Biden aláírta az első elnöki rendeleteit, visszalépett a párizsi klímaegyezménybe

2021. január 20. – 14:20

frissítve

Biden aláírta az első elnöki rendeleteit, visszalépett a párizsi klímaegyezménybe
Fotó: Photo by Alex Brandon / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Magyar idő szerint szerda este hat előtt nem sokkal hivatalosan is letette az esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok elnöke.
  • Kamala Harris pedig az első női, az első fekete, az első dél-ázsiai származású és az első, bevándorlók gyermekeként született alelnök.
  • Biden a beiktatási beszédében többek között a nemzeti egység és az igazság fontosságát emelte ki.
  • Biden a Fehér Házba költözve ígéretéhez híven rögtön egy sor elnöki rendelet aláírásával kezdett, Donald Trump számos lépését visszacsinálja, például visszalépett a párizsi klímaegyezménybe.
  • Trump órákkal a beiktatás előtt elhagyta a Fehér Házat, majd az Andrews légitámaszpontról Floridába repült.
  • Trump 152 éve az első, összesen a negyedik elnök volt, aki kihagyta utódja eskütételét. Mike Pence leköszönő alelnök viszont ott volt a ceremónián.
  • A beiktatást vírusvédelmi és biztonsági szempontok miatt is szigorú előírások mellett rendezték meg.
  • A Capitolium két héttel ezelőtti ostroma miatt 25 ezer nemzeti gárdista, 10 ezer rendőr, szövetségi ügynök és a Secret Service ügynökei óvták a rendet.
  • Lady Gaga énekelte a himnuszt, ünnepség helyett 1,5 órás virtuális ünnepi műsort terveztek Tom Hanks vezetésével.

Kövesse élőben az Egyesült Államok 46. elnökének, Joe Bidennek a beiktatását:

Reggel még Donald Trump volt a Fehér Ház lakója, késő délután viszont már Joe Biden ült az Ovális Irodában, ahol már több rendeletet is aláírt. Erős, szimbolikus beszédet mondott a beiktatásán, de nagy szerepet kapott az alelnöke, Kamala Harris is. Trump távozása és Biden elnökségének egy napja röviden, az összefoglalónkban.

Közvetítésünk ezzel lezárult. Hogy milyen intézkedéseket tervez Biden elnöksége első napjaira, arról itt olvashat.

Tizenhét elnöki rendelettel és egyéb határozattal, hivatalos irattal kezdi meg a munkáját Joe Biden a Fehér Házban. Sorrendben nézve azokat írta alá elsőként, hogy kötelezővé tette a maszkviselést a szövetségi épületekben, az USA visszalép a párizsi klímaegyezménybe, eltörölte a főként muzulmánok lakta országokra vonatkozó beutazási korlátozást.

Érdekes megfigyelni, hogy Biden mögött még nem cserélték le a Trump által használt aranyszínű függönyöket.

Magyar idő szerint este hat előtt nem sokkal letette az esküt Joe Biden, ezzel hivatalosan is ő lett az Egyesült Államok 46. elnöke. A frissen beiktatott elnök az eskütétel után mondott több mint 20 perces beszédében egyebek mellett arról beszélt, hogy minden amerikai elnöke akar lenni, de le akar számolni a fehér felsőbbrendűséggel és azzal is, hogy egyesek meg akarják hamisítani a tényeket.

A beszéd magyarul feliratozott összefoglalóját erre a linkre kattintva tekinthetik meg.

A Capitolium két héttel ezelőtti ostroma miatt 25 ezer nemzeti gárdista, 10 ezer rendőr, szövetségi ügynök és a Secret Service ügynökei óvták a rendet. Nagyságrendekkel többen, mint bármelyik korábbi beiktatáson. Végül nem történt semmilyen atrocitás, Joe Biden beiktatása biztonságban lezajlott.

Washingtonban napokkal ezelőtt egy tetején szögesdróttal megerősített kerítést húztak fel a Capitolium és a Fehér Ház köré, emögött betonakadályokat állítottak fel, és a környező utcákat is lezárták. Közvetlenül a törvényhozás épületének közelébe már csak ellenőrző pontokon keresztül lehetett bejutni, de a lezárt terület környékére is csak az ott lakókat és az ott dolgozókat engedték be. A korlátozások csak csütörtökig maradnak érvényben, de a Washington-emlékművet egészen vasárnapig nem nyitják meg újra.

