Közleményben utasítja vissza a vádakat Sidi Péter sportlövő

2021. május 20. – 09:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hete zajlik a magyar sportlövészet egyik legnagyobb botránya: Péni István doppingtesztje pozitív lett, de arra gyanakszik, hogy valaki az indiai világkupán beosont a szobájába, hogy megmérgezze. A gyanú az Európa- és világbajnok Sidi Péterre terelődött, akivel Péni a világkupán úgy összeveszett, hogy nem álltak ki versenyezni.

Péni átadott egy videót a Magyar Sportlövő Szövetségnek (MSSZ), amin elvileg az látható, hogy valaki (aki úgy tűnik, hogy a magyar delegáció szerelésében volt) beosont az indiai hotelszobájába, ahol 45 percet töltött. A szövetség fegyelmi vizsgálatot indított, és a lezárásáig felfüggesztették Sidit. Mivel a szövetség szerint szabotázs történt, engedik, hogy Péni a pozitív doppingteszt ellenére elinduljon az Európa-bajnokságon.

Sidi Péter küldött egy közleményt a 24.hu-nak, amiben felvázolta, hogy ő hogyan is látja az eseményeket.

Ebben mindent tagad. Nehezményezi, hogy a szövetség őt meg sem hallgatta a szállodai videóval kapcsolatban, amit hiába kért ki ő is és ügyvédje is, még nem kapta meg. Szerinte az eljárás is törvénytelen, mert nem a fegyelmi bizottság indította, hanem az elnökség. A tárgyalását 18-án, kedden tartották, de az végül határozatképtelen volt, mert egy tag nem ment el. Sidi szerint Pénit nem is idézték be a tárgyalásra.

Szerinte ez az egész azért van, mert meg akarják akadályozni, hogy részt vegyen az Európa-bajnokságon.

„Könnyen megállapítható, hogy a felfüggesztés abból a célból történt, hogy a 21-én kezdődő eszéki Európa-bajnokságon ne vehessek részt. Nagyon készültem erre a versenyre, nagyon jó formában vagyok. Számításaim szerint körülbelül 5-6 éremre lett volna reális lehetőségem, kiindulva az elmúlt hetek eredményeiből”

– írja.

Állítása szerint Péni már 2020-as versenyeken is próbálta óvásokkal ellehetetleníteni, bár akkor csak részben volt sikeres. Végül 2021 márciusában kizárták a versenyből amiatt, ami miatt már Péni is felszólalt, azaz szabálytalan fegyver miatt.

„Megjegyzem, hogy négy éve ugyanazon felszereltségű puskával versenyzek, és minden nemzetközi versenyen azt szabályosnak találták.”

Sidi meglepetését fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy az indiai visszalépések miatt őt is megbüntették, pedig csak két csapattársa döntött úgy, hogy nem indul el. A szövetség vezetőit megkérte, hogy engedjék indulni az Európa-bajnokságon, mert sem Péni doppingügyében, sem az ellene indult fegyelmi eljárásban nem történt még bizonyítás.

„Úgy tűnik a szövetség kettős mércét alkalmaz Péni István és köztem. Ő bármit elkövet azért vagy nem büntetik, vagy az ő felelősségének tompítására engem is megbüntetnek.”

Attól tart, hogy nemcsak az Eb-től akarják távolt tartani, hanem az olimpiai indulását is meg akarják akadályozni, pedig már megszerezte a kvótát. Szerinte van, aki örülne ennek.

„Az általam szerzett kvótára pályázni fog Pekler Zalán, aki a világkupán az aranymeccstől visszalépett, valamint Hammerl Soma, dr. Hammerl László fia, aki Péni István csapattársa az UTE-ban.”

Sidi úgy látja: megállapítható, hogy nem ő akadályozza Péni fejlődését, hanem fordítva. Nem ő lépett vissza csapatversenytől, hanem Péni.

„Nem én kezdeményeztem az ő felfüggesztését, és nem én alkalmazok tisztességtelen eszközöket hibám kivédésére”

– írja Sidi a közleményében, amit a 24.hu-n teljes terjedelmében elolvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!