Amnesty International: Az oroszok nyilvánvaló háborús bűnöket követtek el, civileket végeztek ki Kijev közelében

2022. április 7. – 18:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amnesty International emberi jogvédő szervezet által közzétett új tanúvallomások szerint az orosz erők civileket végeztek ki a kijevi régió különböző helyszínein. Az Amnesty több mint húsz, Kijev közeli városokban és falvakban élő emberrel készített interjút, akik közül többen szemtanúi voltak az elkövetett brutalitásoknak – áll a szervezet közleményében.

„Az elmúlt hetekben bizonyítékokat gyűjtöttünk arról, hogy az orosz erők bírósági eljárás nélküli kivégzéseket és más törvénytelen gyilkosságokat követtek el, amelyeket valószínűleg háborús bűncselekményként kell kivizsgálni” – mondta Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára. „A tanúvallomások azt mutatják, hogy Ukrajnában fegyvertelen civileket ölnek meg az otthonaikban és az utcákon, elmondhatatlan kegyetlenséggel és megdöbbentő brutalitással” – tette hozzá.

Az egyik beszámolóban egy Kijevtől keletre fekvő faluban élő nő azt mondta az Amnestynek, hogy két orosz katona március 9-én behatolt a házába, megölték a férjét, majd többször fegyverrel fenyegetőzve megerőszakolták, miközben kisfia a közeli kazánházban rejtőzött el.

Oroszország többször is tagadta, hogy erői atrocitásokat követtek volna el, és igyekezett az ukránokra hárítani a felelősséget.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!