a bronzmeccs, noha azon is nagyon szépen dolgozott. Megígérte neki, hogy neki adja a motorját, ha érmet nyer, így most attól elköszönhet, de jó kezekben lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!