Koronavírusos betegeket is lélegeztetett a kórház alagsorában lőni tanuló ápoló, most olimpiai bajnok lett

2021. július 25. – 04:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tokiói olimpián Irán sportlövészetben szerezte első aranyérmét, a 10 méteres légpisztolyban induló Dzsavad Foruhi nyert szombaton, pedig négy éve még amatőrként egy kórház alagsorában lövöldözött.

A 41 éves Foruhi az iráni küldöttség legidősebb tagjaként érkezett élete első olimpiájára, ahol ötödikként jutott be a 10 méteres légpisztoly döntőjében. Ott fenomenálisan lőtt, és 244,8 körös olimpiai rekorddal nyert, és ezzel országa legidősebb olimpiai érmese is lett.

Foruhi szívbetegsége – mitrális billentyű elégtelenségben szenved, ami fokozott munkára kényszeríti szívét – miatt nem nagyon sportolt fiatalként, lőni is csak négy évvel ezelőtt kezdett. Ez a sportág sem tűnik ideálisnak számára, hiszen lövés közben éppen arra törekednek a sportlövők, hogy lelassítsák szívverésüket a minél pontosabb célzás miatt.

Az iráni Dzsavad Foruhi olimpiai rekorddal nyerte a férfiak 10 méteres légpisztolyos számátFotó: Tauseef Mustafa/AFP
Az iráni Dzsavad Foruhi olimpiai rekorddal nyerte a férfiak 10 méteres légpisztolyos számátFotó: Tauseef Mustafa/AFP

Az iráni bajnok ápolóként dolgozik egy teheráni kórházban, a lövészettel is ott ismerkedett meg, az éjjeli műszakjai után a kórház alagsorában gyakorolt, és néhány év alatt a profikkal is fel tudta venni a versenyt, az olimpiára már a világranglista negyedikjeként érkezett, a nyáron Eszéken nyert egy világkupát is.

Foruhi a koronavírus-járvány elleni küzdelemből is kivette a részét, a kórházban súlyos betegeket ápolt és lélegeztetett, majd maga is elkapta a vírust, abból is talpra kell állnia. A koronavírus miatt korlátozások miatt pedig arra kényszerült, hogy otthon végezze edzéseit, nem tudott lőtérre járni.

„Boldog vagyok, hogy mindkét oldalon elvégeztem a munkát. Ápolóként a Coviddal is küzdöttem, és az nagyon kemény volt. Lövészként is nagyon sokat dolgoztam az elmúlt két évben, hogy megélhessem ezt a pillanatot” – nyilatkozta győzelme után Foruhi.

(via The Star, AA.com)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!