Ez történt csütörtökön napközben az orosz–ukrán háborúban

2022. április 7. – 21:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit röviden:

  • Mariupol polgármestere szerint több mint 5000 civil, köztük 210 gyermek halt meg a városban a háború kezdete óta. A keleti fronton egyébként az ukrán erők és a britek is újabb orosz támadásra számítanak, miután egyre erőteljesebben toborozzák Oroszországban a sorkatonákat. A WHO még vegyi támadásokra is felkészült, az ukrán külügyminiszter szerint pedig a Donyec-medencéért vívott harc a II. világháborút fogja idézni.
  • 26 holttestet találtak összedőlt épületek alatt a Kijev környékén található Borogyankában.
  • Az oroszok ugyan elismerték, hogy csapataik komoly veszteséget szenvedtek, de nem is kímélik a katonáikat: Csernobil körül radioaktív földet ásattak fel velük.
  • A német hírszerzés olyan rádiós üzeneteket kapott el, amelyeken orosz katonák beszélgetnek a bucsai mészárlásról. A tetteket elítélte a G7-csoport és az Amnesty International is, az ENSZ Közgyűlése pedig megszavazta, hogy Oroszország tagságát függesszék fel a szervezet Emberi Jogi Tanácsában. Kijev hálás ezért, Moszkva dühös.
  • Ukrajna ismét fegyvereket kért a NATO-tól: repülőket, légvédelmi rendszereket, rakétákat. A NATO szerint Putyin nem akar leállni, az ukrán elnök pedig szankciókat kért a nyugati országoktól az orosz olajra. A kijevi vezetés egyébként „barátságtalannak” minősítette, hogy Magyarország rubelben is fizetne akár az orosz gázért.
  • Putyin szerint a bucsai mészárlás „durva és cinikus provokáció” az ukránok részéről, ezt ráadásul nem akárkinek mondta, hanem Orbán Viktornak. A magyar kormány mindenesetre megszavazta azt az ENSZ-javaslatot, ami szerint felfüggesztik Oroszországot a szervezet Emberi Jogi Tanácsában. De azért Szijjártó Péter csütörtökön is ukránozott egyet, a budapesti orosz nagykövetség elé felfestett „Ruszkik haza” feliratot pedig gyorsan eltüntették.
  • Az ukrán főügyészség több mint 4800 olyan esetet vizsgál, amelyek szerintük az oroszok háborús bűnei lehetnek.
  • Lukasenko bemondta, hogy részt akarnak venni a béketárgyalásokon.
  • 16,7 százalékos Oroszországban az éves infláció. De lesz ez magasabb is, hiszen újabb szankciók jöhetnek Moszkvával szemben – most már Putyin családtagjai ellen is. Az Európai Parlament teljes energiaembargót követel, Svájc pedig már 7,5 milliárd franknyi orosz vagyont zárolt. Litvánia után Észtország is leállítaná a teljes orosz gázimportot.
  • Úgy pörög a VPN az oroszoknál, mint az amerikai hírszerzői információk az ukránoknál.
  • A szankciók miatt pedig önsorsrontó orosz modellek milliós értékű táskákat tesznek tönkre, mert buzog bennük a hazaszeretet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!