Izrael elnöke szerint Irán támadása hadüzenet volt, de Izrael békére törekszik

Legfontosabb

2024. április 13. – 23:14

frissítve

Izrael elnöke szerint Irán támadása hadüzenet volt, de Izrael békére törekszik
Jeruzsálem felett az ég, miután Irán drón- és rakétatámadást indított Izrael ellen 2024. április 13-án. Több helyen is működésbe lépett a légvédelem – Fotó: Ronen Zvulun / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Irán szombat éjjel drónokkal és rakétákkal is támadást indított Izrael ellen. Ez példa nélküli, Irán még sosem támadta meg saját területéről Izraelt.
  • Irán a két hete a damaszkuszi konzulátusukat ért csapás miatti válaszlépésnek nevezte a támadást. Teherán és Damaszkusz is Izraelt tette felelőssé a csapás miatt.
  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) összesítése szerint Irán összesen legalább 320 légi eszközt indított Izrael ellen, szinte az összeset elfogták.
  • A legtöbb rakétát az Arrow légvédelmi rendszer fogta el, és nagy többségében az izraeli légtéren kívül. Az izraeli légierő is több tucat rakétát és drónt szedett le, és források szerint amerikai, brit, sőt jordán gépek is részt vettek drónok elfogásában.
  • Az IDF szerint egy gyerek megsérült a Negev-sivatagban egy elfogás után lehulló repesztől, néhány becsapódás volt, ami kisebb károkat okozott, köztük egy katonai bázisban délen.
  • Magyar idő szerint vasárnap hajnal négy előtt bejelentették, hogy már nem kell óvóhelyek közelében tartózkodniuk az izraelieknek.
  • Joe Biden amerikai elnök telefonon fejezte ki támogatását Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek, de amerikai lapértesülések szerint egyértelművé tette, hogy az USA nem akar részt venni egy Irán elleni támadásban.
  • Az USA válságtanácskozásra hívta össze a G7-ek vezetőit, az ENSZ Biztonsági Tanácsa is rendkívüli ülésen tárgyalja a történteket.

„Nem keressük a konfliktust Iránnal, de nem fogunk tétovázni, ha arról van szó, hogy fellépjünk csapataink védelmében és támogassuk Izrael védelmét” – jelentette ki szombaton késő este Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

A védelmi tárca vezetője hangoztatta: Washington „elítéli Irán vakmerő és példátlan támadásait” Izrael ellen, és felszólította Teheránt és támogatóit a térségben, hogy tartózkodjanak a jövőbeni csapásoktól, és ne törekedjenek a feszültség kiterjesztésére.

(MTI)

Újra megnyitották az izraeli légteret – írja a Sky News a repülőtéri hatóságokra hivatkozva.

Helyi idő szerint hajnali fél ötkor – magyar idő szerint fél hét körül – nyitották meg a légteret. Vasárnapra virradóra több légitársaság, köztük a United Airlines és az Israel El Al törölte a Tel-Avivba tartó járatait a légtér korlátozása miatt.

Irán több mint 320 különböző eszközzel támadta szombat este-vasárnap hajnalban Izraelt, köztük ballisztikus rakétákkal, robotrepülőkkel és drónokkal.

– nyilatkozta vasárnap reggel Avicháj Adrae, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, aki állította, hogy az eszközök „99 százalékát” sikerült semlegesíteni. Ahogy arról korábban írtunk, a csapás elhárításában oroszlánszerepet vállaltak amerikai és brit egységek; sőt, az amúgy Izraellel a gázai háború elfajulása óta fagyos viszonyban lévő Jordánia is „több tucatnyi” eszközt semlegesített.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter Herzi Halevivezérkari főnök társaságában az iráni támadásra 2024. április 13-án éjjelösszehívott háborús kabinet ülésén Fotó: Izraeli Védelmi Minisztérium viaGettyImages
Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter Herzi Halevivezérkari főnök társaságában az iráni támadásra 2024. április 13-án éjjelösszehívott háborús kabinet ülésén Fotó: Izraeli Védelmi Minisztérium viaGettyImages

