Hajszálon múlt, de vereséggel kezdte az olimpiát a női kézicsapat

2021. július 25. – 16:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tokiói olimpia harmadik napján, vasárnap a magyar női kézilabda-válogatott első meccse volt az utolsó magyar érdekeltségű esemény. A nyitány egyáltalán nem ígérkezett könnyűnek, hiszen a legutóbbi olimpián és legutóbbi Eb-n egyaránt ezüstérmes Franciaország volt az ellenfél, a magyar csapatnak nem is sikerült bravúrt összehoznia – a vége 30-29 lett a franciáknak.

Az első félidő elején és végén is kisebb rövidzárlat jellemezte a magyar női kézilabda-válogatott játékát az első olimpiai csoportmeccsen Franciaország ellen – a franciák az elején 4-0-ra húztak el, a végén pedig 12-12 után nyitottak nagyobb hajrát, és több magyar hibát kihasználva 15-12-re léptek el a szünet előtt.

A két magyar kihagyás között is elég hullámzó volt Elek Gábor csapatának játéka, a félidő közepén a franciák elég hosszan háromgólos előnyt őriztek, a 23. percre viszont megint összekapta magát a magyar válogatott, és Lukács Viktória gyors duplájával 10-10-nél egyenlítettek. Innen 12-12-ig fej-fej mellett haladt a két csapat, igaz, magyar vezetés egy pillanatig sem volt, majd két francia labdaszerzés, illetve egy francia hetes után alakult ki a 15-12-es félidei eredmény.

A franciák elleni 30-29-es vereséggel kezdte az olimpiát a női kéziválogatott – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A franciák elleni 30-29-es vereséggel kezdte az olimpiát a női kéziválogatott – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A második félidőben nem sikerült csökkenteni a hibák számát magyar oldalon, elsősorban ennek következtében maradt fenn továbbra is a háromgólos különbség, a magyar csapat leginkább azért küzdött, hogy ez a három gól ne váltson stabilan négyre.

A hajrára viszont sikerült kicsit összeszedettebb játékot mutatni, ebben szerepe volt annak is, hogy Elek kapust cserélt a végére, az utolsó nagyjából 12 percre Bíró Blanka tért vissza, aki több nagy védéssel is tartotta a lelket a csapatban. Neki is köszönhetően egy perccel a vége előtt feljött 29-28-ra a magyar csapat, csakhogy az egész meccsen kiválóan játszó Zaadi betalált, így hiába volt magyar emberelőny a végén, két gól kellett volna a pontszerzéshez. A kettőből csak egy gól lett meg, a túloldalon pedig nem sikerült elszedni a labdát a franciáktól, így 30-29-es vereség lett a végeredmény.

A szövetségi kapitány Elek Gábor gyorselemzésében elmondta, hogy nagyon jól küzdöttek, de hiába, mert az egygólos vereségre nem adnak pontot. „Ebben több lehetőség volt. Adtunk öt perc előnyt nekik az első félidő elején, három percet a félidő végén, utána már mindennel próbálkoztunk, de nem lett meg a pontszerzés. Pozitívum, hogy csapatként játszottunk, az átlövők teljesítményével, a beállókkal nem voltam viszont elégedett, védekezésben is volt hosszabb kihagyás. Amint szereztünk egy könnyű gólt, utána könnyebben is kaptunk. Ennél több kell” – összegzett Elek.

Magyarország július 27-én, magyar idő szerint hajnali 4-kor Brazília ellen folytatja a szereplést. A hatcsapatos csoportban még Oroszország, illetve Spanyolország és Svédország szerepel. A negyeddöntőbe jutáshoz két csapatot kell megelőzni a csoportban.

Női kézilabdatorna, B csoport, 1. forduló

Franciaország–Magyarország 30-29 (15-12)

  • gólszerzők: Zaadi 10, Flippes, Nze Minko 4-4, Coatanea 3, Nocandy, Niakate, Foppa 2-2, Lacrabere, Edwige, Valentini 1-1, illetve Vámos 6, Lukács 5, Háfra 4, Schatzl, Klujber, Szöllősi-Zácsik 3-3, Kisfaludy, Márton 2-2, Tomori 1
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!