Biden a beiktatása után rögtön rendeletekkel kezdett, Trump több intézkedését visszacsinálta

Legfontosabb

2021. január 20. – 23:59

frissítve

Biden a beiktatása után rögtön rendeletekkel kezdett, Trump több intézkedését visszacsinálta
Joe Biden elnök a beszédét követően elhagyja a pódiumot – Fotó: Tasos Katopodis/Pool / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Azonnal meglehetősen tevékeny munkanappal kezdte elnökségét a január 20-án beiktatott és hivatalba lépő Joe Biden, aki a Fehér Házba érkezése után nem sokkal több elnöki rendeletet is aláírt, hogy visszacsinálja Donald Trump pár fontosabb lépését. A beiktatásán a nemzeti egység és az igazság fontosságáról beszélt. Trump pedig másfél évszázados hagyománnyal szakítva nem vett részt utódja, Biden beiktatásán, hanem hazarepült Floridába.

Kisebb kampányeseménynek is tekinthető búcsúval hagyta el a Fehér Házat a leköszönő elnök, Donald Trump január 20-án reggel. Helyi idő szerint nem sokkal 8 után felesége, az azóta már csak korábbi first lady, Melania Trump oldalán szállt be a Marine One helikopterbe, hogy az Andrews légitámaszpontra repülve megtartsa búcsúbeszédét.

Trump sem ebben, sem a kedd este kiadott hosszabb búcsúbeszédében nem tett említést az utódjáról, Joe Bidenről, csak annyit mondott, sok szerencsét kívánnak a következő adminisztrációnak. A légitámaszponton tartott búcsúbeszédben a híveihez szólva azt mondta, hihetetlen négy éven van túl, nagyon sokat értek el közösen, örökké harcolni fog értük, és hogy

„valamilyen formában még biztosan visszatérek.”

Trump ezután utoljára szállt fel az Air Force One-ra, amivel floridai, Mar-a-Lagó-i birtokára repült.

A leköszönő elnök feleségével repülőre száll – Fotó: Carlos Barria / Reuters
A leköszönő elnök feleségével repülőre száll – Fotó: Carlos Barria / Reuters

Biden mindenki elnöke akar lenni

Joe Biden, Kamala Harris és a kongresszusi vezetők érezhetően Trump búcsúbeszédének végét várva előbb egy rövid misén vettek részt, majd az amerikai törvényhozás épületénél, a Capitoliumnál megkezdődött a beiktatás, illetve az arra készülődés.

A beiktatást vírusvédelmi és biztonsági szempontok miatt is szigorú előírások mellett rendezték meg, nem volt tömeg, a meghívottak száma is korlátozott volt, csak maszkban, negatív koronavírusteszttel lehetett megjelenni. Szokatlan volt a biztonsági készültség is, elsősorban a Capitolium két héttel korábbi ostroma miatt 25 ezer nemzeti gárdista, 10 ezer rendőr, szövetségi ügynök és a Secret Service ügynökei óvták a rendet.

A beiktatást és Joe Biden elnökségének első napját követő szöveges közvetítésünket itt olvashatja vissza.

Előbb a történelmi esküt tevő Kamala Harrist iktatták be, aki az Egyesült Államok történetének első fekete, dél-ázsiai származású, illetve első női alelnöke lett, majd Joe Biden is letette az esküt, amihez egy 128 éves családi Bibliát használt.

Beiktatása utáni beszédében Biden egyből a nemzeti egység fontosságára tért rá, kijelentve, hogy ez a nap Amerika és a demokrácia napja, egyben a történelem és a remény, a megújulás és a megoldás napja is.

Az országot fenyegető veszélyként említette a fehér felsőbbrendűséget, a belföldi terrorizmust, a szélsőséget, amiket le kell győzniük, majd Abraham Lincoln szavait idézve folytatta a nemzeti egység helyreállításának fontosságára térve. Lincoln a rabszolgaságot eltörlő emancipációs proklamációjakor mondta, hogy az egész lelkét beletette, Biden pedig a nemzeti egység helyreállításába teszi majd bele az egész lelkét.

„Itt állunk, napokkal azután, hogy a zavargó tömeg erőszakkal próbálta elhallgattatni a választók akaratát, megállítani a demokráciánkat, így próbált elűzni mindket a szent földről. Ez nem történt meg. Soha nem is történhet meg. Se ma. Se holnap. Se semmikor”

– mondta. Beszédében később a megpróbáltatásokra és kihívásokra tért rá, a koronavírus-járványra, a megosztottságra, a klímaválságra, az intézményesült rasszizmusra, illetve arra, hogy ezekkel a problémákkal bátran szembe kell szállni.