A beiktatást övező sosemlátott biztonsági intézkedésektől délelőtti cikkünkben részletesen is beszámoltunk.

Alelnökként előtte teszi le az esküjét három demokrata szenátor. Jon Ossoff és Raphael Warnock a január 5-én tartott georgiai pótválasztást nyerte meg, míg Alex Padillát a kaliforniai kormányzó nevezte ki a Harris lemondásával megüresedő szenátori helyre.

33 évesen Ossoff a legfiatalabb demokrata a szenátusban, mióta Joe Bident 30 évesen megválasztották 1973-ban. Warnock Georgia első fekete, Padilla pedig Kalifornia első latinó szenátora.

Így a szenátusban kialakul az 50-50 fős felállás, amikor a szavazategyenlőség esetén majd a szenátus elnökeként Harris szavazata dönt. Ezzel a demokraták a képviselőház mellett a szenátus irányítását is megszerezték.

De ez még csak a felvezetés volt, magyar idő szerint éjjel fél 3-kor jön a nagy virtuális hepaj, olyan világsztárokkal, mint John Legend, Katy Perry, Bruce Springsteen vagy Justin Timberlake, ráadásul Tom Hanks műsorvezetésével.

Hamarosan egy sor elnöki rendeletet fog aláírni, többek között visszalépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménybe. Először azonban valószínűleg azt az üzenetet olvassa majd el, amit Donald Trump hagyott neki. Noha a leköszönő elnök a legtöbb hagyománnyal szakított, ezt az üzenetet megírta Bidennek.

Fotó: Tom Brenner / Reuters
Fotó: Tom Brenner / Reuters

Aki az ezredforduló környékén sok időt töltött a zenecsatornák előtt, vagy most tölt sok időt a zenecsatornák ezredfordulóra visszaemlékező műsorai előtt, az biztosan tudja fejből, hogy mi az a New Radicals és hogyan szól a legnagyobb slágerük, a You Only Get What You Give.

Vagy ha nincs is meg a szám így egyből, akkor a videoklip – amiben egy csomó fiatal suhanc túszul ejt egy csomó felnőttet egy plázában, majd egyikőjük egyenesen a gépből eszi a fagyit, miközben egy vödörsapkás svihák énekel – egészen biztosan, de a biztonság kedvéért megmutatom:

A vödörsapkás svihákot Gregg Alexandernek hívják, és hiába tűnik úgy, hogy a New Radicals egy zenekar volt, gyakorlatilag ő volt az egyetlen fix tagja, illetve régi alkotótársa, Danielle Brisebois. Az album és főleg ez a szám sikeres lett, Alexandernek viszont még a Y2K előtt tele lett a hócipője a turnézással, meg a fárasztó sajtóval, és feloszlatta a zenekart. Ami most a beiktatáson, 22 évvel később újra össze fog állni.

Két magyarázat is van: az egyik, hogy Kamala Harris használta kampánydalként a You Only Get What You Give-et még tavaly. A másik pedig egy sokkal szomorúbb ok, Biden önéletrajza szerint ez volt az a dal, ami a rákban meghalt fiában, Beau Bidenben tartotta a lelket életének utolsó szakaszában, ez volt a kedvenc dala, amit a temetésén is idéztek.

Az egyébként demokrata Alexander csak később tudta meg, hogy Biden könyvében szerepel a You Only Get What You Give, de azzal azért ő is tisztában volt, hogy használták politikai célokra, Obama kampánybeszédei előtt is játszották. Sőt, nemcsak olyan régen, még tavaly novemberben is felhasználta a Biden-csapat egy szavazásra buzdító reklámhoz.

És most egészen bizarr módon, 22 évvel később, a New Radicals előadta a legnagyobb slágerét, vagyis inkább egy részletet belőle egy virtuális parádén, Joe Biden elnök beiktatásának tiszteletére, Alexander rövid bevezetőjével, és kicsit kihagyó hangjával.

