Izrael elnöke szerint Irán támadása hadüzenet volt, de Izrael békére törekszik

Legfontosabb

2024. április 13. – 23:14

frissítve

Izrael elnöke szerint Irán támadása hadüzenet volt, de Izrael békére törekszik
Jeruzsálem felett az ég, miután Irán drón- és rakétatámadást indított Izrael ellen 2024. április 13-án. Több helyen is működésbe lépett a légvédelem – Fotó: Ronen Zvulun / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Irán szombat éjjel drónokkal és rakétákkal is támadást indított Izrael ellen. Ez példa nélküli, Irán még sosem támadta meg saját területéről Izraelt.
  • Irán a két hete a damaszkuszi konzulátusukat ért csapás miatti válaszlépésnek nevezte a támadást. Teherán és Damaszkusz is Izraelt tette felelőssé a csapás miatt.
  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) összesítése szerint Irán összesen legalább 320 légi eszközt indított Izrael ellen, szinte az összeset elfogták.
  • A legtöbb rakétát az Arrow légvédelmi rendszer fogta el, és nagy többségében az izraeli légtéren kívül. Az izraeli légierő is több tucat rakétát és drónt szedett le, és források szerint amerikai, brit, sőt jordán gépek is részt vettek drónok elfogásában.
  • Az IDF szerint egy gyerek megsérült a Negev-sivatagban egy elfogás után lehulló repesztől, néhány becsapódás volt, ami kisebb károkat okozott, köztük egy katonai bázisban délen.
  • Magyar idő szerint vasárnap hajnal négy előtt bejelentették, hogy már nem kell óvóhelyek közelében tartózkodniuk az izraelieknek.
  • Joe Biden amerikai elnök telefonon fejezte ki támogatását Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek, de amerikai lapértesülések szerint egyértelművé tette, hogy az USA nem akar részt venni egy Irán elleni támadásban.
  • Az USA válságtanácskozásra hívta össze a G7-ek vezetőit, az ENSZ Biztonsági Tanácsa is rendkívüli ülésen tárgyalja a történteket.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-odalán reagált az Izrael elleni támadás hírére. Azt írta: „A közel-keleti konfliktus eszkalációja miatt kérjük az esetlegesen bajba kerülő magyar állampolgárokat, hogy a konzuli ügyeletnél jelentkezzenek! Iránban a +98 912 687 6005 telefonszámot, míg Izraelben a +972 58-6297948 telefonszámot lehet hívni. Tájékoztatjuk a térségben tartózkodó, oda utazni kívánó, vagy onnan elutazást tervező magyarokat, hogy Jordánia légtere zárva van, s hamarosan lezárják az izraeli légteret is.”

Az iráni hadsereg közleménye szerint a szombat esti támadás Izrael „ismételt bűncselekményei” miatt történt, beleértve az április 1-jei damaszkuszi támadást, amelyet Irán Izraelnek tulajdonít. A közlemény szerint a támadás az „Igaz ígéret hadművelet” nevet kapta. A támadás természetéről nem közöltek több részletet, csak annyit, hogy az iráni légierő rakétákat és drónokat indított el konkrét izraeli célpontok felé.

(BBC)

Snirben szólaltak meg a légiszirénák, károkról és sérültekről egyelőre nincs hír. A Hezbollah az elmúlt időszakban rendszeresen intézett csapásokat Izrael ellen, de nincs kizárva, hogy a mostani támadás az iráni támadással hozható összefüggésbe.

Izraeli tisztviselők azt mondják a lakosoknak, hogy ne essenek pánikba, és legyenek óvatosak. A CNN beszámolója szerint Izraelben zárva lesznek az iskolák és egyetemek, és hétfő este 11 óráig az 1000 főnél nagyobb létszámú gyülekezéseket. Daniel Hagari, az IDF szóvivője azt közölte: „A helyzetértékelésnek megfelelően és a biztonsági helyzetre való tekintettel a Belügyi Parancsnokság módosításokat ad ki a védelmi irányelvekhez – holnap reggeltől és az elkövetkező napokban az oktatási intézmények zárva lesznek, a napközis táborok és a tervezett kirándulások nem kerülnek megrendezésre.”

(Guardian)

Az izraeli légierő már több mint száz olyan drónt azonosított, amelyet Iránból indítottak el Izrael felé, írta a Times of Israel.

