Elismerte az amerikai védelmi miniszter, hogy hírszerzői információkkal segítik ki Ukrajnát

2022. április 7. – 19:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Információkkal segíti az Egyesült Államok Ukrajnát a Donyec-medencei hadműveleteiben – erről beszélt hétfőn Lloyd Austin védelmi miniszter az amerikai szenátus egyik bizottsági meghallgatásán, írja a CNN.

„Biztosítunk számukra (…) hírszerzői információkat, hogy végrehajthassák a műveleteiket (…) a Donbaszban, ez így van” – válaszolta Austin a fegyveres erőket felügyelő bizottság egyik tagjának kérdésére, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok „nem tartja vissza” Ukrajnát attól, hogy támadásokat indítson ezeken a területeken az orosz erők ellen.

Bár eredetileg a védelmi minisztert arról is kérdezték, hogy a Krím-félsziget visszaszerzéséért folytatott ukrán hadműveleteket is támogatja-e a Pentagon, Austin erre nem válaszolt. A CNN azonban kiemelte, hogy ez volt az első alkalom, amikor egy amerikai tisztviselő nyilvánosan is elismerte, hogy az Egyesült Államoknak szerepe van az ukrajnai hadműveletekben.

Austin csütörtöki meghallgatása után egy név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselő is megerősítette a hírtelevíziónak, hogy „hasznos hírszerzési információkat” nyújtanak az ukrán fegyveres erőknek: „Ahogyan a harcok egyre inkább a Donyec-medencébe vonulnak át, úgy igazítjuk szükség szerint a szükséges információkat és azok áramlását.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!