Példa nélküli hogy Irán nyíltan támadja Izrael drónokkal, de azért láttunk már hasonlót

2024. április 14. – 00:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Sky News amerikai tudósítója, Mark Stone egy friss posztban arról ír, hogy az Egyesült Államok közel-keleti politikája hat hónapja már az akut szorongás állapotában volt, de a mostani iráni dróntámadás teremtette a legveszélyesebb helyzetet, és fordulópontot jelenthet.

Stone szerint példa nélküli ez a támadás, mert Irán még sosem támadta meg saját területéről Izraelt, de azért nem teljesen előzmény nélküli. Felidézte, hogy Irán már tesztelte ezt a módszert, amikor 2019-ben szaúd-arábiai olajipari létesítményeket támadtak meg drónrajokkal. A támadást húszi lázadók vállalták magukra, de az Egyesült Államok és a szaúdiak szerint akkor is Irán állt a háttérben. Akkor senki sem halt meg, de a szaúdiak dollármilliókat veszítettek amiatt, hogy megakasztották az olajkereskedelmüket. Az előző öt évben a drónok még precízebbekké és kifinomultabbakká váltak,

A Sky News elemzője szerint, ha Izrael minden drónt elfog és megússza a támadást áldozatok nélkül vagy kisszámú áldozattal, az izraeliek akkor is sebezhetőnek fogják érezni magukat, ami megtorlásra késztetheti a kormányt.

A brit lap egy másik elemzője, Sean Bell szerint viszont a térség egyik szereplője sem akarja, hogy tovább eszkalálódjon a helyzet. Bell úgy véli, hogy Izraelnek kellett számítania valami megtorlásnak szánt támadásra a damaszkuszi csapás után. Bell szerint bár van lehetőség, hogy tovább eszkalálódjon a helyzet, szerinte az senkinek sem érdeke, Irán sem akar nyílt háborúban szembekerülni Izraellel vagy az Egyesült Államokkal.

Az elemző felhozta, hogy Irán, ha valakit megtámadott, általában előre figyelmeztette a célpontot, hogy egy csapásnak minél kevesebb áldozata legyen. Ezzel a módszerrel Irán kimutatja egyértelmű szándékát, de úgy, hogy az eszkalációnak kisebb legyen az esélye. Szerinte kérdés, hogy most milyen célpontokat támadnak, ezek milyen kiterjedtek, milyen áldozatokkal járnak, és így milyen válaszlépés jöhet Izraeltől és az Egyesült Államoktól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!