Nukleáris fűtőanyagot hozott a szerdán Pápán landoló orosz gép Magyarországra

2022. április 7. – 10:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Különleges biztonsági intézkedések mellett érkezett meg szerdán a pápai repülőtérre az az orosz gép, amely nukleáris fűtőanyagot szállított Magyarországra – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter a NATO-külügyminiszterek kétnapos tanácskozásáról, Brüsszelből jelentkezett be élő adásban, és azt mondta, hogy a paksi atomerőmű biztonságos energiaellátást tesz lehetővé, és a magyarországi villamosenergia-termelés 49,6 százalékát teszi ki; ahhoz, hogy működni tudjon, nukleáris fűtőanyagra van szükség, amelyet Oroszországból szállítanak Magyarországra.

A külügyminiszter azt mondta, hogy eddig a szállítás vasúton történt, Ukrajnán keresztül, de a háború miatt a megszokott szállítási mód meghiúsult. Ezért kellett alternatív szállítási módról gondoskodni, ez pedig a légi útvonal, ami rendkívüli biztonsági előírásokat követel.

„A nukleáris fűtőanyagokat légi úton, Belarusz, Lengyelország, Szlovákia légterein keresztül tudtuk Magyarországra szállítani” – mondta a külügyminiszter. Az első ilyen szállítmányt hozó orosz repülőgép szerdán délelőtt landolt a pápai repülőtéren. Azt is mondta, hogy a légi szállításra mindhárom ország engedélyt adott, de kommunikálni csak a biztonságos megérkezés után lehetett róla.

„A nukleáris energia minden szempontból kivételt élvez az Európai Unió szankciós intézkedései alól, ehhez ragaszkodunk is, most is tárgyalnak a kollégák egy új szankciós csomagról. Nekünk vörös vonal, hogy a nukleáris energia felhasználásához kapcsolódó minden tevékenységnek mentességet kell élveznie a szankciók alól. Ezért szállíthattuk a fűtőanyagot légi úton” – mondta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint a fűtőanyag megérkezésével Magyarország energiaellátása biztosított, szerinte a saját energia-előállítási képesség stratégiai fontosságú, és a paksi atomerőműnek fontos szerepe van a rezsicsökkentés fenntartásában.

Szijjártó bejelentése magyarázza azt, hogy a Flightradar szerdán azt mutatta, hogy egy Moszkvából induló orosz gép Magyarországon landolt. A gép az orosz Volga-Dnepr Airlineshoz tartozik, és több mint három óra alatt ért Moszkvából Pápára.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!