Az ukránok újabb támadásra számítanak a keleti fronton

2022. április 7. – 07:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna újabb orosz offenzívára készül keleti fronton, miután az orosz erők kivonultak Kijev külvárosaiból, hogy átcsoportosítsák és fokozzák támadásaikat a Donbasz térségében – írja a Guardian.

Irina Verescsuk Ukrajna miniszterelnök-helyettese arra szólította fel a civileket, hogy „amíg a lehetőség van rá” hagyják el az ország keleti részét. Verescsuk elmondta, hogy egy hatalmas orosz katonai offenzívára számítanak a következő napokban.

A hatóságok „nem tudnak segíteni” azokon a lakosokon, akik ottmaradtak a nagyszabású harcok kitörése után – mondta a miniszterelnök-helyettes. A továbbiakban Harkiv, Luhanszk és Donyeck régió kormányzói fel fogják szólítani az embereket, hogy haladéktalanul költözzenek biztonságosabb területekre.

Egy helyi lakos biciklizik a donyecki régióban található Volnovahában – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Egy helyi lakos biciklizik a donyecki régióban található Volnovahában – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

„Most kell megtenni, mert később az emberek kereszttűzbe, életveszélybe kerülnek. Ez ellen semmit sem fognak tudni tenni” – tette közzé a Telegramon.

A Kreml bejelentette, hogy az egész Donbaszt el akarja foglalni. A hírek szerint Putyin május 9-én, a Hitler szovjet vereségének évenkénti megemlékezésének napján szeretné kihirdetni a győzelmet Ukrajnában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai beszédében arra figyelmeztetett, hogy orosz hadsereg újabb támadásra készülhet fel Ukrajna keleti részén.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!