Biden aláírta az első elnöki rendeleteit, visszalépett a párizsi klímaegyezménybe

2021. január 20. – 14:20

frissítve

Biden aláírta az első elnöki rendeleteit, visszalépett a párizsi klímaegyezménybe
Fotó: Photo by Alex Brandon / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Magyar idő szerint szerda este hat előtt nem sokkal hivatalosan is letette az esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok elnöke.
  • Kamala Harris pedig az első női, az első fekete, az első dél-ázsiai származású és az első, bevándorlók gyermekeként született alelnök.
  • Biden a beiktatási beszédében többek között a nemzeti egység és az igazság fontosságát emelte ki.
  • Biden a Fehér Házba költözve ígéretéhez híven rögtön egy sor elnöki rendelet aláírásával kezdett, Donald Trump számos lépését visszacsinálja, például visszalépett a párizsi klímaegyezménybe.
  • Trump órákkal a beiktatás előtt elhagyta a Fehér Házat, majd az Andrews légitámaszpontról Floridába repült.
  • Trump 152 éve az első, összesen a negyedik elnök volt, aki kihagyta utódja eskütételét. Mike Pence leköszönő alelnök viszont ott volt a ceremónián.
  • A beiktatást vírusvédelmi és biztonsági szempontok miatt is szigorú előírások mellett rendezték meg.
  • A Capitolium két héttel ezelőtti ostroma miatt 25 ezer nemzeti gárdista, 10 ezer rendőr, szövetségi ügynök és a Secret Service ügynökei óvták a rendet.
  • Lady Gaga énekelte a himnuszt, ünnepség helyett 1,5 órás virtuális ünnepi műsort terveztek Tom Hanks vezetésével.

Kövesse élőben az Egyesült Államok 46. elnökének, Joe Bidennek a beiktatását:

Donald Trumpot eleinte viccnek tartották a Republikánus Pártban, aztán szépen lassan átadták neki a kormánybotot, és mára mindenki mellékszereplővé vált mellette a trumpi politikai valóságshow-ban. Ugyanakkor a 2020-as választás és a Capitolium év eleji ostroma megmutatta, hogy a trumpizmus hosszabb távon nem rentábilis politikai stratégia, a pártban pedig meg is indult a harc arról, hogy merre tartsanak a Trump utáni időszakban. Már ha eleve a Trump utáni időszak kezdetét látjuk most, mert még ez sem biztos. A republikánusok előtt álló dilemmákról itt írtunk részletesen>>>

A koronavírus-járvány miatt idén biztosan nem készülnek el az elnöki beiktatások idején szokásos képek, amik a Capitolium előtti téren összegyűlt hatalmas tömeget mutatják. Ehelyett idén 200 ezer zászlót szúrtak le, amelyek a megfelelő szögből, megfelelő világítás mellett azt a látszatot keltik, hogy tele a tér.

A zászlósereg egyébként az 56 amerikai államot és külbirtokot képviseli.

A Capitolium előtt leszúrt zászlók – Fotó: Allison Shelley / Reuters
A Capitolium előtt leszúrt zászlók – Fotó: Allison Shelley / Reuters

Bevallom, kicsit nehéz kiszúrni híres embereket, hogy mindenkin maszk van, de a riporterek segítettek: Barack és Michelle Obama, valamint Bill és Hillary Clinton is ott vannak a beiktatás helyszínén.

Fotó: Melina Mara / POOL / AFP
Fotó: Melina Mara / POOL / AFP

A hivatalos, Youtube-on, illetve még rengeteg más felületen (Facebook, Twitch) is futó közvetítés pár perce élesedett, ha valaki nem egy tévécsatornán szeretné követni az eseményeket, akkor kattintson ide.

„Gratulálok a barátomnak, Joe Biden elnöknek!” – írta ki Barack Obama, akinek volt alelnökét két óra múlva beiktatják az Egyesült Államok 46. elnökének.

Biden első tweetje a következő volt nem sokkal előtte: „Új nap kezdődik Amerikában.”

Épp az imént közölt egy összeállítást élő közvetítésében a CNN, miszerint közel három évtizede, 1933 óta az első napos beiktatási ceremónia jöhet, ami után természetesen egyből beborult az ég Washingtonban.

Bár januárhoz képest meglehetősen enyhe az időjárás, a 7 fokos hőmérsékletet 1-4-nek érzik csak a helyszínen a nagyjából 60 km/h-s szél miatt.