Az IDF előzetes adatai alapján a bevetett iráni haditechnikai eszközök megoszlása a következő volt:

  • 170 drón; az igen lassú Shahedek közül egy sem érte el Izrael határát.
  • 30 robotrepülő, mely közül 25-öt izraeli vadászgépek lőttek le, szintén az ország határain kívül.
  • 120 ballisztikus rakéta, melynek többségét szintén sikerült még azelőtt semlegesíteni, hogy elérték volna az izraeli határt, a maradékot az izraeli légvédelem szedte le. Néhány rakéta azonban elérte célpontját, Nafatim légibázisát, ezek azonban csak kisebb károkat okoztak.

(Guardian)

Régiószerte zavarokat észleltek a GPS navigációs rendszer működésében, ahogy az a FlightRadar légtérfigyelő oldal posztjából is látszik, több ország, Jordánia, Irak, Szíria, Libanon és Izrael légterét is elkerülik a polgári légijáratok.

A CNN-nek amerikai kormányzati illetékesek kiszivárogtatták a támadás elhárításához való amerikai hozzájárulás mértékét. Eszerint a Földközi-tenger keleti medencéjébe vezényelt két amerikai romboló és a Szíria és Irak térségében járőröző vadászgépek összesen több mint 70 öngyilkos (azaz az általa hordozott robbanóanyagot célba juttatva megsemmisülő) drónt és 3 ballisztikus rakétát semmisítettek meg, azaz oroszlánrészt vállaltak az Izraelre kilőtt nagyjából 200 iráni robbanószerkezet elhárításában.

Iránban a korai órák ellenére sokan vonultak az utcákra, palesztin zászlókkal, és a szokásos „Halál Izraelre, Halál Amerikára!” szlogenekkel ünnepelték az – egyébként semmilyen kárt nem okozó – Izrael elleni csapást, amit az iráni vezetés az „Őszinte Ígéret Hadművelet” néven emleget. Az AFP tudósítása szerint nagy tömeg gyűlt össze a teheráni brit nagykövetség előtt is.

Egy teheráni férfi ünnepli az Izrael elleni iráni csapást 2024április 14-én Fotó: Fatemeh Bahrami / Anadolu via AFP
Egy teheráni férfi ünnepli az Izrael elleni iráni csapást 2024április 14-én Fotó: Fatemeh Bahrami / Anadolu via AFP

Azonban az ünneplőkön kívül sokan azért hagyták el otthonaikat, hogy a legközelebbi benzinkútra siessenek, mivel a borítékolható izraeli válaszcsapás az üzemanyag-ellátás akadozását eredményezheti. Az iráni üzemanyagellátást többször is sikerült megbénítania izraelhez köthető hekkercsoportoknak; legutóbb tavaly decemberében az ország benzinkútjainak 70 százalékán állt le a szolgáltatás egy kibertámadás miatt.

A Fehér Ház magyar idő szerint hajnali öt óra körül kiadott közleménye szerint az amerikai elnök „a lehető leghatározottabban” elítéli a támadást. Joe Biden azt is közölte, hogy az elmúlt hetekben a régióba átcsoportosított repülők és hadihajók részt vettek a mintegy 200 rakétával és drónnal végrehajtott iráni csapás elhárításában. Biden szerint amerikai érdekeltségeket ezúttal nem ért támadás (2023 október 7-e után Iránnal szövetséges iraki milíciák több amerikai bázist támadtak rakétákkal és drónokkal).

Az amerikai elnök az elmúlt órákban telefonhívásban biztosította „megingathatatlan támogatásáról” Benjamin Netanjáhut. Azonban az NBC értesülései szerint a Fehér Ház attól tart, hogy az izraeli miniszterelnök – akinek gázai háborús politikáját Biden és demokrata politikusok egyre keményebben támadják – kész belerángatni az Egyesült Államokat egy Irán elleni háborúba. A CNN pedig úgy tudja, Biden egyértelművé tette,

az USA nem kíván részt venni egy Irán elleni támadó hadműveletben

Joe Biden közleményében azt is bejelentette, hogy vasárnapra összehívta a nagy liberális demokráciákat tömörítő G7-ek vezetőinek találkozóját, hogy „összehangolhassák az Irán arcátlan támadása elleni diplomáciai lépéseket”.

