Megrázó fejlemény a sportlövők botrányában: mérgezés miatt lett pozitív az olimpikon doppingmintája

2021. május 14. – 12:48

frissítve

Megrázó fejlemény a sportlövők botrányában: mérgezés miatt lett pozitív az olimpikon doppingmintája
A kép bal szélén álló Péni István a dobogó második fokán az indiai világkupán, itt még nem sejthette, mi történt vele – Fotó: Prakash Singh

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ) elnöksége szerdán döntött arról, hogy fegyelmi eljárást kezdeményezett az Európa- és világbajnok sportlövő, Sidi Péter ellen, de addig is felfüggesztette versenyengedélyét. A szövetség a közleményen túl nem kívánt nyilatkozni. A közleményben azt tudatták, hogy Péni István szobájába beosont egy a magyar delegációhoz tartozó férfi. Mivel Sidit függesztették fel, nem nehéz kitalálni, hogy rá gyanakodtak.

Az elnökségi ülésen részt vevő Kisvárdai István edző viszont adott információkat a Borsnak.

„Az elnökségin lejátszották az indiai szálloda folyosóján készült videót. Ezen egy pólót, rövidnadrágot viselő férfi látható, akinek a derekára egy magyar válogatott felső van kötve, és bemegy Péni szobájába.”

Kisvárdai szerint egyértelműen kivehető a személy, aki belopózott a szobába. A férfi március 18-án, az első versenynapon 10 óra 36 perckor lépett be, 45 percet tartózkodott az Európa-bajnok Péni szobájában, majd távozott onnan. A felvételeket elküldték a nemzetközi szövetségnek, és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA). A fegyelmi tárgyalást május 18-án tartják.

Az elnökségi ülésen Kisvárdai tájékoztatása szerint doppingügyről is beszéltek. Péni István B vitaminjába doppingszert csempészhettek, ezért az MSSZ rendőrségi feljelentést tett. A hazai doppingellenőrzéseket vezető Tiszeker Ágnes várja a nemzetközi szövetség (ISSF) hivatalos értesítését, hiszen a mintát nem ők vették le, az ügyről egyelőre annyit közölt a Digisporton, hogy megrázó.

A Telex úgy tudja, hogy a kimutatott szer könnyen beszerezhető, de a koncentrációt nem segíti, más sportágakra jellemző.

Egyelőre tehát van egy doppingügy és egy fegyelmi eljárás, utóbbi feltárhatja azt is, hogy a kettő milyen összefüggés van.

Az indiai világkupán Péni egyéniben ezüstérmes lett, a csapatversenyben Pekler Zalánnal úgy döntöttek, hogy nem versenyeznek együtt Sidi Péterrel, mert Sidi puskájának van olyan tartozéka, ami szerintük szabálytalan. Ezért a döntőre nem álltak ki.

Péni és Sidi kezdetben jó kapcsolatban voltak, később mérgesedett el a viszonyuk, miután az Európa Játékokon Sidi azt szerette volna, hogy több számban is versenyezhessen, de a vezetők nem teljesítették ezt az óhaját.

Péni és Sidi is olimpikon, előbbi a második részvételére, utóbbi a hatodikra készül Tokióban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!