Izraelhez köthető hekkercsoport blokkolhatja iráni benzinkutak működését

2023. december 18. – 13:24

Másolás

Vágólapra másolva

Irán megerősítette, hogy a benzinkutaknál jelenleg is tartó országos fennakadást kibertámadás okozta. A támadásért egy Izraelhez köthető hekkercsoport, a „Gonjeshke Darande” vagy „Predatory Sparrow” (azaz „Ragadozó Veréb”) vállalta a felelősséget.

Hétfőn Irán benzinkútjainak mintegy 70 százalékán szakadt meg a szolgáltatás. A minisztérium 3800 benzinkutat felügyel. Az iráni médiában először „szoftverproblémákra” hivatkoztak, később viszont beismerték, hogy támadás állhat a leállás hátterében. Az iráni energiaügyi minisztérium hangsúlyozta, hogy üzemanyaghiány nem állt fenn, de arra kérték az autósokat, ha tehetik, egy ideig kerüljék el a benzinkutakat.

A kiberbiztonságért felelős iráni polgári védelmi ügynökség közölte, hogy még mindig vizsgálja a leállás lehetséges okait. Izrael nem reagált az incidensre.

„Ezt a kibertámadást ellenőrzött módon hajtottuk végre, hogy elkerüljük a sürgősségi szolgálatoknak okozott esetleges károkat” – áll a Gonjeshke Darande Teelgramon közzétett közleményében.

A hekkercsoport nem először vette célba az iráni infrastruktúrát, korábban is követett el kibertámadásokat benzinkutak, vasúti hálózatok és acélgyárak ellen.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!