Robotrepülőgép? Ballisztikus rakéta? Kamikaze drón? Ezt kell tudni róluk

2024. április 14. – 00:20

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan az már biztos, hogy Irán dróntámadást indított Izrael ellen, és az is több mint valószínű, hogy a több tucat Shahed 136-os kamikazedrónról szóló beszámolók helytállóak, egyelőre nem igazán lehet tudni, hogy pontosan mik repülnek Izrael felé. Az iráni sajtóban megjelent tájékoztatások alapján a Forradalmi Gárda arról számolt be, hogy a drónok mellett rakétákat is kilőttek, és izraeli forrásokból is érkeztek beszámolók arról, hogy Irán robotrepülőgépeket indított Irakból. Sőt, arról is több helyen írtak, hogy Irán kilőtte az első ballisztikus rakétákat is.

Az már a támadás elején is reális lehetőségként merült fel, hogy a drónok csak a támadás előőrsei lesznek, és ballisztikus rakétákkal és/vagy robotrepülőgépekkel egészülnek majd ki, hogy nagyobb eséllyel tudják átütni az izraeli légvédelmet. Ebben az esetben Iránnak az lenne az érdeke, hogy összehangolja a csapásmérő eszközeit, amelyek repülési ideje a legtöbb szakértői becslés szerint a következőképpen alakul:

  • drónok – nagyjából 9 óra
  • robotrepülőgépek – durván 2 óra
  • ballisztikus rakéták – 10-15 perc

Ezek természetesen csak becslések, Izrael például több forrás szerint is úgy számol, hogy az első drónok hamarosan megérkezhetnek a légterükbe, dacára annak, hogy a támadás bejelentése óta még csak néhány óra telt el. Egyelőre a robotrepülőgépekről és ballisztikus rakétákról tett bejelentések is a levegőben lógnak ez alapján, különösen utóbbiak, hiszen ezeknek becsapódására vagy elfogására valószínűleg már sor került volna, ha valóban kilőtték volna őket akkor, amikor először szóba került a dolog.

Ezt támasztja alá az is, hogy izraeli tisztviselők szerint az erre vonatkozó állítások és a közösségi médiában keringő videók ellenére nincs jele annak, hogy ballisztikus rakétákat lőttek volna ki.

A viszonylag lassú, durván 180 km/h-val repülő Shahedeket egyébként az oroszok is előszeretettel alkalmazzák Ukrajna ellen, és az is kiderült már ott számtalanszor, hogy önmagukban nem túl hatékonyak. Március végén például 34-ből 31-et leszedett az ukrán légvédelem egy támadás során, az izraeli légvédelmi rendszerek pedig természetesen nagyságrendekkel jobbak az Ukrajnában lévőknél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!