Irán dróntámadást indított Izrael ellen

2024. április 13. – 22:38

Másolás

Vágólapra másolva

Miután az Axios amerikai és izraeli tisztviselőkre hivatkozva megírta, Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője hivatalosan is megerősítette, hogy Irán több tucat drónt indított el Izrael felé. Azt egyelőre nem tudni, hogy mik lehetnek a célpontok, a szóvivő szerint még órákba fog telni, mire eljutnak Izraelig. Az eseményeket ebben az élő közvetítésben tudják percről percre követni.

Hagari a rendkívüli bejelentésében elmondta, a légierő követi a drónokat, és azt is hozzátette, hogy problémák lehetnek a GPS-alapú szolgáltatásokkal, miközben dolgoznak a csapások elhárításán. A légi szirénák csak akkor fognak megszólalni, ha a drónok átlépik az izraeli határt, akkor is csak a releváns helyszíneken. A hadsereg hivatalos tájékoztatása szerint a Vaskupolát is magában foglaló légvédelmi rendszer, valamint az éppen aktív vadászgépek és hadihajók is riadókészültségben vannak. Az izraeli légteret fél 1-től lezárják.

A közösségi médiában keringő felvételek alapján legalább ötven darab Shahed 136-os kamikazedrónt indítottak el Iránból nagyjából egy órája. Ezek lassú, pontatlan, de olcsó harci eszközök, és nagyjából kilenc óra alatt érhetik el Izraelt. Az sincs kizárva, hogy ez csak a támadás előőrse, és később ballisztikus rakétákkal és/vagy robotrepülőgépekkel egészülnek majd ki, hogy nagyobb eséllyel tudják átütni az izraeli légvédelmet.

Benjámin Netanjahu a támadásról szóló első hírek előtt nem sokkal rövid nyilatkozatban jelentette be, hogy Izrael készen áll az iráni támadásra. Mint mondta, az elmúlt években, és különösen az elmúlt hetekben készültek erre, ezért minden eshetőségre felkészültek, védekezésben és támadásban egyaránt. Az izraeli kormányfő megköszönte a baráti országok támogatását, és leszögezte, minden fenyegetéstől meg fogják védeni magukat.

A támadásról az amerikai hírszerzés értesült először, ők szóltak az izraeli hadseregnek is. Ez nem is túl meglepő, hírszerzési források az elmúlt napokban többször jelezték, hogy az Egyesült Államok arra számít, hogy Irán az elkövetkező napokban több Izraelen belüli célpontra is csapást fog mérni. Joe Biden amerikai elnök péntek esti sajtótájékoztatóján azt mondta, Irán „inkább előbb, mint utóbb” támadást indíthat Izrael ellen. Arra a kérdésre, hogy mit üzenne a támadást fontolgató Teheránnak, az elnök annyit válaszolt: „Ne tegyék.”

A konfliktus Irán és Izrael között azután éleződött ki, hogy a múlt héten légicsapás mért egy iráni diplomáciai létesítményre Szíriában. Teherán és Damaszkusz is Izraelt tette felelőssé a csapás miatt. Az április elsejei támadásban 13-an haltak meg, köztük három magas rangú iráni katonai vezető. Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezet infrastruktúrája ellen is.

A térségben nagy fokú riadókészültség van érvényben, miután Irán megtorlást ígért a szíriai fővárosban, Damaszkuszban lévő konzulátusa elleni feltételezett izraeli támadás miatt. Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók szintén célba vették a Vörös-tenger térségében közlekedő hajókat, az iráni haditengerészet pedig szombaton lefoglalt egy Izraelhez köthető konténerszállító hajót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!