Ukrajna hálás az ENSZ-javaslatot támogató országoknak, Oroszország szerint illegális döntés született

2022. április 7. – 20:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált az orosz és az ukrán külügy is az ENSZ Közgyűlés döntésére, miszerint felfüggesztik Oroszországot a szervezet Emberi Jogi Tanácsából, írja a BBC és a Sky News. Míg az ukrán külügyminiszter hálás minden országnak, amely megszavazta Moszkva ideiglenes kizárását, a Kreml szerint „illegális” és „politikailag motivált” döntés született.

Mint írtuk, a bucsai tömegmészárlás híre után az Egyesült Államok az ENSZ Közgyűlése elé terjesztette javaslatát az orosz tagság felfüggesztéséről, amit 93 tagország támogatott 24 nem szavazat és 58 tartózkodás ellenében. A csütörtöki ülésen Magyarország is megszavazta a javaslatot.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitterén arról írt, „hálás” minden ENSZ-tagországnak, amely támogatta a javaslatot, és ezzel „a történelem jó oldalára álltak”. „Semmi keresnivalója a háborús bűnösöknek az emberi jogok védelmével foglalkozó ENSZ-testületekben” – írta Kuleba.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov a Sky Newsnak arról beszélt, bár Oroszország sajnálja a döntést, de szerintük ez „illegális” és „politikailag motivált” volt, és „minden lehetséges jogi eszközzel” meg fogják védeni az érdekeiket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!