A Capitolium épülete, még napsütésben – Fotó: Joe Raedle / Getty Images / AFP
A Capitolium épülete, még napsütésben – Fotó: Joe Raedle / Getty Images / AFP
Jill Biden beszéde a 2020. november 3-i elnökválasztás előtt egy nappal – Fotó: Drew Angerer / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Jill Biden beszéde a 2020. november 3-i elnökválasztás előtt egy nappal – Fotó: Drew Angerer / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Az Egyesült Államok következő first ladyje eleget élt szenátor-, majd alelnökfeleségként ahhoz, hogy ne kelljen nagy meglepetésekre számítania a Fehér Házban, és tőle se kelljen nagy meglepetésekre számítani. Esetleg egy-két műanyag patkány felbukkanását lehet várni itt-ott, mert hajlamos viccesnek szánt csínyekre – legalábbis szívesen mesél magáról ilyen történeteket. Jill Biden, vagy inkább Dr. Jill Biden, ahogy például a Twitteren használja a nevét, évtizedek óta főiskolai angoltanár. Várhatóan új pozíciójában is a felsőoktatás lesz az egyik szívügye a mellrákprevenció és a katonacsaládok helyzete mellett. A Jill Bidenről írt portrénkat itt olvashatják>>>

1883 óta a családjáé az a Biblia, amit a New York Times és a CNN szerint majd várhatóan Biden elnöki eskütételéhez használnak. Bident végigkísérte a politikai karrierje során, szenátorként és alelnökként is ezt használta. Biden egyébként az Egyesült Államok második katolikus elnöke lesz John F. Kennedy után.

Bident John Roberts, a legfelsőbb bíróság főbírája esketi majd fel magyar idő szerint este hatkor. Kamala Harris már valamivel előtte leteszi a helyszínen az alelnöki esküt, ő Sonia Sotomayor legfelsőbb bíró segítségével.

Trump beszédet mondott, megígérte, hogy valamilyen formában visszatér, majd különböző slágerek kíséretében felsétált az elnöki gépre, ami elvitte Floridába, majd aztán jön is vissza, hogy a beiktatás után Bident szolgálja. Mármint a repülő, nem Trump. Az sajnos lemaradt a Telegraph videójáról, hogy a gép Frank Sinatra My Way című dalának utolsó taktusaira szállt fel, ami annyira nonszensz pillanat volt, hogy a CNN riporterei önkéntelenül is elnevették magukat.

Ha másért nem, érdemes a majdnem 1 órás videónak a végére tekerni, és megnézni azt, ahogy az Egyesült Államok 45. elnöke a YMCA című Village People-slágerre felmászik a gép lépcsőjén, megfordul, kicsit esetlenül elkezd tapsolni, felesége integet, majd besétálnak a gépbe, és elszállnak az amerikai politikai életből.

Szerda reggel egy Twitter-üzenetben erősítette meg Dr. Jerome Adams, az országos tisztifőorvos, hogy Joe Biden stábjának kérésére távozik a pozíciójából. Adams megköszönte a megtiszteltetést, hogy az országot szolgálhatta, és ezután is mindent megtesz az egészségügyért. Adams leváltása egyértelmű szakítás a Trump-kormány koronavírus-kezelésével.

Biden stábja korábban jelezte, hogy Dr. Vivek Murthyt jelölik majd ki az országos tisztifőorvosi posztra – Murthy szempontjából ez visszatérés, mert Obama alatt is ő töltötte be ezt a pozíciót.

Egyelőre nem tudni a CNN szerint, hogy Adams leváltása és Murthy kinevezése között ki tölti be átmenetileg a pozíciót.

Dr. Jerome Adams, a leváltott tisztifőorvos – Fotó: Tom Brenner / Reuters
Dr. Jerome Adams, a leváltott tisztifőorvos – Fotó: Tom Brenner / Reuters

Megérkezett a Capitolium épületéhez Lady Gaga, aki a ceremónián az amerikai himnuszt fogja elénekelni.

Lady Gaga megérkezik a Capitolium nyugati bejáratához – Fotó: Win McNamee/Getty Images
Lady Gaga megérkezik a Capitolium nyugati bejáratához – Fotó: Win McNamee/Getty Images

Gaga tavaly októberben a legendás húsruháját is elővette, hogy mindenkit szavazásra buzdítson. Az énekesnő és Biden egyik közös fotójából mém is lett pár nappal a beiktatás előtt, főleg azért, mert elég vagányul festenek egymás mellett, de a fotó valójában ebből a 2017-es videóból van, ami egy, a nők elleni erőszakról szóló kampányhoz készítettek:

Lady Gaga nem először énekli az amerikai himnuszt ekkora gigarendezvényen, 2016-ban, az 50. Super Bowlon szintén övé volt a megtiszteltetés:

A klasszikus amerikai filmeket sugárzó TCM-en például így néz ki a mai tévéműsor, minden egyes film címében ott van a ma beiktatott elnök keresztneve:

Joe Biden, a leendő first lady, illetve a kongresszusi vezetők rövidesen elhagyják a templomot a reggeli mise után. Eközben perceken belül elkezdenek érkezni a meghívottak a beiktatási ceremónia helyszínére.

