Az adrenalin még hajtja, kilencedik olimpiáján indult a grúz sportlövőnő

2021. július 25. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

A vasárnapi női légpisztoly versenyen megdőlt egy részvételi rekord azzal, hogy a grúz Nino Salukvadze bement a lőállásba. Az 52 éves versenyző egymás után kilencedik olimpiáján vett részt, és a nők között már ő az egyedüli csúcstartó.

A tokiói olimpia előtt hárman voltak nyolc-nyolc olimpiai szerepléssel, a grúz mellett a kanadai Lesley Thompson-Willie és a svéd Kerstin Palm.

Salukvadze most csak a 31. lett, de valamikor a világ legjobbjai közé tartott, első olimpiáján, 1988-ban aranyérmet nyert légpisztolyban, ekkor még a Szovjetuniónak, míg sportpisztolyban ezüstérmes lett. A következő olimpiai érméig húsz évet várt, 2008-ban légpisztolyban lett harmadik, ekkor már grúz színekben. Még a 2016-os olimpián is kiemelkedő teljesítményre volt képes, sportpisztolyban hatodik lett.

Rióban egyébként már felállított egy rekordot, az első anya-fiú párosként indultak szintén sportlövő fiával, Tsotne Machavarianival. 2019-ben az Európa-játékokon vegyespárosban együtt is versenyeztek, és egy bronzérmet nyertek.

Nino Salukvadze és fia a 2019-es minszki Európa-játékokonFotó: Vladimir Astapkovich/AFP
Nino Salukvadze és fia a 2019-es minszki Európa-játékokonFotó: Vladimir Astapkovich/AFP

A sportlövő azt nyilatkozta, hogy az adrenalin az, ami miatt még sportágban maradt, de úgy véli ez az utolsó olimpiája. Azt mondta, hogy ugyan a technikája még megvan, de a szeme egyre rosszabb, már megérzi a kort.

Ha mégis elindulna a 2024-es olimpián, akkor beállíthatná az abszolút rekordot, amit a kanadai Ian Miller tart. A lovas tíz olimpián vett részt.

Salukvadze egy szimbolikus tettével is felhívta magára a figyelmet, a 2008-as olimpián összeölelkezett az orosz győztessel, Natalja Paregyinával miközben a Grúzia és Oroszország háborús konfliktusban állt egymással Dél-Oszétia miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!