Biden: Az Egyesült Államok is részt vett a csapás elhárításában

2024. április 14. – 05:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Fehér Ház magyar idő szerint hajnali öt óra körül kiadott közleménye szerint az amerikai elnök „a lehető leghatározottabban” elítéli a támadást. Joe Biden azt is közölte, hogy az elmúlt hetekben a régióba átcsoportosított repülők és hadihajók részt vettek a mintegy 200 rakétával és drónnal végrehajtott iráni csapás elhárításában. Biden szerint amerikai érdekeltségeket ezúttal nem ért támadás (2023 október 7-e után Iránnal szövetséges iraki milíciák több amerikai bázist támadtak rakétákkal és drónokkal).

Az amerikai elnök az elmúlt órákban telefonhívásban biztosította „megingathatatlan támogatásáról” Benjamin Netanjáhut. Azonban az NBC értesülései szerint a Fehér Ház attól tart, hogy az izraeli miniszterelnök – akinek gázai háborús politikáját Biden és demokrata politikusok egyre keményebben támadják – kész belerángatni az Egyesült Államokat egy Irán elleni háborúba. A CNN pedig úgy tudja, Biden egyértelművé tette,

az USA nem kíván részt venni egy Irán elleni támadó hadműveletben

Joe Biden közleményében azt is bejelentette, hogy vasárnapra összehívta a nagy liberális demokráciákat tömörítő G7-ek vezetőinek találkozóját, hogy „összehangolhassák az Irán arcátlan támadása elleni diplomáciai lépéseket”.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!