(BBC)

Vasárnap hajnalban több mint 55 rakétát lőtt ki az Iránnal szövetséges libanoni Hezbollah Észak-Izraelre. Az izraeli védelmi erők szűkszavú közleményében egyelőre nem szerepel, a rakétacsapás okozott-e károkat. A Hezbollah közleménye szerint „több tucat” nem irányított rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki az Izrael által annektált Golán-fennsíkra.

A síita terrorszervezet 2023 október 7-e óta rendszeresen támadja Izrael északi részét, Izrael pedig rendszeresen bombázza a Hezbollah dél-libanoni állásait. A jelentős rakétakészlettel rendelkező terrorszervezet pénteken már kilőtt egy 40 lövedékből álló sorozatot észak-izraeli katonai célpontokra.

Az izraeli mentőszolgálat szerint az iráni támadás közvetlenül nem okozott személyi sérülést. Összesen 31 állampolgárt az óvóhelyre való menekülés miatt szerzett kisebb sérülések vagy pánikroham miatt kellett ellátni. Egy 7 éves lány (akit a korábbi híradások fiúként említettek) egy légvédelmi rakéta detonációja után a földre hulló repesztől szenvedett súlyos fejsérülést.

(CNN)

Úgy tűnik, hogy az iráni dróntámadás befejeződött, mert az izraeli hadsereg belügyi parancsnoksága olyan jelzést adott, ami szerint már nem kel óvóhelyek közelében tartózkodniuk az izraelieknek. Más óvintézkedéseket egyelőre nem függesztenek fel, érvényben maradtak a gyülekezési korlátozások, szünetel az oktatási tevékenység és az iskolai kirándulások is.

Az óvóhelyszabály felfüggesztése mellett ugyanakkor bizonytalanná teszi a helyzetet, hogy néhány helyen, mint például a Golan-fennsíkon még megszólaltak a légvédelmi szirénák.

(Times of Israel)

Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezekben a percekben beszél egymással telefonon, jelezte egy forrás a CNN-nek.

Korábban Lloyd Austin amerikai és Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter is beszélt egymással. Egy amerikai forrás szerint Austin arra kérte izraeli kollégáját, hogy értesítsék az Egyesült Államokat az iráni támadásra adott bármilyen lehetséges válaszlépés előtt. A beszélgetésről kiadott izraeli tájékoztatás szerint Gallant ismertette Austinnal az izraeli védelmi lépéseket, és hangsúlyozta, hogy készen állnak bármilyen további támadás kivédésre.

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanács ülésének összehívását kezdeményezte, hogy egységesen ítéljék el Iránt a támadásért, és nyilvánítsák terrorszervezetnek az iráni Forradalmi Gárdát. (Times of Israel)

Az Irán által kilőtt rakéták többségét Izrael határain kívül fogták el, míg korlátozott számuk az ország területén belül esett le, közölte az izraeli hadsereg szóvivője, Avichaj Adraee.

Az izraeli harci gépek több mint tíz robotrepülőgépet (cirkálórakétát) fogtak el az ország határain kívül, valamint több tucat drónt írta Adraee az X-en, hozzátéve, hogy az Iránból indított légi eszközök száma összesen mintegy kétszáz volt.

A szóvivő még azt közölte, hogy Irán több tucat föld-föld rakétát lőtt ki területéről. Majd ő is leírta, hogy egy gyerek megsérült a támadásban, a hadsereg egyik déli bázisa szenvedett el kisebb károkat.

Iránból eddig több mint kétszáz drónt és rakétát indítottak izraeli célpontok felé, közölte az izraeli hadsereg.

A rakéták és drónok elfogásán jelenleg is dolgozik a légierő, közölték, és azt is, hogy összesen több mint tíz cirkálórakétát és több tucat drónt fogtak el az ország határain kívül.

