Az orosz kőolaj, szén, nukleáris fűtőanyag és földgáz teljes embargóját követeli az Európai Parlament

2022. április 7. – 15:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlamentben (EP) csütörtökön 513 szavazattal, 22 ellenszavazat és 19 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők további büntetőintézkedések mellett érveltek, többek között az orosz kőolaj-, földgáz-, szén- és nukleárisüzemanyag-import azonnali, teljes körű embargóját követelték.

Az EP szerint az embargót olyan tervnek kell kísérnie, amely biztosítja az EU energiaellátásának biztonságát. A testület hozzáteszi: „olyan stratégiát is ki kell alakítani, amely lehetővé teszi a szankciók visszavonását abban az esetben, ha Oroszország lépéseket tesz Ukrajna függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának helyreállítására, és teljesen kivonja csapatait az ország területéről”.

Fotó: Mathieu Cugnot / EP
Fotó: Mathieu Cugnot / EP

Az EP-képviselők felszólítják az EU vezetőit, hogy zárják ki Oroszországot a G20-ak csoportjából és más multilaterális szervezetekből, például az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, az Interpolból, a Kereskedelmi Világszervezetből, az UNESCO-ból. „Ez fontos üzenetet küld majd Oroszország számára arról, hogy a nemzetközi közösség nem fog visszatérni az agresszor állammal folytatott korábbi együttműködéshez” – fogalmazott az állásfoglalás.

A képviselők többsége szerint „az orosz csapatok által Ukrajnában, különösen Bucsában elkövetett sokkoló atrocitások, tagadhatatlanul háborús bűnöknek minősülnek”. Követelték, hogy a háborús bűnösöket vonják felelősségre, és szorgalmazzák az Ukrajnában elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló különleges ENSZ-törvényszék létrehozását.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!