Siklósi Gergely ezüstjétől a flamingózó kínai súlyemelő olimpiai bajnokig

2021. július 25. – 17:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Túl vagyunk az olimpia harmadik teljes versenynapján, amit nehéz lenne a magyarok napjának nevezni. Több sportolónk közel járt az éremszerzéshez, de Siklósi Gergely ezüstjén kívül leginkább pontszerző helyeknek örülhettünk. Vasárnap volt olyan bringás, aki másodikként ért célba, de magát győztesnek hitte és ünnepelt és kiosztották a világtörténelem első gördeszkás olimpiai bajnoki címét.

A magyar szurkolók számára a vasárnap a majdnemek napjaként indult és nagyjából úgy is zárult. Hiába kelhettek érmeket remélve hajnalban, az USA nézői miatt délelőtt rendezett úszódöntőkön ezúttal egy negyedik, egy ötödik és egy hatodik hellyel kellet beérniük:

  • Verrasztó Dávid 32 évesen, élete első olimpiai döntőjét úszva 21 századdal maradt le a bronzéremről 400 vegyesen;
  • Hosszú Katinkának a 400 vegyes címvédőjeként ezúttal nem volt esélye az aranyra, de sokáig úgy tűnt, a dobogóra odaérhet, végül azonban az ötödik helyen ért célba;
  • az élete első olimpiáján szereplő, 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória, aki még hete is hülyének nézett volna bárkit, aki azt mondja neki, hogy 400 vegyesen pontszerző lesz, de saját magát is meglepve a hatodik helyen végzett.

Az uszodában a délután rendezett előfutamok ezután kevés örömöt hoztak, de a 4x100-as férfi gyorsváltó döntőbe jutott, és tovább ment a középdöntőbe Németh Nándor 200 gyorson.

A nap magyar érme

A 23 éves Siklósi Gergely világbajnokként és világranglistavezetőként érkezett Tokióba, élete első olimpiájára, és esélyeshez méltón menetelt egészen a döntőig, útközben a riói bajnokot, Pak Szangjongot is 15-13-ra megverte. A döntőben azonban Romain Cannone várt rá, aki ezúttal jobban bizonyult. A franciának korábban semmilyen komoly eredménye nem volt, és a mostani olimpiai keretbe is csak tartalékosként fért be, de ma élete napját kifogva vívott, így nyert nyert 15-10-re.

Fotó: Mohd RASFAN / AFP
Fotó: Mohd RASFAN / AFP

„Első bálozó voltam, első olimpiámra érkeztem, ez egy jó kezdet, jobb, mint Szilágyi Ároné” – mondta a döntő után Siklósi, aki az érmét „fehér aranynak” nevezte. A Telexnek helyszíni tudósítójának arról is beszélt Tokióban, hogy csupán két másodpercig volt csalódott, miután második lett.

Apró érdekesség, hogy ezt a döntőt a honfitársának szurkoló Antoine Griezmann is figyelemmel kísérte. Azonban a győztes találatot a francia válogatott labdarúgó az alábbi videó tanúsága szerint a tévének hátat fordítva nézte meg, valószínűleg a telefonja szelfikameráján keresztül:

Megvan a második érem

Nem volt szerencsés a sorsolása a női dzsúdósok 52 kilogrammos kategóriájában induló Pupp Rékának, mégis a bronzéremért küzdhetett, és végül a pontszerző helyen zárta a tokiói olimpiát. Ő okozta a nap legnagyobb magyar meglepetését is azzal, hogy rögtön az első meccsén aranyponttal verte a szám olimpiai címvédőjét, a koszovói Majlinda Kelmendit. A nyolcaddöntőben ezután karfeszítéssel nyert, és bár a döntőbejutás nem sikerült neki, vígaszágon egészen a bronzmeccsig jutott.

Ott a világranglista negyedik helyezettje, az olasz Odette Giuffrida várt rá, rajta viszont nem találta a fogást, így az olasz egy jó dobással, ipponnal megszerezte a harmadik helyet, Pupp pedig ötödik lett. Bár a tatamiról könnyek között távozott, a meccs után azt mondta:

„ez az ötödik hely biztosan fel fog értékelődni majd a következő napokban.”

Odette Giuffrida győzelmének pillanata a bronzmeccsen. Fotó: Franck FIFE / AFP
Odette Giuffrida győzelmének pillanata a bronzmeccsen. Fotó: Franck FIFE / AFP

Rajta kívül pontszerzőként végzett még Péni István is. A felkészülés alatt komoly botrányba belekeveredő és az olimpiáról kishíján lemaradó Európa-bajnok magyar sportlövő a 7. helyen jutott be a nyolcas döntőbe, ahol végül az ötödik helyet tudta megszerezni. A nap további magyar eredményeit itt gyűjtöttük össze.

A nap rosszhírei

Babos Tímea után Fucsovics Márton is visszalépett az olimpiától, ő alig pár órával az első meccse előtt jelentette be, hogy vállsérülés miatt nem tud játszani. Tokióban így nem lesz magyar teniszező versenyben.

Kevésbé rossz hír, de örömtelinek semmiképp nem nevezhető, hogy a férfi pólósaink és a női kéziseink is vereséggel kezdték az olimpiai szereplést. A vízilabda-válogatott hiába vezetett 5-2-re is a nyitómeccsen, a görögök pontosabb lövéseikkel végül 10-9-re nyertek ellenük. A magyar női kézilabda válogatott győzelme egy hajszálon múlt, a legutóbbi olimpián és legutóbbi Eb-n egyaránt ezüstérmes Franciaország ellen 30-29-re kaptak ki.

A nap nagy sztorijai

  • Egy holland bringás, Annemiek van Vleuten azt hitte, hogy olimpiai bajnok, csak később jött rá, hogy egy perccel előtte elvitték az aranyat. Nem volt egyébként egyedül a tévhitével, amikor célba ért, még a csapattársai is meg voltak róla győződve, hogy ő lett a bajnok. Arról, hogy ez hogyan fordulhatott elő, itt írtunk.
  • Abszolút hazai pályán írt történelmet a tokiói születésű gördeszkás, Horigome Juto. Bár nem ő volt a szám favoritja, mégis övé lett az olimpiák történetének legelső gördeszkás aranya.
  • Ápolóként koronavírusos betegeket is lélegeztetett, négy éve még amatőr volt és a kórház alaksorában tanult lőni, most mégis olimpiai bajnok lett az iráni Dzsavad Foruhi.
  • Abszolút rekorder lett egy másik sportlövő, az 52 éves grúz Nino Salukvadze, ő lett az első nő, aki kilenc különböző olimpián is versenyzett.
  • Végül álljon itt egy kép a kínai súlyemelőről, Li Fa-pinről, aki véletlenül flamingózva tartott meg 166 kilót, ezzel még saját magát is megnevettette, de így is olimpiai bajnok lett:
Fotó: YANG LEI / XINHUA / Xinhua via AFP
Fotó: YANG LEI / XINHUA / Xinhua via AFP

Az éremtáblát továbbra is Kína vezeti, 6 arannyal, 1 ezüsttel és 4 bronzzal. Magyarország a két vívóéremmel a kilencedik helyet foglalja el épp. De az olimpia hétfőn tovább folytatódik, a magyarok számára ezzel a porgrammal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!