Trump számos hagyománnyal szakított az elmúlt hetekben, hónapokban. Választási veresége után például nem hívta fel Bident, hogy gratuláljon, nem vendégelte meg a Fehér Házban, és a demokrata politikus beiktatására sem volt hajlandó elmenni. A beiktatáson alelnöke, Mike Pence helyettesíti majd. Egy hagyományt viszont megtartott a leköszönő elnök. Elődeihez hasonlóan ő is hagyott egy levelet utódjának az elnöki asztalon, a Fehér Ház Ovális Irodájában. Rajta kívül Melania Trump is írt egy levelet a következő first ladynek, Jill Bidennek.

Trump utoljára szállt fel az Air Force One-ra elnökként. A gép Floridából rögtön visszatér majd Washingtonba, hogy estétől Biden szolgálatára álljon.

Fotó: Carlos Barria / Reuters
Fotó: Carlos Barria / Reuters

Már a szerdai beiktatás napján, este visszalépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménybe, feloldja a főként muszlim többségű országokra vonatkozó beutazási tilalmat, felfüggeszti a kilakoltatásokat és a diákhitelek visszafizetését a koronavírus-járvány időszakára, a maszkviselést pedig kötelezővé teszi szövetségi intézmények területen.

Cikkünk a témában.

Joe és Jill Biden megérkeztek a St. Matthew the Apostle katedrálishoz, ahol misén vesznek részt. Az indulással jól láthatóan megvárták Trump búcsúbeszédét, ahogy a leköszönő elnök elhagyta a pulpitust, már indultak is az autóikhoz. Biden meghívta a misére a kongresszusi vezetőket, így a republikánusok vezetőjét, Mitch McConnellt is.

A misére kiválasztott katedrális szimbolikus jelentőségű – itt búcsúztatták John F. Kennedyt 1963-ban, valamint Teréz Anya, János Pál pápa és Ferenc pápa is ellátogatott ide.

Joe Biden és Jill Biden a St. Matthew the Apostle katedrálisban – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP
Joe Biden és Jill Biden a St. Matthew the Apostle katedrálisban – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP

Trump kampánybeszédeit is a Village People 1978-as slágerével zárta általában az elnökválasztási kampány során. A perceken belül felszálló elnöki különgép Floridába viszi Trumpot és családját. Mire Biden magyar idő szerint este hat körül elmondja esküjét, Trumpék már mar-a-lagói rezidenciájukban lesznek.

„Hihetetlen négy éven vagyunk túl, nagyon sok dolgot értünk el együtt” – kezdte beszédét a leköszönő elnök, Donald Trump, aki aztán köszönetet mondott stábja tagjainak, illetve a first lady Melania Trumpnak is, aki szerinte nagyon népszerű volt az emberek között, igaz, az elnöki ciklus végére a legkevésbé népszerű first lady lett.

fotó: Carlos Barria / Reuters
fotó: Carlos Barria / Reuters

Az elmúlt négy évre tekintve kiemelte a Space Force létrehozását, a veteránok ellátásában elért előrelépéseket, illetve a komoly adócsökkentéseket. Beszélt a rakétaként kilövő gazdasági eredményekről, amik részben csak később látszanak majd, de arra kért mindenkit, hogy emlékezzenek, ez az ő érdeme. Szintén kitért a koronavírus ellen rekordidő alatt kifejlesztett vakcinára, amit orvosi csodának nevezett.

Elmondta, hogy örökre a híveiért fog küzdeni, és hogy

„valamilyen formában még visszatérek!”

Melania Trump is rövid köszönetet mondott, pár mondatban búcsúzott az emberektől, azt mondta, élete legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy first lady lehetett.

A beszéd vége felé Trump kivárta, amíg lecseng a USA, illetve a „Thank you, Trump” – „Köszönjük, Trump” skandálás, majd búcsút intett.

Egy dologról nem ejtett szót: az utódról. Se gratuláció, se Biden neve nem hangzott el.

Az elnöki helikopter és utasai ezekben a pillanatokban érkeztek meg az Andrews légitámaszpontra, ahol sajtóértesülések szerint, az elnök egy rövid beszédet fog mondani. A búcsúztatáson ott vannak Trump gyermekei és unokái is, akik már korábban megérkeztek a légitámaszpontra.

Donald Trump Jr., Ivanka Trump, Jared Kushner és családtagok a az Andrews légibázison – Fotó: Carlos Barria / Reuters
Donald Trump Jr., Ivanka Trump, Jared Kushner és családtagok a az Andrews légibázison – Fotó: Carlos Barria / Reuters

Mérsékelt tömeg várta az Andrews légibázison a leköszönő elnököt, ránézésre pár száz fő gyűlhetett össze maximum.

