Mérgezés vagy tőrbe csalás? Miről szól pontosan a sportlövők botránya?

Legfontosabb

2021. június 11. – 13:02

frissítve

Mérgezés vagy tőrbe csalás? Miről szól pontosan a sportlövők botránya?
A bronzérmes Sidi Péter, Péni István, Somogyi Péter összeállítású puskás csapat a légfegyveres Európa-bajnokság eredményhirdetésén a győri Audi Arénában 2018. február 25-én – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Sportlövők Szövetsége fegyelmi bizottsága a világbajnok Sidi Pétert egy évre eltiltotta, így a sportoló a hatodik olimpiáján a jelek szerint nem vehet részt. A doppingvétségen ért Péni István nagy erővel készülhet, mert őt felmentették. Kibogozzuk a szövevényes ügy szálait.

„Sidi Petivel jó hatással vagyunk egymásra, én például egyre előrébb kerülök. Ha egy-egy edzésen jót lövünk, rendszeresen elküldjük a másiknak az eredményeket, ezzel is motiváljuk egymást.” (2014. december, Nemzeti Sport)

„Sidi világklasszis. Hogy még együtt versenyezhetek vele, előrevisz. De már nem ellene, hanem a világ ellen készülök.” (2016. március, Index)

„Évek óta mondogatom, hogy nem bírom tovább. Rendre ígéretet kaptam, hogy az aktuális esetnek lesz következménye, de sohasem történt semmi. Folyamatosan azt a jó tanácsot kaptam, hogy én vagyok az okosabb, kerüljem el az ellenfelemet.” (2021. május, Nemzeti Sport)

Mindhárom idézet Péni Istvántól származik. A most 24 éves sportlövőnél a múltban mindig kihagyhatatlan kérdés volt, milyen a viszonya a most 42 éves, többszörös világbajnok Sidi Péterrel, a világ egyik legjobb sportlövőjével. A feltörekvő, tehetséges trónkövetelő és egy már befutott sportoló kapcsolata mindig különleges, olykor mindenben segítik egymást, más esetben feszültséggel teli a viszony. A sportpszichológiai szakirodalom is foglalkozik ilyesmivel, csapatsportágakban ismert kifejezés a „csipkelődési sorrend”. Könnyen lehet, hogy a két sportlövő esete is bekerül majd a tananyagba.

Már nem könnyű rekonstruálni, hol és mikor lettek barátokból ellenségek, hosszú folyamat volt. Sidi a szövetséget okolta a kialakult helyzetért, mondván, túlságosan is kedveztek a fiatal versenyzőnek. A Péni–Sidi csatában egyébként előbbi 15-2-re vezet, ha azt vizsgáljuk, hogy 2017 és 2021 között hányszor álltak Eb, vb vagy Világkupa-versenyek dobogóján.

Péni nyomozásának köszönhetően egyre több információ van arról, mi történt márciusban, az indiai Delhiben rendezett Világkupa-versenyen, ami mindkettőjük életére hosszú távú hatással lesz. Fussuk át a legfontosabb pontokat:

  • március 20.: a járvány miatti kényszerű kihagyás után ismét versenyző Péni légpuskában ezüstérmes, csupán egy tizeddel szorul a győztes mögé.
  • március 22.: a vegyes csapatok versenyében Dénes Eszterrel párban szintén második helyezést ér el
  • március 24.: az összetett versenyben – itt fekvő, térdelő és álló helyzetből is lőnek – újabb ezüstérmet nyert Péni. Sidi hajszállal maradt le a döntőről, kilencedik helyezett
  • március 25.: meglepetésre a magyarok nem állnak ki a férfi csapatverseny döntőjére. Sidi szeretett volna lőni, de társai úgy gondolták, szabálytalan a fegyvere
  • április 15.: Péni Istvánt pozitív doppingtesztről tájékoztatja a nemzetközi szövetség (ISSF). A mintát március 19-én vették tőle, vagyis még az első, ezüstérmes verseny előtt, és két héttel egy korábbi negatív teszt után. A pozitív tesztről rajta kívül csak néhány ember tud. Villámcsapásként érte a hír, versenyjogának azonnali felfüggesztését kéri.
  • május 12.: a magyar sportlövő szövetség felfüggeszti Sidi Péter versenyzői jogát. A drasztikus lépésről szóló közleményben arról írnak, hogy valaki, aki magyar csapatmelegítőt viselt, egy kártyával bement Péni szobájába, 45 percet tartózkodott bent, majd kijött. Könnyű érteni a célzást, ki lehet az a valaki.
  • Május 16.: szabotázsakció történt – ezt állapítja meg a hazai szövetség, és nem tiltja el Sidit.
  • Május 21.: Pénit a pozitív teszt ellenére felmenti a nemzetközi szövetség, visszakapja versenyengedélyét, nem találják vétkesnek.
  • Május 24.: a horvátországi Eszéken zajló Európa-bajnokságon Péni aranyérmes lesz a légpuskások közt.
  • Június 8.: Sidi ügyvédje, Sándor Elek arról tájékoztatja a Telexet, hogy a versenyző egyéves eltiltást kapott, amit meg fognak fellebbezni, így majd az elnökség dönt Sidiről.

