Tízezer tüntető gazda torlaszolja el az utakat Brüsszelben és Párizsban is

2024. január 31. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

Traktorok és rendőrautók sorakoznak Brüsszelben, az Európai Parlament közelében, miközben több ezer olasz gazda is útnak indult a belga fővárosba és Párizsba is a gazdatüntetésre. A gazdák szerdán és csütörtökön is tüntetnek a belga fővárosban. Az AFP francia hírügynökség azt írja, több fiatal gazda is a traktorán töltötte az éjszakát a Strasbourg felé vezető autópálya forgalmát blokkolva, miközben a francia belügyminiszter közölte, hogy több mint száz ponton, körülbelül tízezer tüntető gyűlt össze. A Reuters legfrissebb tudósítása szerint a francia gazdák Európa legnagyobb nagybani piacának bejáratát is elzárták.

A Guardian tudósítása szerint miközben a francia gazdák közelednek Párizshoz, Lyonhoz és más stratégiai fontosságú franciaországi helyszínekhez, a francia rendőrség letartóztatott néhány tiltakozó termelőt, mert figyelmen kívül hagyták rendőri beavatkozásra vonatkozó figyelmeztetéseket.

Több mint ezer olasz mezőgazdasági termelő és állattenyésztő indult el Brüsszelbe az európai unió agrárpolitikája elleni tüntetésre, és traktoraikkal készek bevonulni Róma városába is – írja a szervezők bejelentése alapján az MTI. A csütörtöki EU-csúccsal egy időben kezdődik majd a demonstráció, „Nem ilyen Európát akarunk” címmel, a tüntetést Ettore Prandini, a Coldiretti termelői szövetség elnöke hirdette meg. „Az Európai Uniónak az agrárágazatot fenyegető őrültségei ellen tiltakozunk” – mondta Prandini, hozzátéve, hogy nem csak az ukrajnai háború, hanem a közös európai agrárpolitika is válságba sodorja az ágazatban dolgozókat. A gazdák szerint el kell törölni azt a rendelkezést, ami előírja, hogy a termőföldek négy százalékát bevetetlenül kell hagyni a talaj egészségének helyreállítása miatt.

A termelők több hete tiltakoznak Franciaországban, Németországban, Belgiumban és Olaszországban is, és most megállapodtak abban, hogy arra kérik az uniós vezetőket, hogy írják alá az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint el kell halasztani az új szabályt, így az csak 2025-ben lépne hatályba.

A gazdák tüntetése hétfő reggel óta zavarokat okoz Belgiumban, különösen a daussoulx-i autópálya-csomópontnál és az autópályák brüsszeli bejáratainál. A belga főváros vezetése azt ajánlja az autósoknak, hogy ne induljanak el autóval Brüsszelbe. A gazdák a belga főváros uniós negyedének egyes útjainak forgalmát lassítják traktorjaikkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!