Irán válasszal fenyegeti Izraelt a damaszkuszi légicsapás után, több ország is önmérsékletet kért Irántól

2024. április 11. – 14:21

Irán válasszal fenyegeti Izraelt a damaszkuszi légicsapás után, több ország is önmérsékletet kért Irántól
Légicsapásokban megsemmisült házak előtt álldogáló helyiek Hán Júniszban 2024. április 10-én – Fotó: Khames Alrefi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hírösszefoglalónk a közel-keleti konfliktusról.

Irán válaszlépéssel fenyegette meg Izraelt tíz nappal azután, hogy légicsapás érte az iráni konzulátusi épületegységet Damaszkuszban. Bár Izrael hivatalosan nem vállalta magára a támadást, feltehetően ők állnak mögötte. Izrael ugyanis az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezet infrastruktúrája ellen is.

Az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában. Az április elsejei támadásban 13-an haltak meg, köztük magas rangú iráni katonai vezetők. „Amikor a konzulátusunkat támadták meg, az olyan volt, mintha az országunk területét támadnák meg. A gonosz rezsimet meg kell büntetni, és meg is fogjuk büntetni” – szögezte le egy interjúban Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei szerdán.

Arról nem beszélt, hogy pontosan hogy büntetnék meg Izraelt, de szakértők szerint Irán nincs felkészülve egy Izrael elleni támadásra, ezért feltehetően a Hezbollahot használnák fel erre a célra, amely azonban kedvező pozíciói és rakétallámonya segítségével sokkal több kárt okozhat Izrael belsejében, mint a Hamász. Nem sokkal később Joe Biden amerikai elnök fogadta meg, hogy mindent meg fognak tenni Izrael biztonságának garantálásáért.

A válasz nem maradt el Irán fenyegetésére: Oroszország és Németország önmérsékletre szólította fel csütörtökön a közel-keleti országokat, köztük Iránt. Annalena Baerbock német külügyminiszter telefonon felhívta iráni hivatali kollégáját, Hoszein Amirabdollahiánt, és felszólította, hogy Teherán a feszültség további növekedésének elkerülése érdekében tanúsítson „maximális önmérsékletet”, illetve ne rendeljen el közvetlen, „beláthatatlan következményekkel járó” válaszcsapást Izrael ellen.

Netanjahu eközben arról beszélt: Izrael felkészült Irán lehetséges válaszára.

Ez történt még:

  • A Lufthansa csütörtökön felfüggesztette a teheráni járatait a fokozódó izraeli-iráni feszültség miatt. Oroszország is figyelmeztette állampolgárait, hogy ne utazzanak a Közel-Keletre, és különösen kerüljék el Izraelt, Libanont és a palesztin területeket. (Reuters, Guardian)
  • Az izraeli média szerint Benjámin Netanjahu és az izraeli védelmi miniszter tudomása nélkül hajtott végre légicsapást az izraeli hadsereg az egyik Hamász vezető családja ellen. Iszmail Haníje, a Hamász Katarban élő politikai vezetője szerda este jelentette be, hogy három fia és négy unokája meghalt egy gázai légicsapásban. A Hamász vezetőjének rokonaira a Gázavárostól nyugatra lévő Sati menekülttábor területén csaptak le. Egy magasrangú izraeli tisztviselő szerint az izraeli hadsereg nem azért vette célba Haníje fiait, mert a Hamász vezetőjének hozzátartozói, hanem azért, mert a Hamász harcosai. Az izraeli hadsereg nem kommentálta azokat a jelentéseket, amelyek szerint Haníje négy unokája is meghalhatott a támadásban. (Reuters)
  • A The New York Times szerdán megjelent cikkében egy magas rangú izraeli és egy magas rangú Hamász-tisztviselőre hivatkozva azt írja, a Hamásznak nincs 40 élő túsza, akik megfelelnek a javasolt tűzszüneti megállapodás szerinti cseréhez szükséges kritériumoknak. A CNN is beszámolt az állításokról szerdán, a lap forrásai szerint a Hamász tájékoztatta a nemzetközi közvetítőket, hogy nem rendelkezik a szükséges számú élő tússzal, akik megfelelnek a kritériumoknak (tehát nőkkel, beteg és idős férfiakkal). A lap szerint Izrael most azt szorgalmazza, hogy a Hamász inkább fiatalabb férfi túszokat, valamint Gázában elfogott izraeli katonákat vonjon be egy kezdeti szabadon bocsátásba. (NYT, CNN)

(BBC, MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!