Jill Bident aligha érik majd meglepetések a Fehér Házban

Legfontosabb

2021. január 19. – 21:01

frissítve

Jill Bident aligha érik majd meglepetések a Fehér Házban
Jill Biden férjével, mikor 1988-ban Joe Biden bejelentette, hogy versenybe száll a demokrata elnökjelöltségért – Fotó: Steve Liss / The LIFE Images Collection / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok következő first ladyje eleget élt szenátor-, majd alelnökfeleségként ahhoz, hogy ne kelljen nagy meglepetésekre számítania a Fehér Házban, és tőle se kelljen nagy meglepetésekre számítani. Esetleg egy-két műanyag patkány felbukkanását lehet várni itt-ott, mert hajlamos viccesnek szánt csínyekre – legalábbis szívesen mesél magáról ilyen történeteket. Jill Biden, vagy inkább Dr. Jill Biden, ahogy például a Twitteren használja a nevét, évtizedek óta főiskolai angoltanár. Várhatóan új pozíciójában is a felsőoktatás lesz az egyik szívügye a mellrákprevenció és a katonacsaládok helyzete mellett. Melania Trump eközben Mar-a-Lagóban folytatja az életét, és jó esély van rá, hogy elődeihez hasonlóan ő is könyvvel fog jelentkezni.

Voltak idők, amikor Jill Bidennek nem tetszett a gondolat, hogy a férjéből amerikai elnök legyen. Ekkoriban történt, hogy a medencéjük mellett üldögélt, napozott, és fortyogott magában, mialatt odabent, a nappalijukban demokrata párti nagykutyák győzködték akkor szenátor férjét, hogy 2004-ben ő legyen az, aki kiüti a nyeregből George W. Busht. Amikor már nem bírta tovább, fogta magát, keresett egy filctollat, felírta a bikini által szabadon hagyott hasára, hogy NEM, aztán bement és keresztülvonult a nappalin.

Amikor a Vogue magazinnak elmesélte ezt az anekdotát, 2008 volt. Addigra már nagyot fordult vele a világ: abban az időben azért folyt a kampány, hogy Joe Biden alelnök lehessen. Szerdától pedig Jill Biden az Egyesült Államok új first ladyje, és erre a szerepre úgy vállalkozott, hogy – miután két ciklust lehúzott már alelnökfeleségként – eléggé pontosan tudhatja, mi vár rá.

Tanár volt, tanár marad

Jill Bident gyakran mutatják be a szerepei felsorolásával, így mutatkozik be ő maga is a Twitteren: oktató, katona anyja, nagymama, testvér, Joe Biden felesége. A sorrendválasztás, amellyel a szakmáját tolja előtérbe, összhangban van azzal, ahogy a saját közösségi médiás platformjain a nevét írja: Dr. Jill Biden.

A doktori címét 2007-ben oktatástudományból szerezte, a disszertációjában azzal foglalkozott, mit lehet tenni a lemorzsolódás ellen az úgynevezett közösségi főiskolákon. Ezek az intézmények állnak Jill Biden szakmai érdeklődésének a középpontjában. Az elit egyetemeknél szélesebb réteg számára hozzáférhetőek, és Biden meg van győződve róla, hogy rettenetesen fontosak Amerika jövője szempontjából. Alelnökfeleségként is ez volt az egyik olyan terület, amivel foglalkozott.

Dr. Jill Biden az Alvin Ailey Amerikai Táncszínház oktatásán tett látogatást 2009. október 19-én – Fotó: Astrid Stawiarz/Getty Images/AFP
Dr. Jill Biden az Alvin Ailey Amerikai Táncszínház oktatásán tett látogatást 2009. október 19-én – Fotó: Astrid Stawiarz/Getty Images/AFP

Maga is egy ilyen főiskolán tanít angolt hosszú ideje. A tanítást – a hagyományokkal szakítva – a férje alelnökségének idejére sem hagyta abba, teljes munkaidős tanárként dolgozott egy észak-virginiai főiskolán. Úgy tervezi, first ladyként sem hagy fel teljesen a tanítással.

A 67 éves kölyök

A neve előtti két betű körül egyébként kisebb botrány alakult ki még decemberben, amikor a Wall Street Journal publicistája belekötött, miért nevezi magát doktornak, mikor nem is orvos. A lekezelő, atyáskodó hangnemű írásban sokak szerint a tudományos életben is jelen lévő szexizmus nyilvánult meg. A szerzője „kiddo”-nak, azaz „kölyöknek” szólította a 67 éves Bident. Pár nappal később, amikor Biden nála járt vendégként, Stephen Colbert felhozta a műsorában a témát. Azt javasolta Jill Bidennek, hogy próbálja az esetet bókként felfogni, annak a bizonyítékául, hogy nincs más, amivel a jobboldali média támadni tudná. Biden nevetve ráállt.