A felsorolásból nem derül ki, de a történet későbbi megértése miatt fontos, hogy Péni a háromból két ezüstöt úgy ért el, hogy erős hasmenése volt, négy napon át csak pirítóson élt. Mivel Indiában volt a verseny, ennek különösebb jelentőséget eleinte senki nem tulajdonított, közismert tünetek ezek arrafelé minden turista számára, minden útikönyv kiköti, hogy csak az előttünk felbontott italokat fogyasszuk el, ha nem akarunk pórul és óránként a mosdóba járni. A csapvizet pedig még fogmosásra sem ajánlják.

Amikor hazajött Péni, ismét négy napig szenvedett hasonló tünetekkel. Csak később jött rá arra, hogy ez a D-vitamin miatt lehet, amit mindkét alkalommal, kint és itthon is szedett.

Péni István sportlövő a Nemzeti Lőtéren 2020. március 9-én. A sportoló kvótát szerzett a tokiói nyári olimpiára – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Péni István sportlövő a Nemzeti Lőtéren 2020. március 9-én. A sportoló kvótát szerzett a tokiói nyári olimpiára – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Mint később kiderült, a D-vitamin mindennek a kulcsa, de amíg erre rájött, napok, hetek teltek el, és csak a sötétben tapogatózott, miért lett pozitív a doppingmintája.

Péni igen precíz, mindent felír, mindent dokumentál, és ez most az előnyére vált. Így is számtalanszor át kellett gondolnia, mi történt abban a néhány napban vele, amíg rájött a megoldásra, hogyan lehetett doppingpozitív a vizelete.

A vizeletében ugyanis vízhajtót, furoszemidet mutattak ki, aminek ebben a sportágban értelmetlen a használata. Ha bétablokkolót szed, az egyértelmű vétség, hiszen az elősegíti a koncentrációt, ami a lövészetben téthelyzetben kifejezetten hasznos. De a furoszemid elsősorban nehézatlétáknál slágerlistás, hogy könnyebben kipréseljék magukból a tiltott anyagokat. A sportlövészetben egyértelműen hátrány származik abból, ha valaki ilyen szerhez nyúl. Péni bevizsgáltatta a vitamint itthon, és kiderült, abban van a vízhajtó.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) azt nem vizsgálta, hogy a vitaminban hashajtó volt-e, mert az nem doppingtartalmú. Ezt a kérdést a rendőrségi vizsgálatnak kell majd tisztáznia. Mindez folyamatban van, Péni ismeretlen tettes ellen tett feljelentést egészségének veszélyeztetése miatt.

A WADA-kódex úgy fogalmaz, nem kell minden kétséget kizáróan bizonyítani az esetleges mérgezést, elég a rosszhiszeműséget.

Nem ez a pontos megnevezés, de talán így a legközérthetőbb. Nagyon erős bizonyítékokkal kell alátámasztani az ártatlanságot, hogy azt elfogadják az eljárásban. A múltban nagyon sokszor hallottuk már, hogy a fogkrémbe csempészték a doppingot (Dieter Baumann német futó), kenőcsökben volt a tiltott szer, vagy esetleg a mákos sütiben, a marhahúsban (Alberto Contador Tour-győztes). Egy kanadai világbajnok kenusnő (Laurence Vincent-Lapointe) a szexre hivatkozott, azzal érvelt, barátja testnedvétől lett pozitív a mintája.

Szóval, Péni saját költségén bevizsgáltatta a vitaminjait, mert azon kívül mást nem fogyasztott. Akkor derült ki, hogy mindegyik szennyezett, ami a tégelyben volt, és mindegyiknél felfedezhetők a manipulálás jelei. Volt, amelyik jobban, volt, amelyik kevésbé színeződött el. Először azt hitték, a napsütés lehet az oka, mert óvatlanul a szoba ablakában hagyták. Ha szabadjára engedjük a képzeletünket, akkor sem könnyű magunk előtt látni, hogy lesz a vitaminból vízhajtót tartalmazó doppingszer. Péni elkérte a szálloda térfigyelő kameráinak videófelvételeit, de elsőre nem fűzött sok reményt ehhez. Aztán nem akart hinni a szemének, sokkos állapotba került, amikor látta a felvételen, hogy bemegy valaki a szobájába.

