Weber: Orbán üres kézzel ment haza

2024. február 6. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

Eltökéltséget, egységet és vezetési képességet mutattak a legutóbbi két uniós csúcson, jelentette ki kedden az Európai Parlament vitáján Charles Michel. Az állam- és kormányfők Európai Tanácsát vezető politikus hangsúlyozta, hogy döntöttek a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával és Moldovával, illetve az 50 milliárd eurós ukrán segélycsomagról és az uniós költségvetés emeléséről. (Nem tért ki rá, de Ukrajna támogatását és a büdzsé módosítását Orbán Viktor decemberben vétózta, majd csak az emiatt rendezett februári találkozón hagyta jóvá.)

Charles Michel kiemelte, hogy a költségvetési emeléssel 14 milliárd euróval több jut például a külső migráció kezelésére, stratégiai fontosságú iparágakra, természeti katasztrófák elhárítására és a megemelkedett uniós hitelkamatokra. Rendíthetetlenül kiállnak Ukrajna mellett, amíg szükség van rá, mert értik, hogy minden egyes Ukrajnának adott euró befektetés a saját biztonságunkba. Az Európai Tanács elnöke arra kérte az Egyesült Államok Képviselőházát, hagyja jóvá az USA 60 milliárd eurós ukrán segélycsomagját.

Weber: Nem hagyták, hogy Orbán megzsarolja az EU-t

Általában kritizáljuk az Európai Tanács üléseit, de most köszönetet mondok, indított Manfred Weber. A KDNP-t is sorai közt tudó Európai Néppárt vezetője úgy látta, hogy mindenki erőfeszítéseinek köszönhetően egységet mutattak. Nem hagyták, hogy Orbán Viktor megzsarolja az EU-t, utalt a különféle feltételekre, amelyeket a magyar kormány az egyhangúságot követelő döntésekért cserébe támasztott. A miniszterelnök szerinte üres kézzel ment vissza Budapestre. „Remélem, hogy egy kicsit meggyőződött róla: a fenyegetések nem működnek.” Az egyetlen lehetősége, hogy bármit is elérjen, ha együttműködik Európával és nem ellene dolgozik. (A csúcs eredményéről itt írtunk bővebben.)

Terry Reintke, a zöldek társelnöke szerint a múlt hét jó volt Európának, de „őszintén szólva azt kérdezem magamtól: miért csak most”? Mindezt már decemberben megtehették volna. Ha van egy tanulsága a találkozónak, akkor az az, hogy Orbán Viktor egyedül gyengébb, mint a 26-ok együtt. Ez nyilvánvalónak tűnik, de a jelek szerint múlt hét előtt nem jutott el a 26 tagállami vezetőhöz, ezért a jövőben ne szaladjanak újra és újra ilyen helyzetekbe. Szerinte a 26-oknak meg kell találniuk a bátorságot, hogy elvegyék a lehetőséget Orbán Viktortól, és a hetes cikkes eljárás továbbléptetése mellett érvelt, amit az EP korábban is kért. (A magyar kormánnyal szemben 2018-ban indított, de első ágában rekedt eszközzel az eljárás második ágában felfüggeszthetik egy tagállam bizonyos uniós jogait, például ha úgy döntenek, nem szavazhat a miniszteri Tanácsban.)

A Fidesz kiszemelt frakciójából kevesellték Ukrajna támogatását

Jó, hogy megállapodtak Ukrajna támogatásáról, de 50 milliárd euró nem elég, hangsúlyozta Johan Van Overtveldt, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) vezérszónoka. (Orbán Viktor közvetlenül az EU-csúcs előtt olasz lapok szerint kijelentette, hogy a Fidesz ebbe a pártcsaládba fog beülni a júniusi EP-választás után.) Értékelniük kell a jövőben, hogy nem lesz-e több támogatásra szükség például a befagyasztott orosz vagyon felhasználásával, így stabilan és fenntarthatóan finanszírozhatnák Ukrajnát. Ugyanakkor „nem lehetünk naivak”, nagyon szigorúan felügyelnünk kell a pénz felhasználását, mondta a magyar kormány egyik céljával egybevágóan.

A szélsőjobb és a szélsőbal Ukrajna helyett másra költene

Miközben az uniós vezetők megállapodtak az ukrán támogatásról, a gazdák odakint a legitim aggodalmaiknak adtak hangot és a pénzt rájuk fordíthatták volna, utalt a csúcstalálkozó alatt is többek között Brüsszelben zajló gazdatüntetésekre Jean-Lin Lacapelle. A szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia vezérszónoka hangsúlyozta, hogy az ukrán gabona és tej teljesen méltánytalan versenyben elárasztja az uniós piacot, az ukrán mezőgazdaságot pedig szerinte néhány oligarcha irányítja, akik máris bezsebelhettek több millió euró uniós pénzt, az európai gazdákat pedig feláldozzák a szabadkereskedelem oltárán. Ilyen egyezmények helyett vissza kell fogni az uniós zöldpolitikát és csökkenteni a bürokráciát.

Két éve tart a háború Ukrajnában, minden nap civilek és katonák halnak meg mindkét oldalon, az ukrán ellentámadás kudarcot vallott, ezért diplomáciai megoltás kell a háborúra, vélte Martin Schirdewan. A szélsőbaloldali GUE/NGL vezetője azt kérte, hogy az EU indítson „diplomáciai offenzívát” a békéért. Naivnak tartotta, hogy egyesek több pénzt akarnak adni ukrán fegyverekre, mert akkor Oroszország is több pénzt pumpálna a hadseregébe. Háború helyett a békébe kellene befektetni, és nem szabadna pénzt kihajítani az ablakon, miközben megszorításokról beszélnek.

Deutsch és Cseh is zsarolásról beszélt, de ellentétes oldalról

Kint az utcákon európai agrártermelők százezrei tüntetnek az uniós mezőgazdaságot tönkretevő brüsszeli döntések ellen, a kapuknál illegális migránsok millió özönlenek be az EU védtelen külső határain, az EP-ben és más intézményekben „brutális korrupciós botrányokra” derült fény, mondta Deutsch Tamás. A fideszes politikus szerint a brüsszeli bürokraták az emberek mindennapi súlyos problémái helyett továbbra is Magyarország folyamatos zsarolásával foglalkoznak, holott velük ellentétben meg tudja védeni a határait a migrációtól és a gazdákat az ukrán gabonától. Változás kell, júniusban elkergethetik a „korrupt és mihaszna brüsszeli bürokratákat” – utalt a politikus a közelgő EP-választásokra.

Abszurd, ahogy mostanra az EU-csúcsok kinéznek: újabb találkozó, újabb Orbán-vétófenyegetés, vélte a momentumos Cseh Katalin. Szerinte minden önimádóhoz hasonlóan a magyar miniszterelnök is fényképezkedik egyet a fontos emberekkel, megpróbál belőlük pénzt kipréselni, aztán bedobja a lapjait és elengedi a vétóját – a következő csúcsig. Ez egy hibásan működő rendszer, amin akár nevetni is tudna, ha nem élet-halál kérdésről lenne szó. Az ukránok mindent feláldoznak a harcmezőn a saját jövőjükért és Európa biztonságáért, miközben az Európai Tanács az éves uniós GDP 0,08 százalékát kitevő csomagon rágódott, holott sokkal drágábbnak tartja, ha Ukrajna veszítene. Úgy gondolta, módosítaniuk kellene az EU alapszerződéseit és megszabadulniuk az egyhangú döntéshozataltól.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!