Már 7,5 milliárd svájci frank értékű orosz vagyont zároltak a svájci hatóságok

2022. április 7. – 17:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Svájc eddig 7,5 milliárd svájci frank értékben zárolt orosz vagyont – ismertette csütörtökön Erwin Bollinger, a svájci gazdasági államtitkárság (Seco) vezető tisztségviselője. Azt mondta, többnyire befagyasztott bankszámlákon lévő pénzről van szó, illetve tizenegy ingatlanról négy kanton területén. „Más államok még nem zároltak annyi pénzt, mint Svájc” – mondta Bollinger, hozzátéve, hogy két hete a befagyasztott orosz vagyon mértéke még 5,75 milliárd svájci frank volt.

Svájc elkötelezte magát, hogy követi az Európai Unió szankcióit. Bollinger hangsúlyozta, hogy nem minden orosz állampolgár van szankciós listán Svájcban, az intézkedések jelenleg csak mintegy 900 személyt érintenek. A svájci nemzeti bank tavalyi adatai szerint orosz állampolgárok és vállalatok 15 milliárd frank vagyonnal rendelkeznek Svájcban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónapban nyomást gyakorolt Svájcra, hogy gyorsabban azonosítsák és fagyasszák be több száz szankcionált orosz vagyonát. Svájc a moszkvai elit kedvelt célpontja és az orosz vagyonok egyik fő gyűjtőhelye.

(MTI, Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!