Gregg Alexander 2021-ben – Kép: Youtube
Gregg Alexander 2021-ben – Kép: Youtube
Philip Bailey, és az Earth, Wind & Fire két tagja, a bal felső sarokban pedig DJ Cassidy – Kép: Youtube/Biden Inaugural Committee
Philip Bailey, és az Earth, Wind & Fire két tagja, a bal felső sarokban pedig DJ Cassidy – Kép: Youtube/Biden Inaugural Committee

Felvételről megy, hogy egy DJ Cassidy nevű, kicsit idegesítő lemezlovas úr kapcsolja az Earth, Wind & Fire tagjait, a Sister Sledge egyik tagját, és Chic alapítóját, Nile Rodgerst, és eljátszák például a We Are Familyt, miközben DJ Cassidy igazi idegesítő rádiósként rábeszél minden számra.

Cassidy amúgy játszott Obama 50. születésnapján, 2009-es beiktatásán, illetve Beyoncé és Jay-Z esküvőjén 2008-ban is.

Miközben az utolsó szakaszt gyalog tették meg a Fehér Házba, többen is kérdeztek Bidentől az út széléről, az ismerős arcokhoz odaszaladt egy rövid válaszra. Az NBC News tudósítója arról kérdezte, hogy milyen érzés ez most, hogy elérte, amire egész karrierje alatt vágyott. „Olyan érzés, mint hazamenni” – felelte Biden.

Kamala Harris ugyanerre a kérdésre az alelnök irodájának közelében sétálva azt kiáltotta vissza: „Csak munkába sétál.”

Közben már Harris is megérkezett a Fehér Házba.

Nathan Apodaca, azaz usernevén @420doggface208 egy kis nyugit vitt 2020-ra, amikor felvette, hogy Fleetwood Macre tátog deszkázás közben, közben nagyokat kortyol egy gyümölcsléből, most a parádé részeként láthattunk egy csomó, hozzá hasonló videót chill deszkázó vagy korizó emberekről.

Aztán később Andra Day énekelt a Los Angeles-i Silverlake Hotel tetejéről.

Eléggé úgy tűnik, hogy itt most mindenféle felemelő emberi történetet fognak mutogatni, most például Jason Znonc sztoriját nézem, aki egy helyi kórház tiszteletére trombitált, miután inspirálta egy videó, amit egy New York-i zenésztől látott az interneten.

A sztori vége az lett, hogy a zenész New Yorkból, Jason pedig a kórház bejáratánál játszott a hangszerén egyszerre az egészségügyi dolgozóknak. Ezek mellett bejelentkeztek egy-egy rövid videóval a következők is, többek között:

  • Az amerikai haditengerészet zenekara
  • A Louisiana-i Youth Empowerment Project Steppers
  • Az indianai Culver Academies lovasbrigád
  • A DoDEA Military-Connected Kids Overseas, egy olyan szervezet, ahova a külföldön állomásozó katonák gyerekeinek iskoláit fogja össze
  • Az iowai Isiserettes Drill And Drum dobos brigád
  • Az észak-karolinai King BMX kaszkadőrműsor

A Bident szállító, Beast névre keresztelt elnöki autó megállt sétatávolságra a Fehér Háztól, ahol az elnök, az elnök felesége, és a családjuk kiszállt a konvojból, és elsétáltak az elnöki rezidenciára, majd egy rövid várakozás után besétáltak az ajtón. Bident próbálták az oda vezető úton leszólítani a kordonon kívüli újságírók, de ugyan pár emberhez odament pacsizni, nem mondott senkinek semmit.

Joe Biden és Jill Biden megérkeztek a Fehér Házba – Fotó: Jim Watson / AFP
Joe Biden és Jill Biden megérkeztek a Fehér Házba – Fotó: Jim Watson / AFP

Az elnöki beiktatás után általában tömve van a Pennsylvania Avenue mellett, ahogy az elnöki limuzin lassan közelít a Fehér Házhoz. Most az ünnepségnek ez a része is nagyon korlátozott, leginkább a limuzinokkal vonuló zenekarok maradtak meg.

Mark Makela / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Mark Makela / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Bidenék egy ponton kiszálltak a Beastből, az elnök többeknek is köszönt, köztük volt Muriel Bowser, Washington D.C. polgármestere is.

