Biden beadott egy törvényjavaslatot, amivel bevándorlók milliói juthatnak idővel állampolgársághoz

2021. január 21. – 05:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex is beszámolt arról, hogy a frissen beiktatott Joe Biden amerikai elnök első hivatali óráiban számos rendeletet hozott, többek között visszaléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménybe, feloldotta a többnyire muszlim többségű országokra vonatkozó beutazási tilalmat, a járvány idejére kilakoltatási és diákhitel-visszafizetési moratóriumot hirdetett, illetve kötelezővé tette a maszkviselést a szövetségi intézmények területén.

Biden egy törvényjavaslatot is beterjesztett a kongresszus elé, ami megnyitná az utat annak, hogy idővel állampolgársághoz jusson az a több millió bevándorló, aki jelenleg jogtalanul tartózkodik az Egyesült Államokban, írja a Reuters. A hírügynökség birtokába jutott dokumentum szerint 8 éves távlatban juthat amerikai állampolgársághoz a szóban forgó, körülbelül 11 millió bevándorló. Amennyiben január 1-jén az országban tartózkodtak, úgy bizonyos feltételek mellett 5 évre átmeneti státuszt kapnak a zöld kártya megszerzéséig, azután három elteltével kérvényezhetik az állampolgárságot.

Kormányzati és szakértői becslések szerint jelenleg 11 millió ember él letelepedési papírok nélkül az Egyesült Államokban, kétharmaduk több mint tíz éve, nagy részük munkavállalóként, egy részük adófizetőként. Ez részben annak a lenyomata, hogy 1986 előtt a mostaninál jóval lazább szabályozás és ellenőrzés alá esett a határok átlépése és a munkavállalás, emiatt főként Mexikóból milliók jöttek-mentek a határon, és vállaltak munkát Amerikában.

Bár az illegálisan letelepedett emberek száma a 2008-as válság óta csökken, a dolog különösen Donald Trump színre lépése óta rendkívül megosztó téma. A baloldal szerint itt hosszú ideje kvázi letelepedett munkavállalókról van szó, akiket embertelen és gazdaságilag is irracionális dolog lenne kitoloncolni, és ebben még egyes jobbos-libertariánus agytrösztök is egyetértenek velük. A jobbos politikusok és Donald Trump által feltüzelt bevándorlásellenes táboruk szerint ugyanakkor a bevándorlók ellopják az amerikaiak munkáját, és bűnözést hoznak az Egyesült Államokba, dacára annak, hogy ezt semmi sem támasztja alá, másrészt a gazdaságnak is szüksége van a munkájukra. Ennek hátteréről ebben a cikkünkben olvashat.

Szintén Biden első intézkedései között szerepel az amerikai–mexikói határra tervezett fal építésének leállítása. A fal megépítése Donald Trump egyik hangzatos ígérete volt. Azt a Trump által meghozott rendeletet is érvénytelenítették, ami megtiltotta, hogy a kongresszusi választási körzetek lakosságszámába azokat is beleszámolják, akik illegálisan tartózkodnak az Egyesült Államokban.

Biden aláírt egy feljegyzést is, ami az úgynevezett DACA-program folytatására utasította a belbiztonsági minisztériumot és az igazságügyi minisztert. Ez az program védi meg a deportálástól azokat, akik még gyerekként érkeztek az Egyesült Államokba.

Leállították azt a Trump által elindított programot, ami körülbelül 65 ezer menedékkérőt kényszerített vissza Mexikóba a bírósági meghallgatásuk megkezdéséig. Arról nem szól Biden intézkedése, hogy mi lesz azokkal, akik jelenleg is a programban vannak, és hónapok óta a határon vesztegelnek.

A Reuters szerint az üzleti körök és bevándorlással foglalkozó jogi képviselők üdvözölték Biden döntését a beutazási tilalom azonnali feloldásáról. Myron Brilliant, az amerikai kereskedelmi kamara egyik vezetője azt mondta, hogy a tilalom „nem volt összhangban az amerikai értékekkel”, eltörlése segíteni fog az Egyesült Államok hitelének helyreállításában.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy hónapokba telhet az elmúlt négy évben hozott összes bevándorlással kapcsolatos intézkedés megsemmisítése. A Reuters azt is megjegyzi, hogy a demokraták szűk képviselőházi többsége és a kiegyensúlyozott szenátusi erőviszonyok mellett nem lesz könnyű keresztülvinni a bevándorlással kapcsolatos intézkedéseket. Erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!