„Az alapján fognak minket megítélni, hogy hogyan kezeljük ezeket a ránk halmozódó válságokat. Hogy felemelkedünk-e hozzájuk, úrrá leszünk-e ezen a nehéz és ritka pillanaton, elvégezzük-e a dolgunkat, hogy jobb világot teremtsünk a gyermekeinknek? Hiszem, hogy így lesz. És akkor az amerikai történelem újabb nagy fejezetét írjuk majd.”

Dr. Jill Biden és az elnök, mellettük a Bibliával – Fotó: Kevin Dietsch/Pool / Reuters
Dr. Jill Biden és az elnök, mellettük a Bibliával – Fotó: Kevin Dietsch/Pool / Reuters
Joe Biden beszédet mond – Fotó: Jonathan Ernst/ Pool / Reuters
Joe Biden beszédet mond – Fotó: Jonathan Ernst/ Pool / Reuters
A beiktatás után az új elnök és alelnök távozik a Capitolium épületéből – Fotó: Tom Brenner / Reuters
A beiktatás után az új elnök és alelnök távozik a Capitolium épületéből – Fotó: Tom Brenner / Reuters

Zárásként ígéretet tett arra, hogy megvédi az alkotmányt, a demokráciát és a szabadságot, és hogy mindig őszinte lesz a népével. Ahogy Donald Trump sem ejtette ki az ő nevét a búcsúzásakor, úgy Biden sem ejtett említést név szerint elődjéről.

Trump 152 éve az első, összességében pedig a negyedik elnök volt, aki nem ment el utódja beiktatására. Mike Pence alelnök viszont ott volt a ceremónián, Trump korábbi búcsújával ellentétben. Noha a többi hagyománnyal szakított, az kiderült, hogy Trump is hagyott a szokásoknak megfelelően egy üzenetet a Ovális Irodában utódjának.

Azonnal munkához látott

A beiktatási ceremónia után aláírta a kabinet tagjainak kinevezését, átvette a világ és az amerikai politikai élet vezetőitől érkezett ajándékokat. Ezután három korábbi elnökkel, a beiktatási ceremónián is részt vevő Bill Clintonnal, George W. Bushsal és Barack Obamával közösen koszorút helyeztek az Arlington temetőben az Ismeretlen Katona sírjánál, majd Biden családja kíséretében – részben – gyalog vonult a Fehér Házhoz. A szokásos elnöki felvonulás mentén idén a járvány miatt nem volt tömeg, de Bidenék így is kiélvezték a Fehér Házba érkezés előtti pillanatokat.

Az utolsó szakaszát gyalog megtevő Bidentől lényegében minden újságíró szeretett volna valamit kérdezni, Biden viszont inkább csak az ismerős sajtómunkásokhoz ment oda válaszolni. Az NBC News tudósítója arról kérdezte, hogy milyen érzés ez most, hogy elérte, amire egész karrierje alatt vágyott. „Olyan érzés, mint hazamenni” – felelte Biden, míg Kamala Harris alelnök ugyanerre a kérdésre azt mondta, hogy ő „Csak munkába sétál.”

A koronavírus miatt biztonságos kézfogás az elnök és alelnök között – Fotó: Jonathan Ernst/Pool / Reuters
A koronavírus miatt biztonságos kézfogás az elnök és alelnök között – Fotó: Jonathan Ernst/Pool / Reuters

Az Ovális Irodában Biden egyből munkához látott. A legelső elnöki rendeleteivel – összesen 17 hivatalos papírt írt alá az első hivatali óráiban – visszaléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménybe, feloldotta a többnyire muszlim többségű országokra vonatkozó beutazási tilalmat, a járvány idejére kilakoltatási és diákhitel-visszafizetési moratóriumot hirdetett, illetve kötelezővé tette a maszkviselést a szövetségi intézmények területén.

Ezen felül leállíttatta a sokat vitatott, Kanada és az USA közötti Keystone XL olajvezeték építését is. A Donald Trump által neki hagyott levélről is szót ejtett, de annyit árult csak el, hogy nagyon nagylelkű levelet kapott, a tartalmát pedig legfeljebb akkor fedheti fel, ha már beszélt elődjével, Trumppal.

Az alelnökként a szenátus elnökének is számító Kamala Harris előtt pedig letette esküjét a saját helyére kinevezett szenátor és a georgiai pótválasztáson győztes két demokrata szenátor. Ezzel létrejött az 50-50 fős felállás, aminél szavazategyenlőség esetén Harris voksa dönt a demokraták javára.

Hogy milyen további intézkedéseket tervez Biden elnöksége első napjaira, arról itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!