Joe Biden százmillió embert oltana be az első száz napján

2021. január 22. – 06:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök első teljes hivatali napján, csütörtökön több olyan intézkedést írt alá, amivel a koronavírus-járványt akarják megfékezni.

  • Az egyik elnöki rendelet szerint aki repülővel utazik be az Egyesült Államokba annak az indulás előtt teszteltetnie kell magát, és megérkezése után karanténba kell vonulnia
  • Egy másik rendelet szerint az Egyesült Államok támogatja, hogy legyen egy globális terv a koronavírus ellen, amivel a gazdag országok segítenék a szegényebbeket abban, hogy kellő mennyiségű oltóanyaghoz jussanak hozzá. Ehhez az elnök a kongresszustól kér majd pénzügyi forrásokat.

Biden célja emellett egy összehangolt országos járványstratégia kidolgozása, felgyorsítani a tömeges oltást, megnövelni a vírustesztek számát, elérni az általános maszkviselést, valamint az iskolák és a munkahelyek újranyitását, és közben visszanyerni a szövetségi kormány iránti bizalmat a járvány elleni küzdelemben. Elődjének, Donald Trumpnak a járványügyi politikája több ponton ellentétes volt ezzel, írja az MTI.

„Nemzeti stratégiánkat a tudományra, az igazságra, nem pedig a politikára és a tagadásra akarjuk alapozni. Azt tervezzük, hogy a lakossági oltókampányban százmillió embert oltunk be az új kormány első száz napján” – jelentette ki az elnök egy csütörtöki beszédében, de hozzátette, hogy valószínűleg a helyzet egy darabig még rosszabbodni fog, a halálos áldozatok száma februárban elérheti a félmilliót.

A koronavírus-fertőzéssel regisztráltak száma most 24,5 millió az Egyesült Államokban, és több mint 408 ezren meghaltak.

Biden első elnöki rendeleteiről itt olvashat bővebben, a törvényjavaslatáról, amivel bevándorlók milliói juthatnak idővel állampolgársághoz, pedig itt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!