22 éves japán gördeszkás írt történelmet az olimpián

2021. július 25. – 08:34

22 éves japán gördeszkás írt történelmet az olimpián
Horigome Jutó a gördeszka street szakágának döntőjében 2021. július 25-én – Fotó: Jeff Pachoud / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A japán Horigome Juto nyerte az olimpiák történetének első gördeszkás aranyérmét. Az utcai, vagyis street szakág férfi döntőjében a 22 éves japán gördeszkás 37,18 ponttal végzett az élen, így ő lett a sportág első olimpiai bajnoka. A második a brazil Kelvin Hoefler lett 36,15 ponttal, a bronzérmet pedig az amerikai Jagger Eaton nyerte 35,35 ponttal.

Vasárnap délelőtt mutatkozott be az olimpia egyik új sportágának, a gördeszkának az első versenyszáma az Ariake Városi Sportparkban. A hazai pályán versenyző, Tokióban született Horigome a hatodik helyen jutott be a nyolcfős döntőbe, ahol aztán kimagasló trükköket mutatott be. A sportág egyik legnagyobb sztárja, az amerikai Nyjah Huston egy bukás után végül a hetedik helyen végzett.

Az olimpiára összesen 80 deszkás kvalifikálta magát, 20-20 versenyző indulhat a férfi és női street, valamint a park kategóriákban. A street szakágban a deszkások egy utcát idéző pályán mutatják be a trükkjeiket, ebben lépcsők, korlátok, padok, járdaszegélyek és lejtők segítenek nekik. A park szakágban egy amorf, tál alakú mélyedés a központi elem, a versenyzők pedig a különböző hajlásszögű és magasságú falakat használják ki a levegőben való trükkök végrehajtásához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!