Míg Melania Trump esetében az ellenzéki sajtó és a közösségi média egyik kedvenc témája volt a férjéhez való viszonya, az árulkodó gesztusok, elhúzott kezek és jeges pillantások kielemzése, a Biden-házaspár elég sikeresen közvetíti magáról, hogy harmonikus a kapcsolatuk. Az imázsuk része, hogy több mint negyven év házasság után még mindig szeretik egymást. A legutóbbi Valentin-napon is nyilvános üzenetben nevezte Joe Biden élete szerelmének Jill Bident. De szépet futott a közösségi médiában az a videón megörökített eset is, amikor Jill Biden szó szerint a testével védte a férjét egy kampányeseményen a felé rohanó aktivista elől.

Jill Biden üzenete férjének Valentin-napon, és két kutyájuk, Major és Champ – Dr. Jill Biden / Facebook
Jill Biden üzenete férjének Valentin-napon, és két kutyájuk, Major és Champ – Dr. Jill Biden / Facebook

Mindkettőjüknek ez a második házassága. Három gyereket neveltek fel közösen, hét unokájuk van.

A reklámfotó és az úriember

Jill Biden, lánykori nevén Jill Tracy Jacobs New Jersey-ben született, és Pennsylvaniában nevelkedett, a Philadelphia melletti Willow Grove-ban. Banki területen dolgozó apjának és háztartásbeli anyjának öt lánygyereke született, ő volt a legidősebb. Már 15 éves korában dolgozni kezdett a tanulás mellett, hogy legyen saját keresete. Érettségi után először divatkereskedelmet tanult egy pennsylvaniai főiskolán, de hamar rájött, hogy ez nem az ő világa, és továbbállt a Delaware-i Egyetemre. Ide az első férjével, Bill Stevensonnal érkezett még, akihez 1970-ben ment hozzá. A házasság rövid ideig tartott.

Joe Bidennel a kapcsolatuk 1975-ben kezdődött egy olyan randevúval, amit a férfi testvére szervezett meg. Elmentek megnézni a moziba az Egy férfi és egy nő című filmet. Miután hazakísérte, Joe Biden kézfogással búcsúzott.

Hajnali egykor felhívtam az anyámat, és azt mondtam: „Mama, végre találkoztam egy úriemberrel” – mesélte a sztorit évtizedekkel később.

9 év volt közöttük, Jill ekkor még mindig csak 24 éves volt. A Vogue-portréban megírt történet szerint Joe Biden egy buszmegállóban látott reklámfotón figyelt fel a nőre, aki nem tekintette ugyan magát modellnek, de egy helyi ügynökségnél vállalt időnként modellmunkákat.

Négyen az oltárnál

Jill Jacobs természetesen tudta, ki az a Joe Biden szenátor. 1972-ben, amikor életében először szavazhatott, rá adta a voksát, sőt, egy adománygyűjtő eseményen egyszer kezet is ráztak. Joe Bident hetekkel a szenátorrá választása után érte élete legnagyobb tragédiája. Felesége, Neilia Hunter és három kisgyerekük autóbalesetet szenvedett. Az asszony és a legkisebb gyerek, az egyéves Naomi meghalt. A két fiú, az 1969-ben született Beau és az 1970-ben született Hunter túlélte.

Joe Biden szenátorként fiaival, Beau és Hunter Bidennel és leendő feleségével, Jillel. A kép pontos dátuma ismeretlen, 2008-ban adták ki, amikor Barack Obama Joe Bident választotta alelnökének – Fotó: Senator Joseph Biden / AFP
Joe Biden szenátorként fiaival, Beau és Hunter Bidennel és leendő feleségével, Jillel. A kép pontos dátuma ismeretlen, 2008-ban adták ki, amikor Barack Obama Joe Bident választotta alelnökének – Fotó: Senator Joseph Biden / AFP

Jill Biden azt mondja: az ő érdeküket nézte, ezért mondott négyszer is nemet Joe Biden lánykérésére, mielőtt végre – ötödszörre – igen lett a válasza. Nem akarta kitenni őket annak, hogy még egyszer át kelljen élniük egy anya elvesztését, ezért csak akkor mondott igent a házasságra, amikor már száz százalékig biztos volt a dolgában. 1977-ben szűk körű, New York-i esküvőjükön ott volt velük a két gyerek is az oltárnál. A házaspárnak egy közös gyereke is született később, 1981-ben, Ashley Biden.

Jill Biden a demokraták nyár végi jelöltállító gyűlésén arról beszélt, hogy

amit a családi tragédia után az újrakezdésről megtanultak, azt használni tudják majd most, amikor a nemzetet kell újra egyesíteni. Ami működik, az a szeretet, a megértés, a jóindulat, a bátorság és a megingathatatlan hit, mondta.

Gyerekkönyv a katonákról

Jill Bident Michelle Obamához szokták hasonlítani abból a szempontból, hogy ő sem született kampányoló politikusfeleség, alapvetően nem ilyen személyiség, de amikor kellett, beletanult. Michelle Obamával egyébként jóban vannak, még 2011-ben együtt indították el a Joining Forces nevű országos programot, ami a háborúból hazatérő veteránokat és a házastársaikat, családtagjaikat segíti.

