A WHO felkészült az esetleges vegyi támadásokra

2022. április 7. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felkészült az Ukrajnában történő esetleges vegyi támadásokra – közölte a szervezet egyik tisztviselője. Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója azt mondta: „Tekintettel a jelenlegi helyzet bizonytalanságára, nincs biztosíték arra, hogy a háború nem fog súlyosbodni.”

„A WHO minden forgatókönyvet mérlegel, és felkészül a különböző helyzetekre, amelyek sújthatják az ukrán népet, a tömeges áldozatok kezelésétől kezdve a vegyi támadásokig” – mondta Kluge. Arról is beszélt, hogy a WHO az Európai Unióval együtt koordinálja az Ukrajnából érkező sebesültek osztályozását, és intézkedik arról, hogy Európán belül tovább szállítsák őket kezelésre.

Civil önkéntesek gázmaszban lőkiképzésen vesznek részt Zaporizzsjában március 31-én – Fotó: Celestino Arce / Celestino Arce / AFP
Civil önkéntesek gázmaszban lőkiképzésen vesznek részt Zaporizzsjában március 31-én – Fotó: Celestino Arce / Celestino Arce / AFP

Kluge elmondta, hogy a WHO már több mint 185 tonna orvosi ellátmányt szállított Ukrajnába, beleértve a traumatológiai ellátáshoz szükséges eszközöket is. További 125 tonna szállítmány már úton van. A WHO adatbázisából kiderült, hogy a háború kezdete óta 91 támadás érte az ukrán egészségügyi infrastruktúrát, ami 73 halálos áldozatot követelt.

Nyugati tisztviselők többször is hangot adtak azon félelmüknek, hogy Oroszország vegyi vagy biológiai fegyvereket vethet be Ukrajnában. Az orosz védelmi minisztérium bizonyítékok nélkül azzal vádolta Kijevet, hogy vegyi támadást terveznek saját népük ellen, hogy aztán Moszkvát vegyifegyverek bevetésével vádolja meg.

(Sky News, Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!