Az Ovális Irodának is helyet adó nyugati szárnyban már lecserélték a Trump-adminisztráció alatti képeket a falakon friss Biden-képekre.

Más változások is vannak, az egyik tudósító szerint több dolgozóasztalra plexit szereltek fel a járvány elleni védekezés egyik lépéseként:

Bernie Sanders kabátban, kesztyűben, hóna alatt egy borítékkal érkezett a beiktatásra, ahol aztán mindenkitől messze üldögélt. Mém is lett belőle, ezekből itt lehet megnézni egy gyűjtést.

Katherine Frey / POOL / AFP
Katherine Frey / POOL / AFP

Az Ismeretlen Katona Sírjánál, az eseményen Barack Obama és Michelle Obama, Bill Clinton és Hillary Clinton, valamint George W. Bush és Laura Bush is részt vett.

Alig pár perccel Biden beiktatása után közölte a kínai külügyminiszter, hogy 28 amerikai állampolgárt szankciókkal sújtanak, mert beavatkoztak Kína belügyeibe, és súlyosan ártottak a kínai-amerikai kapcsolatoknak. A legtöbb név Trumphoz köthető, de a volt elnök nem került fel a szankciós listára.

Kitiltották viszont Kínából a volt külügyminiszter mellett Peter Navarrót, a Fehér Ház volt kereskedelmi tanácsadóját, Robert O'Brient, a Fehér Ház volt nemzetbiztonsági tanácsadóját, és Alex Azar volt amerikai egészségügyi minisztert.

Maga az énekesnő posztolta Twittere ezt a közeli képet a hatalmas brossról, amit a ceremónián viselt. „Galamb egy olívaággal. Legyünk békében egymással” – írta hozzá.

Lady Gaga énekelte az amerikai himnuszt Joe Biden beiktatási ceremóniáján, a videót itt lehet megnézni az előadásról.

„Arra kérem Istent (...), hogy vezesse erőfeszítéseit a megértés, a megbékélés és a béke előmozdításához az Egyesült Államokban és a világ országaiban, az egyetemes közjóért” – írta a Guardian szerint többek között Ferenc pápa a Biden beiktatása után kiadott nyílt levelében. Biden a második katolikus elnöke az Egyesült Államoknak John F. Kennedy után.

Boris Johnson brit miniszterelnök történelminek nevezte a beiktatást, és azt írta, hogy Amerika vezető szerepe elengedhetetlen mindenkinek fontos ügyekben, a klímaváltozástól a koronavírus-járvány kezeléséig.

Emmanuel Macron francia elnök pedig már egy kicsit előrenézve üdvözölte, hogy az Egyesült Államok Biden vezetésével visszalép a párizsi klímaegyezménybe. Az erről szóló elnöki rendeletet majd valamivel több mint egy óra múlva írja alá Biden a Fehér Házban. Miután Biden jelzi az ENSZ-nek a visszalépési szándékot, az Egyesült Államok hivatalosan harminc nap múlva lesz újra tagja az egyezménynek, írja a CNN.

A Capitolium lépcsőjéről, utána indultak át az Arlington temetőbe a Beastben.

A speciális Cadillacen már le is cserélte a Secret Service a rendszámot, 45 helyett már 46 van rajta, arra utalva, hogy Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke. Bidenék ezzel mennek az Arlington temetőbe a koszorúzásra.

Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP
Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP

Elnöksége utolsó órájában Donald Trump még egy utolsó kegyelmet adott az összeesküvés és adócsalás vádjával elítélt Albert Pirrónak, számolt be róla a CNN tudósítója, Kaitlan Collins. Ő Jeanine Pirro bírónőnek, a Fox News egyik műsorvezetőjének a volt férje.

Még órákkal korábban Trump legalább száz embernek adott elnöki kegyelmet az utolsó napján, közöttük két ismert rappernek. Elnöki kegyelmet kapott Steve Bannon is, Trump korábbi főstratégája, akit még tavaly nyáron tartóztattak le csalás miatt.

Trump itt még elnökként integet a limuzinból híveinek, miután az Air Force One-nal leszállt Floridában, nem sokkal Biden beiktatása előtt:

A világ vezetőitől, a kongresszusi vezetőktől kapott ajándékokat tekintik meg és veszik át jelképesen. Az ajándékok között van az 59. beiktatási ceremónia tiszteletére készített festmény, a Tájkép szivárvánnyal is, ami Robert S. Duncanson munkája.