A légierő nyomon követi a drónokat, és felkészül a támadások következő hullámára és rakétákra is. A ballisztikus rakéták vagy cirkálórakéták sokkal gyorsabban elérhetik Izraelt, mint a drónok.

A drónok órákon belül elérhetik Izraelt, de az izraeli hadsereg (IDF) arra készül, hogy még azelőtt megsemmisítik azokat, mielőtt károkat okoznának.

Az IDF azt állítja, hogy jól felkészült az iráni támadásra, és Herzi Halevi altábornagy, vezérkari főnök az elmúlt órában is összehívott egy értekezletet a helyzet értékelésére.

Az IDF szerint jelenleg több tucat vadászrepülőgépük van az egekben, és készen állnak arra, hogy bárhol lecsapjanak

.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője, Adrienne Watson azt közölte, hogy Joe Bident folyamatosan tájékoztatják a valószínűleg órákig elhúzódó támadás fejleményeiről, és csapatával együtt összeköttetésben vannak az izraeli tisztviselőkkel és a többi partnerükkel. A közlemény szerint Biden már egyértelművé tette: Amerika megingathatatlanul támogatja Izrael biztonságát. Az Egyesült Államok az izraeliek mellett áll, és támogatja őket az iráni fenyegetéssel szemben – áll a közleményben.

Biden visszaérkezik a Fehér Házba – Fotó: Bonnie Cash / Reuters
Biden visszaérkezik a Fehér Házba – Fotó: Bonnie Cash / Reuters

Biden egyébként már visszaért a Fehér Házba, ahol Lloyd Austin védelmi miniszterrel, Antony Blinken külügyminiszterrel, Charles Brown tábornokkal, William Burns CIA-igazgatóval, a Nemzeti Hírszerzést vezető Avril Hainesszel, valamint Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval találkozott a Situation Room nevű műveleti központban.

Rishi Sunak brit miniszterelnök „a leghatározottabban elítélte az iráni rezsim támadását Izrael ellen”. A Twitter-oldalán megosztott nyilatkozatában azt írta, az iráni dróncsapások a feszültségek felerősödését és a régió destabilizálódását kockáztatják. Hozzátette: „Az Egyesült Királyság továbbra is ki fog állni Izrael és valamennyi regionális partnerünk, köztük Jordánia és Irak biztonsága mellett. Szövetségeseinkkel együtt dolgozunk a helyzet stabilizálásán és a további eszkaláció megakadályozásán. Senki sem akar több vérontást.”

(BBC)

Szíria fokozott készültségbe helyezte orosz gyártmányú Pancír föld-levegő védelmi rendszereit a főváros Damaszkusz és a főbb támaszpontok környékén izraeli csapás esetére, írta a Reuters katonai forrásokra hivatkozva.

Azt mondják, azt várják Izraeltől, hogy megtámadja azokat a katonai bázisokat és létesítményeket, ahol az Irán-barát milíciák vannak, miután az iráni Iszlám Forradalmi Gárda közölte, hogy több tucat drónt és rakétát lőttek ki izraeli célpontok ellen.

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah egy az X-en közzétett felvétel szerint azt mondta, hogy Irán megfogadta, hogy Izrael „rosszindulatú cionista rezsimjét” meg fogják büntetni.

Az ajatollah szerint Izrael csupa rosszindulat, gonoszság és tévedés, és az egy újabb hibája volt, hogy megtámadta Irán szíriai konzulátusát. Ali Hámenei azt mondta, ez a támadás olyan volt, mintha Iránt támadták volna meg, ezért fogják megbüntetni Izraelt.

Az amerikai elnök rövidre zárta a hétvégéjét az iráni támadás miatt, a vele utazó Marc Gustafsonnal, a Fehér Ház műveleti központjának vezetőjével együtt megy majd egyből a Situation Roomnak nevezett helyiségbe. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Lloyd Austin védelmi miniszter, Antony Blinken külügyminiszter, Charles Brown tábornok, William Burns CIA-igazgató, Avril Haines a Nemzeti Hírszerzés vezetője, valamint Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó lesznek még ott vele.

A Marine One, Joe Biden amerikai elnök helikoptere 2024. április 13-án a marylandi Andrews támaszponton – Fotó: Samuel Corum / AFP
A Marine One, Joe Biden amerikai elnök helikoptere 2024. április 13-án a marylandi Andrews támaszponton – Fotó: Samuel Corum / AFP

Izrael egyik szomszédállama, Jordánia azt közölte, hogy a légvédelmük készen áll arra, hogy bármilyen iráni drónt lelőjenek, ha az a behatol a légterükbe.

