Lukasenko szerint Belaruszt nem lehet kihagyni a háború lezárását célzó tárgyalásokból

2022. április 7. – 15:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A belarusz elnök, Alekszandr Lukasenko szerint országának részt kell vennie az orosz-ukrán háború megoldását célzó tárgyalásokon. Lukasenko azt mondta, hogy várhatóan a következő napokban tárgyalásokat folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. „Belarusz háta mögött nem születhetnek külön megállapodások. Mivel – elsősorban a Nyugati országok – belerángattak minket ebbe az egészbe, a belarusz álláspontnak természetesen hallatnia kell a hangját ezeken a tárgyalásokon” – idézte Lukasenkót a Belta állami hírügynökség. A belarusz külügyminiszter, Vlagyimir Makej ennél is tovább ment: ragaszkodott ahhoz, hogy magának Lukasenkónak kell részt vennie a végső találkozón.

Lukasenko korábban az mondta, hogy a belarusz fegyveres erők nem vesznek és nem is fognak részt venni a konfliktusban. Ugyanakkor az Európai Unió, az Egyesült Államok és szövetségeseik Belaruszt is bevonták az Oroszországgal szemben bevezetett átfogó szankciók közé, mivel asszisztál az orosz harci műveletekhez. Többek között orosz csapatokat engedtek felvonulni az ország déli, az ukrán határhoz közeli részén. „Nincs szükségünk erre a háborúra, mert a két szláv nép közötti konfliktus eredményeként mi vagyunk azok, akik a legtöbbet szenvedhetnek” – mondta a belarusz elnök.

Bár Belarusz jelenleg nagymértékben támaszkodik Oroszország gazdasági és katonai támogatására, Lukasenko a múltban időnként megpróbált elhatárolódni Moszkvától, hogy javítsa az uniós kapcsolatait. A 2020-as elnökválasztás után viszont a Kreml segített Lukasenkónak erőszakkal elfojtani a rendszerellenes tiltakozókat, akik hónapokon át országszerte tömeges tüntetéseket tartottak.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!