Az elnöki mandátumának lejárta előtt nem sokkal Donald Trump egy memorandummal kiterjesztette a Secret Service védelmét minden gyerekére, hat hónapos időtartamra. Normál esetben a 16 éves és annál fiatalabb gyerekek számára jár ez fél éven át, Trump viszont mind az öt gyereke esetében érvényt szerzett a védelemnek, tudta meg a CNN.

Joe Biden 183 centiméter magas, ezzel valamivel a 46 amerikai elnök 180-as átlaga fölé nőtt.

A legalacsonyabb az 1801-ben beiktatott, 163 centis James Madison volt, a legnagyobbra pedig 193 centijével Abraham Lincoln nőtt. Hogy hogyan változott az elnöki magasság a történelem során, azt itt böködheti:

Többek között a kabinetjébe felkért emberek kinevezését írta alá az imént a frissen beiktatott elnök – nem a rendeleteket, azokat majd az ovális irodában, pár órával később teszi meg.

Rövidesen katonai díszszemlét tart minden katonai szerv képviselőivel, majd az Arlington temetőbe indulnak az Ismeretlen Katona megkoszorúzására.

Fotó: Jim Lo Scalzo/Pool / Reuters
Fotó: Jim Lo Scalzo/Pool / Reuters

Itt lehet látni, ahogy Kamala Harris alelnök kikísérte a Capitoliumból elődjét, Mike Pence-t. Harris és férje, Doug Emhoff váltottak néhány szót Pence-szel és a feleségével, Karennel, mielőtt utóbbiak hazaindultak Indianába.

A hagyományok szerint hasonló búcsú lett volna az új és a leköszönt elnök között is, így kísérte le a lépcsőn Donald Trump is négy éve Barack Obamát. Most azonban Trump már órákkal a beiktatás előtt Floridába repült, ezért csak az alelnöki búcsúzás maradt meg.

„Nincs vesztegetni való időnk, amikor az előttünk álló krízis megoldásáról van szó. Ezért ma azzal a céllal megyek az ovális irodába, hogy megkezdjem a munkát, amivel akcióba lendülünk és segítséget nyújtunk az amerikai családoknak”

– írta Biden az első POTUS, azaz President of the United States / az Egyesült Államok elnöke névre hallgató, eddig Donald Trump kezében levő Twitter-fiók alól.

Magán a beiktatási ceremónián Lady Gaga énekelte a himnuszt, Jennifer Lopez pedig két tradicionális amerikai dalt, a This Land Is Your Landet, illetve az America The Greatet, Garth Brooks countrysztár pedig az Amazing Grace-t adta elő.

Nemsokára kezdődik az úgynevezett Parade Across America, ami magyar idő szerint este negyed 10-kor indul, és aminek a része lesz majd a 22 év után megint összeálló New Radicals, Nile Rodgers, a Chic alapítója (és az ember, aki a Let's Dance című Bowie-számon és a Get Lucky című Daft Punk-gigaslágeren is gitározott), Kathy Sledge a Sister Sledge-ből, az Earth Wind & Fire, és többek között a The Trans Chorus of Los Angeles, az ország első transztagokból álló kórusa fog fellépni.

Sokkal később, a Celebrating America nevű 90 perces show-műsorban fel fog bukkani Demi Lovato, Justin Timberlake, Ant Clemons, Jon Bon Jovi, Bruce Springsteen, John Legend és a Foo Fighters is, az egész műsort pedig Tom Hanks fogja vezetni. Ezt nálunk hajnali 2:30-tól lehet majd nézni, többek között a rendezvény dedikált Youtube-oldalán.

Érdemes megnézni, hogy Trump beiktatásánál kik léptek fel, én még az Indexre írtam meg egy cikket, hogy kik lesznek az elnök udvari kobzosai: elfeledett countryénekesek, mérsékelten érdekes Youtube-sztárok, és Jon Voight hírhedten republikánus színész „bulizott”, miután gyakorlatilag lepkehálóval kellett összefogdosni a művészeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!