Eddig egy sebesültről tudnak, őt Negevben sértette meg egy repesz, és egy déli-izraeli katonai létesítmény kapott találatot, de nincsenek jelentős károk.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője a CNN-nek azt mondta, hogy Irán öngyilkos drónokat, robotrepülőgépeket (cirkálórakétákat) és ballisztikus rakétákat is indított Izrael felé, de ezek többségét el is fogták. A ballisztikus rakéták elfogásához az Arrow légvédelmi elhárító rendszert alkalmazták.

(Sky News)

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár közleményében azt írja: „Határozottan elítélem a súlyos eszkalációt, amelyet az Iráni Iszlám Köztársaság által ma este Izrael ellen indított nagyszabású támadás jelent. Az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére szólítok fel”.

„Mélységes aggodalommal tölt el a pusztító, az egész régióra kiterjedő eszkaláció nagyon is valós veszélye. Minden felet arra kérek, hogy tanúsítsanak maximális önmérsékletet, hogy elkerüljenek minden olyan akciót, amely a Közel-Keleten több fronton is jelentős katonai összecsapásokhoz vezethet.”

„Többször hangsúlyoztam, hogy sem a régió, sem a világ nem engedhet meg magának egy újabb háborút” – állt az ENSZ főtitkár közleményében.

Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban találkozott a nemzetbiztonsági csapatával, hogy értékeljék a közel-keleti helyzetet. A találkozóról az X-en egy fotót is közzétettek.

Korábban Adrienne Watson, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője azt mondta, hogy „az Egyesült Államok Izrael népe mellett áll, és támogatja védelmüket ezekkel az iráni fenyegetésekkel szemben”.


Az amerikai elnök Lloyd Austin védelmi miniszterrel, Antony Blinken külügyminiszterrel, Charles Brown tábornokkal, William Burns CIA-igazgatóval, a Nemzeti Hírszerzést vezető Avril Hainesszel, valamint Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval találkozott a Situation Room nevű műveleti központban. Egy tisztviselő azt közölte, hogy a nemzetbiztonsági csoport újra összeülhet.

A Times of Israel azt írta, hogy Biden és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök röviden beszéltek egymással.

Több villanás is látszik az égen, és robbanások hangja hallatszik, de ezek az elfogórakéták lehetnek, becsapódást nem hallott, mondta Nic Robertson, a CNN munkatársa Jeruzsálemből. A munkatársaik szerint robbanások hallatszanak az égből Tel-Avivban, és hasonlókról érkeznek hírek Beersébából, Hebronból és a Golán-fennsíktól is, ahogy több helyen is működésbe lépett a légvédelem.

Jeruzsálem felett az ég, miután Irán drón- és rakétatámadást indított Izrael ellen 2024. április 13-án – Fotó: Ronen Zvulun / Reuters
Jeruzsálem felett az ég, miután Irán drón- és rakétatámadást indított Izrael ellen 2024. április 13-án – Fotó: Ronen Zvulun / Reuters

Az amerikai képviselőház változtatni fog menetrendjén, hogy olyan jogszabályokat tárgyaljon, amelyek támogatják Izraelt és felelősségre vonják Iránt, írta Steve Scalise, a képviselőház frakcióvezetője egy közleményben.

„A képviselőház határozottan kiáll Izrael mellett, és ennek az indokolatlan támadásnak következményei kell, hogy legyenek” – írta.

Hakeem Jeffries, az amerikai képviselőház demokrata frakcióvezetője azt mondta, hogy Amerika elkötelezettsége Izrael biztonsága mellett vasszilárd és megingathatatlan.

„Irán, az Egyesült Államok esküdt ellensége, példátlan támadást indított demokrata szövetségesünk, Izrael Állam ellen... Irán nem fog sikerrel járni. Izrael népe mellett állunk ebben a jelentős kihívást jelentő pillanatban” – írta Jeffries.

