Biden nem oldja fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozásokat

2021. január 25. – 06:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök hétfőn visszaállítja a járvány miatti beutazási korlátozásokat, amely azokat a nem amerikai állampolgárokat érinti, akik Brazíliában, Írországban, az Egyesült Királyságban és Európában, a schengeni övezet 26 országában jártak. A korlátozásokat előreláthatóan azokra is kiterjesztik, akik a közelmúltban Dél-Afrikában voltak, írja a CNN.

Donald Trump még utolsó hivatali napjaiban írta alá azt a végrehajtási parancsot, amely január 26-tól megszüntette volna a beutazási tilalmat ezekből az országokból. Úgy vélte, „ez a lehető legjobb módja annak, hogy továbbra is megvédjék az amerikaiakat a koronavírustól, miközben lehetővé teszik az utazások biztonságos folytatását”.

Jen Psaki, Biden sajtótitkára erre már akkor úgy reagált a Twitteren, hogy „a világméretű járvány súlyosbodásával és az egyre fertőzőbb változatok megjelenésével nem ez a megfelelő idő arra, hogy feloldjuk a nemzetközi utazások korlátozásait”.

Joe Biden amerikai elnök első teljes hivatali napján egyébként több olyan intézkedést is aláírt, amivel a koronavírus-járványt akarják megfékezni.

  • Az egyik elnöki rendelet szerint aki repülővel utazik be az Egyesült Államokba, annak az indulás előtt teszteltetnie kell magát, és megérkezése után karanténba kell vonulnia.
  • Egy másik rendelet szerint az Egyesült Államok támogatja, hogy legyen egy globális terv a koronavírus ellen, amivel a gazdag országok segítenék a szegényebbeket abban, hogy kellő mennyiségű oltóanyaghoz jussanak hozzá. Ehhez az elnök a kongresszustól kér majd pénzügyi forrásokat.

Biden célja emellett egy összehangolt országos járványstratégia kidolgozása, felgyorsítani a tömeges oltást, megnövelni a vírustesztek számát, elérni az általános maszkviselést, valamint az iskolák és a munkahelyek újranyitását, és közben visszanyerni a szövetségi kormány iránti bizalmat a járvány elleni küzdelemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!