Ukrajna nem örül, hogy Magyarország hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért

2022. április 7. – 10:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna „barátságtalan cselekedetnek” minősíti, hogy Magyarország hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért – írja a Guardian.

Az ukrán külügyminisztérium csütörtök délelőtt közölte: Magyarország álláspontja az ukránokat ért atrocitásokkal kapcsolatban csak erősíti Oroszország büntetlenségének érzését, ezzel pedig arra ösztönzik az oroszokat, hogy tovább ártsanak az ukránoknak.

„Ha Magyarország valóban segíteni akar a háború befejezésében, a következőképpen tegye: hagyja abba az egység bomlasztását az EU-ban, támogassa az új oroszellenes szankciókat, nyújtson katonai segítséget Ukrajnának, és ne teremtsen további forrásokat az orosz háborús gépezet finanszírozása. Soha nem késő a történelem helyes oldalára állni” – mondta Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön megerősítette, hogy a szerdán Pápára érkező orosz gép nukleáris fűtőanyagot hozott Magyarországra. Azért légi úton, mert az háború lehetetlenné tette a vasúti szállítást. Szijjártó ismét elmondta, hogy Magyarország nem támogatja az Oroszország elleni európai energetikai szankciókra vonatkozó javaslatokat. Hozzátette: az atomenergiával kapcsolatos tevékenységek esetleges szankcionálása Magyarország számára „vörös vonal” lenne.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!