Sidi a Telexnek azt mondta a felfüggesztése után, hogy tiszta a lelkiismerete, utána egy közleményt adott ki, ebben az eljárási hibákat vetette fel. A fegyelmi tárgyalásra nem ment el, hanem leírta a saját verzióját. Nem tagadta, hogy bent volt riválisa szobájában, de csak azért ment oda állítása szerint, mert Péni arra kérte, beszéljék meg végre a viszonyukat, mert hosszú távon senkinek sem jó ez a helyzet. Erről a találkozóról más nem tudott. 45 percet azért töltött bent, mert várt, várt, a telefonjával babrált, de Péni nem jött, így ő kiment. A fegyelmi bizottság ezt a védekezést nem tartotta életszerűnek, és sportszerűtlen magatartás miatt kapta az egyéves eltiltást.

De hogy lett ebből felmentés?

Az ISSF-nek körültekintően kellett eljárnia, mert precedens értékű ítéletet hozott, amikor a felmentés mellett döntött. A szimpla gondatlanság, ha bevesz valamit a sportoló, amiről nincs meggyőződve, milyen hatóanyagokat tartalmaz, még nem felmentő körülmény, az is eltiltást von maga után. Ha a gondatlanságot állapítják meg, nem jut előrébb a versenyző, mert mindenképpen bukja az olimpiát. Péni beadványát az ISSF-nek a hazai doppingkutatás egyik legfelkészültebb szakembere, Kárai Péter készítette, aki több tanulmányt is írt már a növekedési hormonok hatásairól. Kárai 22 mellékletet prezentált a szövetségnek, nem csak a hotel kamerájának felvételére összpontosította a védekezését. Megkeresésünkre azt mondta, nyilatkozni nem szeretne, és az ő meglátásai helyett sokkal fontosabb Péni mostani Eb-aranyérme, és reméli, júliusban, Tokióban is tud majd ünnepelni a versenyző és az ország egyaránt.

Azt sikerült kiderítenünk, hogy Péni elutazott Belgiumba áprilisban, és a helyszínen nézte meg a B-doppingminta analízisét, és úgy jött haza, hogy biztosan nem hibázhatott a labor, nem cserélhették el a mintáját, nem ő lesz az ezerből az az egy sportoló, akinél a labor hibája miatt pozitív a minta. Utána jött rá, hogy a vitaminokkal van a probléma.

Sidi Péter a férfi légpuskaversenyszám döntőjében a II. Európa Játékokon a minszki Lövész Központban 2019. június 24-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Sidi Péter a férfi légpuskaversenyszám döntőjében a II. Európa Játékokon a minszki Lövész Központban 2019. június 24-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Péni és a szerencsefaktor

Sokszor el lehetett volna bukni Péni felmentéséig, íme a teljesség igénye nélkül néhány szempont.

  • Péni olyan szobában lakott, amelyiknek az ajtaját még éppen látja a lifthez szerelt ipari kamera. A mellette lévő szobának az ajtaja már a látószögön kívül esik.
  • Még nagyobb szerencse, hogy a kamera működött, itt lakott ugyanis az összes versenyző, és a szervezők szerették volna ellenőrizni, hogy ne jussanak be illetéktelenek az utcáról.
  • Indiában könnyen elérhetők az ilyen felvételek, arrafelé mások az adatvédelmi szabályok.

Ha nem üzemel a kamera, ha nem jön meg gyorsan a felvétel, a perdöntő bizonyíték elvész. Az idő vészesen fogy, az olimpia rohamtempóban közeleg, az ISSF-nek viszont döntést kell hoznia. A hazugságvizsgálaton kívül nem sok ütőkártyája lehetett volna a sportolónak, de az még kevés a felmentéshez. Ha nincs a mozgókép, Péni karrierje 24 évesen megtörik, hiába Európa-bajnok, élete második olimpiájára nem mehet Tokióba. Így viszont most újra favorit, olyan adrenalinlöketet, olyan egyedi elszántságot adhatnak neki az elmúlt hetek, amit más nem kaphat. Valószínűleg ő is szívesen kihagyta volna ezt az olykor krimibe illő sztorit, de most már ebből kell építkeznie.

Sidi eközben úgy érvel, őt tőrbe csalták, tudták, hogy ott van a kamera, abban a pólóban ment a találkozóra, ami a kedvence, és könnyen beazonosítható róla, a derekán pedig ott van a magyar melegítő. Vele akarják elvitetni a doppingbalhét. És egyébként is, honnan tudták, hogy melyik nap felvételeit kellett kikérniük a szállodától.

A hazai szövetség elnöksége a jövő héten ül össze, akkor kell eldönteniük az olimpiai lövőcsapat névsorát. Az ügy azonban még évekig folytatódhat, a rendőrség Sidit még nem hallgatta meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!