(via Guardian)

Az izraeli mentőszolgálat szerint ellátták az iráni dróntámadás első sérültjét, egy 10 éves fiút. Egy Dél-Izraeli, a Holt-tengertől nyugatra fekvő Arad város melletti településen sebesült meg, állapota súlyos. Azt nem közölték, hogy rakéta vagy drón szilánkjai, vagy esetleg az elfogórakéta okozta-e a sérüléseit. (Times of Israel)

Az izraeli haderő szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy egy videóüzenetben arról beszélt, hogy Irán rakétákat is kilőtt Izraelre, miközben több repülőgép készenlétbe helyezte magát és fel is szállt, hogy felkészüljenek az iráni támadásra.

„Nemrég Irán rakétákat lőtt ki a területéről Izrael Állam területe felé. Emlékeztetem önöket, hogy függetlenül attól, hogy honnan indítják a fenyegetést, amikor megszólal a riasztás, be kell menni az óvóhelyre, és ott legalább tíz percig várakozniuk kell. Valós időben tájékoztatjuk önöket, ha hosszabb ideig kell ott tartózkodniuk” – mondta Hagari.

A szóvivő azt mondta, Izrael légvédelmi rendszere „teljes mértékben működőképes, és mindenhol, ahol szükséges, még ebben a pillanatban is elfogja a fenyegetéseket”, majd hozzátette, hogy most is több gépük van a levegőben ebből a célból.

„Lehet, hogy robbanásokat hallani az elfogásokból vagy a lehulló törmelékekből. Mivel a fenyegetések sokfélék, a riasztások széles területekre vonatkozhatnak” – mondta. Hagari végezetül mindenkit arra kért, hogy ne terjesszenek álhíreket, és mutassanak felelősségteljes és nyugodt viselkedést.

Az Európai Unió határozottan elítéli az elfogadhatatlan iráni támadást Izrael ellen, írta ki az X-re Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője. „Ez egy példátlan eszkaláció és súlyos veszély a régió biztonságára nézve” – írta.

Annalena Baerbock német külügyminiszter a lehető leghatározottabban elítélte az éppen zajló támadást, ami szerinte azzal fenyeget, hogy az egész régiót káoszba taszítja. Felszólította Iránt, hogy azonnal fejezzék ezt be, és jelezte, hogy maximálisan kiállnak Izrael mellett.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is elítélte az iráni támadást, és jelezte, hogy Izrael mellett állnak. „Miután támogatta a Hamász október 7-i brutális támadását, az iráni rezsim legutóbbi lépései tovább rontják a régió stabilitását és teszik még nehezebbé a tartós béke elérését” – mondta. „Támogatjuk Izrael jogát, hogy megvédje magát és népét ezektől a támadásoktól.”

Több, de nem megerősített forrás is azt állítja, hogy amerikai és jordániai haderő is szedett le Izrael felé közeledő Iránból indított drónokat.

A CBS News és a Reuters is azt közölte meg nem nevezett tisztviselőkre hivatkozva, hogy az amerikai légierő irán drónokat lőtt le, de az angol Királyi Légierő repülőgépei is részt vettek Izrael légvédelmében a Sky News szerint. Utóbbit a brit védelmi minisztérium nem sokkal később megerősítette.

A Reuters arról is ír biztonsági forrásokra hivatkozva, hogy Jordánia légterében több tucat drónt lőttek le jordán vadászrepülőgépek.

A Sky News amerikai tudósítója, Mark Stone egy friss posztban arról ír, hogy az Egyesült Államok közel-keleti politikája hat hónapja már az akut szorongás állapotában volt, de a mostani iráni dróntámadás teremtette a legveszélyesebb helyzetet, és fordulópontot jelenthet.