Két regionális biztonsági forrás is azt állította a Reutersnek, hogy magas fokozatú riasztást rendeltek el Jordániában, és a radarok a drónaktivitást figyelik.

A Sky News beszámolója szerint a Forradalmi Gárda az iráni sajtó által idézett bejelentésében azt közölte, hogy több konkrét helyszínt vett célba drónok tucatjaival Izraelben. A közlemény szerint a támadást „a gonosz cionista rezsim számos bűnére” válaszul indították, beleértve ebbe a szíriai fővárosban, Damaszkuszban lévő iráni konzulátus elleni feltételezett izraeli támadást is.

Iráni rakéta bemutatója Teheránban 2024. február 17-én – Fotó: Iráni Védelmi Minisztérium/ WANA / Handout via Reuters
Iráni rakéta bemutatója Teheránban 2024. február 17-én – Fotó: Iráni Védelmi Minisztérium/ WANA / Handout via Reuters

Két iraki biztonsági tisztviselő a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy több tucat, Iránból indított drón repült át az iraki légtéren Izrael felé. Irak lezárta légterét, leállította a légi forgalmat, jelentette a Reuters az iraki közlekedési minisztériumra hivatkozva.

Az izraeli kormányfő a támadásról szóló első hírek előtt nem sokkal rövid nyilatkozatban jelentette be, hogy Izrael készen áll az iráni támadásra. Mint mondta, az elmúlt években, és különösen az elmúlt hetekben felkészültek erre, ezért minden eshetőségre fognak tudni reagálni, védekezésben és támadásban egyaránt. Az izraeli kormányfő megköszönte a baráti országok támogatását, és leszögezte, minden fenyegetéstől meg fogják védeni magukat.

„Egyértelmű elvet fogalmaztam meg: aki minket bánt, azt mi is bántjuk. Megvédjük magunkat minden fenyegetéstől, és ezt hidegen és határozottan tesszük. Tudom, hogy Önök, izraeli polgárok is megőrzik a hidegvérüket. Arra kérem Önöket, hogy kövessék a polgári védelem utasításait” – fogalmazott Netanjahu. Az izraeli hadikabinet szombat éjszaka helyi idő szerint 23 órától ül össze a tel-avivi főhadiszálláson, majd 00:30-tól a kibővített biztonságpolitikai kabinet is ülésezik.

Az Irán és Izrael közötti konfliktus azután éleződött ki, hogy április 1-jén légicsapást mértek egy iráni diplomáciai létesítményre Szíriában. Teherán és Damaszkusz is Izraelt tette felelőssé a támadásért, amiben 13-an haltak meg, köztük három magas rangú iráni katonai vezető. Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezet infrastruktúrája ellen is.

„Amikor a konzulátusunkat támadták meg, az olyan volt, mintha az országunk területét támadnák meg. A gonosz rezsimet meg kell büntetni, és meg is fogjuk büntetni” – jelentette ki Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei.

Azóta többek között az USA, Németország, Ausztrália és Oroszország is önmérsékletre szólította fel Iránt, de pénteken az USA már arra figyelmeztetett, hogy Irán a következő 24-48 órában megtámadhatja Izraelt válaszcsapásként. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő arról beszélt, hogy Izrael felkészült „olyan forgatókönyvekre is, amelyek kiterjesztik” a konfliktust más területekre is.

Irán több tucat drónt indított el Izrael felé szombat éjszaka – jelentette be Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője. Azt egyelőre nem tudni, hogy mik lehetnek a célpontok, a szóvivő szerint még órákba fog telni, mire a drónok eljutnak Izraelig.

Hagari elmondta, hogy az izraeli légierő követi a drónokat. Hozzátette, hogy problémák lehetnek a GPS-alapú szolgáltatásokkal, miközben dolgoznak a csapások elhárításán. A légi szirénák csak akkor fognak megszólalni, ha a drónok átlépik az izraeli határt, akkor is csak a releváns helyszíneken. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a Vaskupolát is magába foglaló légvédelmi rendszer, valamint az éppen aktív vadászgépek és hadihajók is riadókészültségben vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!