Péni István ötödik lett a légpuskások döntőjében

2021. július 25. – 09:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Péni István 186,5 körrel ötödik lett a légpuskások 10 méteres lövészetének vasárnapi döntőjében a tokiói olimpián.

Az Ifjúsági olimpiai bajnok és Európa-bajnok Péni a 7. helyen jutott be a nyolcas döntőbe, ahol mindenki tiszta lappal indult. Péni az első tíz lövés után 103.6 körrel a negyedik helyen állt. Ezt követően két lövéseként az utolsó helyen álló versenyző kiesett. Az első kieső az orosz Vlagyimir Maslennyikov volt, Péni a 11. és a 12. két lövése után a hatodik helyen állt.

A következő búcsúzó a szlovák Patrik Jany volt 143.7 körrel. Péninek ekkor 144.5 ponttal az ötödik helyen állt. Az amerikai Lucas Kozeniesky 15. lövése 10,9-es volt, ám a következőt elrontotta, csak csak 9,9 pontot ért, míg Péni egy 10,5 után egy 10,4-et lőtt, így maradt Kozeniesky előtt.

A negyedik helyen álló török Omer Akgun 10,4-et és 10,8-at lőtt, míg Péni 10,3-ast és 10,8-at, így a 24 éves magyar sportlövő az ötödik helyen fejezte be a döntőt. Az amerikai William Shaner olimpiai rekorddal, 251.6 körrel lett olimpiai bajnok, két kínait, Seng Li-haót és Jang Hao-zsant előzte meg.

Péni István a férfi légpuska 10 méteres versenyszám döntőjében 2021. július 25-én – Fotó. Czeglédi Zsolt / MTI
Péni István a férfi légpuska 10 méteres versenyszám döntőjében 2021. július 25-én – Fotó. Czeglédi Zsolt / MTI

A szám másik magyar indulója, Pekler Zalán 621,1 körrel a 39. helyen zárta az alapversenyt. Péninek ez az ötödik hely pályafutása eddigi legjobb olimpiai eredménye, a 2016-os riói olimpián a 13. lett ebben a versenyszámban. Péni legközelebb kedden áll lőállásba Tokióban, mégpedig Mészáros Eszterrel az oldalán a légpuska vegyescsapat versenyében – írja az MTI.

Az olimpiai félkészülése nem volt konfliktusoktól mentes, egy tavaszi világkupaverseny után pozitív doppingmintát adott, a nemzetközi szövetség viszont felmentette őt, mert véleményük szerint Péni ártatlan a doppingügyben, vele szemben szabotázs történt. Ezzel az üggyel összefüggésben a Magyar Sportlövő Szövetség felfüggesztette Sidi Péter versenyzési jogát, és fegyelmi eljárást indítottak ellene.

A sportlövők botrányáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!