Stone szerint példa nélküli ez a támadás, mert Irán még sosem támadta meg saját területéről Izraelt, de azért nem teljesen előzmény nélküli. Felidézte, hogy Irán már tesztelte ezt a módszert, amikor 2019-ben szaúd-arábiai olajipari létesítményeket támadtak meg drónrajokkal. A támadást húszi lázadók vállalták magukra, de az Egyesült Államok és a szaúdiak szerint akkor is Irán állt a háttérben. Akkor senki sem halt meg, de a szaúdiak dollármilliókat veszítettek amiatt, hogy megakasztották az olajkereskedelmüket. Az előző öt évben a drónok még precízebbekké és kifinomultabbakká váltak,

A Sky News elemzője szerint, ha Izrael minden drónt elfog és megússza a támadást áldozatok nélkül vagy kisszámú áldozattal, az izraeliek akkor is sebezhetőnek fogják érezni magukat, ami megtorlásra késztetheti a kormányt.

A brit lap egy másik elemzője, Sean Bell szerint viszont a térség egyik szereplője sem akarja, hogy tovább eszkalálódjon a helyzet. Bell úgy véli, hogy Izraelnek kellett számítania valami megtorlásnak szánt támadásra a damaszkuszi csapás után. Bell szerint bár van lehetőség, hogy tovább eszkalálódjon a helyzet, szerinte az senkinek sem érdeke, Irán sem akar nyílt háborúban szembekerülni Izraellel vagy az Egyesült Államokkal.

Az elemző felhozta, hogy Irán, ha valakit megtámadott, általában előre figyelmeztette a célpontot, hogy egy csapásnak minél kevesebb áldozata legyen. Ezzel a módszerrel Irán kimutatja egyértelmű szándékát, de úgy, hogy az eszkalációnak kisebb legyen az esélye. Szerinte kérdés, hogy most milyen célpontokat támadnak, ezek milyen kiterjedtek, milyen áldozatokkal járnak, és így milyen válaszlépés jöhet Izraeltől és az Egyesült Államoktól.

A New York Times két izraeli tisztviselőre hivatkozva azt írta, hogy a katonai hírszerzés információi szerint az Irán által elindított drónok becsapódási területei a Golán-fennsíkon és a Negev-sivatagban lehetnek, és az ott lévő izraeli légibázisok a célpontok.

Ezt alátámasztani látszik, hogy az izraeli hadsereg néhány területen már értesítette a lakosságot, hogy ha megszólalnak a légvédelmi szirénák, vonuljanak óvóhelyekre. A Golán-fennsík mellett a riasztást kiadták Nevatimra is, ahol egy légibázis található, valamint Dimonára is, amelynek közelében egy atomreaktor működik. A Vörös-tenger kikötővárosaként működő és húszik által rendszeresen támadott Eilat is a veszélyeztetett zónába került.

Az iráni ENSZ-küldöttség X-en (korábban Twitter) azt írta, hogy az ENSZ Alapokmányának 51. cikkére hivatkozva indítottak támadást Izrael ellen, amely szerint röviden összefoglalva minden tagállamnak joga van az önvédelemhez, ha fegyveres támadás éri. Szerintük a „cionista rezsim” damaszkuszi konzulátus ellen intézett támadása kimeríti ennek fogalmát, ők pedig most erre reagáltak.

Az irániak ezzel az ügyet lezártnak tekintik, de figyelmeztetnek, hogy amennyiben az izraeli rezsim „újabb hibát vét”, akkor a megtorlás jóval nagyobb mértékű lesz. Végezetül hangsúlyozták, hogy itt egy Irán és Izrael közötti konfliktusról van szó, amelytől az Egyesült Államoknak távol kell maradnia.

A CNN élő közvetítése alapján Jeruzsálemben megszólaltak a légvédelmi szirénák, és robbanások hangjait is hallani lehetett. A Times of Israel beszámolója szerint Dél-Izrael számos területén, köztük Beersebában, Dimonában, Nevatimban és más területeken is megszólaltak a szirénák.

(Times of Israel)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egykori szóvivője, Jonathan Conricus szerint új időszámtás kezdődött a Közel-Kelet történelmében, mivel Irán most először támadta meg Izraelt közvetlenül a saját szuverén területéről. „Ez az új Közel-Kelet első napja” – mondta.