Jill Biden érintett. Nevelt fia, a 46 éves korában agydaganatban elhunyt Beau Biden korábban Irakban szolgált. Jill Biden írt a témában egy gyerekkönyvet is, 2012-ben jelent meg. A könyvet a saját életük inspirálta: Biden unokája, Natalia szemszögéből meséli el azt az évet, amikor az édesapja a tengerentúlon volt.

A Demokrata Párt által szervezett eseményen 2008-ban az Irakban és Afganisztánban szolgáló csapatoknak gyűjtött csomagokhoz mellékelte Jill Biden üzenetét: „A férjemmel, Joe Bidennel, Amerika következő alelnökével azon fogok dolgozni, hogy támogassuk a katonaságot és családjaikat”
A Demokrata Párt által szervezett eseményen 2008-ban az Irakban és Afganisztánban szolgáló csapatoknak gyűjtött csomagokhoz mellékelte Jill Biden üzenetét: „A férjemmel, Joe Bidennel, Amerika következő alelnökével azon fogok dolgozni, hogy támogassuk a katonaságot és családjaikat”

Még egy ügy van, amit várhatóan first ladyként is képvisel majd Jill Biden: ez a mellrákprevenció, amivel még 1993-ban kezdett foglalkozni, miután négy barátja is megbetegedett.

Jill Bidennek két hobbija van, ami gyakran szóba kerül a róla szóló cikkekben. Az egyik a futás. Negyvenéves volt, amikor belevágott. Szeret közben zenét hallgatni (ahogy ebben az interjúban mesélte, például a beiktatáson is zenélő Bruce Springsteen számait), heti ötször fut úgy nyolc kilométert, de maraton is van már mögötte, méghozzá amatőrhöz képest szép idővel, 4 és fél órával.

A másik hobbija mások megviccelése: legalábbis szeret magáról ilyen sztorikat mesélni – talán a túl komoly tanárnő imázson lazítandó. Mindenesetre sok helyen felbukkan róla például az a történet, hogy egyszer egy halloweenkor műanyag patkányt tett a pódiumra, amikor a férje beszédet mondott, sőt aznap este Joe Bident még a párnáján is ugyanez a patkány várta. A nagy komolyságot szereti feloldani egy kis humorral, magyarázta.

Állítólag szokása volt jelmezekbe bújni a Fehér Házban, egyszer például grincsnek öltözött. Egy másik alkalommal pedig az alelnöki repülőgépen elbújt az ülések feletti csomagtárolóba, és ott várta ki a tökéletes pillanatot arra, hogy a frászt hozza a csapatára.

Joe Biden családjával a színpadon a tűzijátékot nézi 2020. november 7-én, miután a nagy tévék bejelentették győzelmét – Fotó: Win McNamee / Getty Images / AFP
Joe Biden családjával a színpadon a tűzijátékot nézi 2020. november 7-én, miután a nagy tévék bejelentették győzelmét – Fotó: Win McNamee / Getty Images / AFP

Hogy folytatja Melania Trump?

Azzal, hogy Jill Biden átveszi a first lady szerepét, új korszak kezdődik Melania Trump számára is, aki egyébként férjéhez hasonlóan nem szervezett hivatalos átadást utódjának. A CNN decemberben egy névtelen, de hozzá közel álló forrásra hivatkozva arról írt, hogy Melania Trump csak haza akar menni. Az otthona mostantól elsősorban a floridai Mar-a-Lago lesz. Már decemberben elkezdte a személyes holmijait átszállíttatni ide, illetve a New York-i luxuslakásba. A floridai otthon felfrissítésével ugyanazt a belsőépítészt bízták meg, aki annak idején a Fehér Ház személyes használatú lakrészeit alakította át a számára. A Trump házaspár fia, Barron, aki már 14 éves, a CNN informátora szerint Floridában fogja befejezni a tanévet.

Úgy tudni, Melania Trump fontolgatja, hogy elődeihez hasonlóan ő is könyvet írjon. A CNN szerint nem olyan memoárszerű könyvben gondolkozik, mint amilyet például Michelle Obama jelentetett meg, hanem olyanban, ahol a vizualitáson van a hangsúly, például azokat a dizájnprojekteket mutatná be, amelyeket ő jegyzett first ladyként.

Melania Trump Floridában 2020. novemberében – Fotó: Zak BENNETT / AFP
Melania Trump Floridában 2020. novemberében – Fotó: Zak BENNETT / AFP

Egy friss felmérés szerint a távozó first lady népszerűségi indexe most alacsonyabb, mint bármikor Donald Trump hivatalba lépése óta, és messze elmarad az előző first ladyknél mért értékek mögött. 2017 januárjában, a távozásakor Michelle Obama népszerűségi indexe 69 százalékon volt, 2009-ben Laura Bush népszerűségét is 67 százalékra mérték. A CNN által készíttetett felmérés szerint Melania Trumpot a megkérdezettek 42 százaléka kedvelte.

Melania Trump a Fehér Ház oldalán január 11-én közzétett egy búcsúüzenetnek beillő szöveget, amiben arról ír, hogy élete megtiszteltetése volt az amerikaiak first ladyjének lenni, köszönetet mond mindenkinek, aki támogatta őt meg a férjét, és gyógyulást, megértést, békét kíván a nemzetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!