Tett egy kis kerülőt a levegőben a Marine One Donald és Melania Trumppal, csak azért, hogy ránézhessen a Capitolium előtt előkészített területre, ahol ma később beiktatják az utódját, Joe Bident. Trump, mint az már ismert, nem vesz részt a beiktatási ceremónián, de ezek szerint érdekelte, hogy hogyan néz majd ki az ünnepi helyszín.

A Marine One utoljára a fedélzetén Donald Trumppal – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP
A Marine One utoljára a fedélzetén Donald Trumppal – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP

Az elnök és felesége néhány szót váltott a riporterekkel, majd beszálltak az elnöki helikopterbe, ami az Andrews legitámaszpontra viszi őket.

A leköszönő elnök Donald Trump utoljára száll be az elnöki helikopterbe, a Marine One-ba – Fotó: Mandel Ngan / AFP
A leköszönő elnök Donald Trump utoljára száll be az elnöki helikopterbe, a Marine One-ba – Fotó: Mandel Ngan / AFP

Ez egyébként nem nagy meglepetés azok után, hogy Trump elég vulgáris szavakkal illette Pence-t, amiért nem volt hajlandó nem hitelesíteni a november 3-i szavazás végeredményét és Joe Biden győzelmét. Pence a hivatalos búcsúztatóra sem megy el, helyette Biden beiktatási ceremóniáján vesz részt.

Azt nem tudni viszont, hogy hagyott-e levelet Trumpnak, amiben elbúcsúzik tőle az elmúlt négy év közös munka után.

Az elnöki helikopter, a Marine One már a helyén a Fehér Ház előtt. Valószínűleg Trump nem áll meg hosszabban az újságírók előtt, hiszen majd az Air Force One-ra való felszállás előtt tart beszédet az Andrews légitámaszponton.

A Trump-stáb helyi idő szerint 7.15-re, magyar idő szerint 13.15-re várta a búcsúztatásra érkező tömegeket, mielőtt a leköszönő elnök Floridába repülne, a CNN helyszíni bejelentkezése alapján viszont egyáltalán nem érkezett még oda senki. Igaz, megjegyezték, a támaszpontra vezető úton gyülekeztek az emberek, de be még nem engedtek senkit.

Leterítik a vörös szőnyeget az Air Force One elé Donald Trump utolsó elnöki útja előtt – Fotó: Carlos Barria / Reuters
Leterítik a vörös szőnyeget az Air Force One elé Donald Trump utolsó elnöki útja előtt – Fotó: Carlos Barria / Reuters

George W. Bush, Bill Clinton és Barack Obama is ott lesz, a 96 éves Jimmy Carter viszont a járványhelyzet miatt először marad otthon saját 1977-es eskütétele óta. Donald Trump nem marad Washingtonban, a leköszönő alelnök, Mike Pence viszont igen, aki így viszont Trump búcsúztatóját hagyja ki.

Már a Capitolium elleni támadás előtt, a koronavírus-járvány miatt is arra kérte Biden csapata az elnök híveit, hogy maradjanak otthon, mert el akarták kerülni, hogy a beiktatásból egy szuperterjesztő esemény váljon.

A kongresszusi képviselők és szenátorok is csak egy embert hozhatnak magukkal, a meghívottak pedig a távolságtartást figyelembe véve ülnek majd a Capitolium lépcsőinek aljában. A Washington Post szerint Bidennel és Kamala Harris leendő alelnökkel nagyjából 200 ember lesz a lépcső tetejénél. Kötelező a maszkviselés, és mindenkinek negatív koronavírustesztet is be kell mutatnia.

Washingtonban egy tetején szögesdróttal megerősített kerítést húztak fel a Capitolium és a Fehér Ház köré, emögött betonakadályokat állítottak fel, és a környező utcákat is lezárták. Közvetlenül a törvényhozás épületének közelébe már csak ellenőrző pontokon keresztül lehet bejutni, de a lezárt terület környékére is csak az ott lakókat és az ott dolgozókat engedik be.

A Pentagon engedélyével 25 ezer nemzeti gárdista, illetve tízezer rendőr, szövetségi ügynök és a Secret Service ügynökei vigyázzák majd a rendet. Összehasonlításképpen, Trump négy évvel ezelőtti beiktatásánál a Nemzeti Gárda 8 ezer tagja vett részt az esemény körüli feladatokban.

Minderre részben a Capitolium két héttel ezelőtti ostroma miatt van szükség.

A Nemzeti Gárda tagjai a Fehér Ház környékén – Fotó: Caitlin Ochs / Reuters
A Nemzeti Gárda tagjai a Fehér Ház környékén – Fotó: Caitlin Ochs / Reuters
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!