Conricus a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, szerinte az izraeli légvédelem most azzal van elfoglalva, hogy kiiktassa az ország felé közeledő drónokat és rakétákat. Arra a kérdésre, hogy Izrael felkészült-e egy ilyen támadásra, azt mondta: „Szerintem Izrael jó a katonai vészhelyzetek megtervezésében, de a stratégiai részben nem mindig jeleskedik. Nem számítottam arra, hogy az irániak ezt megteszik, iráni földről. Ez más országokat, köztük az Egyesült Államokat is belerángatja a konfliktusba”.

Hozzátette: „Úgy gondolom, hogy van néhány terv a fiókokban, iráni célpontokat keresve”. Azt mondta, hogy ezek a célpontok valószínűleg olyan helyszínek lehetnek, amelyek „különböző terrorcsoportok, például a Hezbollah és a jemeni húszik felfegyverzésével foglalkoznak”. „Attól függ, hogy mekkora kárt okoznak Izraelben – ez lesz a mércéje annak, hogy Izrael hogyan fogja ezt megtorolni” – mondta.

(BBC)

Vasárnap hajnalban Tel-Avivban összeült az izraeli háborús kabinet Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vezetésével. Az ülésről az Izraeli Miniszterelnöki Hivatal közölt fotót.

Az izraeli háborús kabinet ülése 2024. április 14-én – Fotó: Israeli Prime Minister Office / Handout via AFP
Az izraeli háborús kabinet ülése 2024. április 14-én – Fotó: Israeli Prime Minister Office / Handout via AFP

Ugyan az már biztos, hogy Irán dróntámadást indított Izrael ellen, és az is több mint valószínű, hogy a több tucat Shahed 136-os kamikazedrónról szóló beszámolók helytállóak, egyelőre nem igazán lehet tudni, hogy pontosan mik repülnek Izrael felé. Az iráni sajtóban megjelent tájékoztatások alapján a Forradalmi Gárda arról számolt be, hogy a drónok mellett rakétákat is kilőttek, és izraeli forrásokból is érkeztek beszámolók arról, hogy Irán robotrepülőgépeket indított Irakból. Sőt, arról is több helyen írtak, hogy Irán kilőtte az első ballisztikus rakétákat is.

Az már a támadás elején is reális lehetőségként merült fel, hogy a drónok csak a támadás előőrsei lesznek, és ballisztikus rakétákkal és/vagy robotrepülőgépekkel egészülnek majd ki, hogy nagyobb eséllyel tudják átütni az izraeli légvédelmet. Ebben az esetben Iránnak az lenne az érdeke, hogy összehangolja a csapásmérő eszközeit, amelyek repülési ideje a legtöbb szakértői becslés szerint a következőképpen alakul:

  • drónok – nagyjából 9 óra
  • robotrepülőgépek – durván 2 óra
  • ballisztikus rakéták – 10-15 perc

Ezek természetesen csak becslések, Izrael például több forrás szerint is úgy számol, hogy az első drónok hamarosan megérkezhetnek a légterükbe, dacára annak, hogy a támadás bejelentése óta még csak néhány óra telt el. Egyelőre a robotrepülőgépekről és ballisztikus rakétákról tett bejelentések is a levegőben lógnak ez alapján, különösen utóbbiak, hiszen ezeknek becsapódására vagy elfogására valószínűleg már sor került volna, ha valóban kilőtték volna őket akkor, amikor először szóba került a dolog.

Ezt támasztja alá az is, hogy izraeli tisztviselők szerint az erre vonatkozó állítások és a közösségi médiában keringő videók ellenére nincs jele annak, hogy ballisztikus rakétákat lőttek volna ki.

A viszonylag lassú, durván 180 km/h-val repülő Shahedeket egyébként az oroszok is előszeretettel alkalmazzák Ukrajna ellen, és az is kiderült már ott számtalanszor, hogy önmagukban nem túl hatékonyak. Március végén például 34-ből 31-et leszedett az ukrán légvédelem egy támadás során, az izraeli légvédelmi rendszerek pedig természetesen nagyságrendekkel jobbak az Ukrajnában lévőknél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!