A leendő first lady hivatalos megnevezésén felháborodott cikket közölt a Wall Street Journal

2020. december 13. – 16:57

frissítve

A leendő first lady hivatalos megnevezésén felháborodott cikket közölt a Wall Street Journal

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken jelent meg az amerikai Wall Street Journalban egy véleménycikk, amely a megválasztott elnök, Joe Biden feleségének, Jill Bidennek a doktori címének értékét vitatja, megállapítja, hogy bár doktor, de nem orvos,

egyben azt várja a leendő first ladytől, hogy ne használja nevében a „Dr.” előtagot a hivatalos megnevezésében.

A véleménycikk szerzője Joseph Epstein, egy 84 éves író, aki szerint a Dr. Jill Biden komikusan és megtévesztően hangzik. Azzal érvel, hogy a PhD-fokozat régen tiszteletreméltó volt, de mára elvesztette a presztízsét, mert azóta változtak a megszerzésének feltételei, például már nem kell hozzá sem görög, sem latin nyelvismeret. Epstein írásában lekezelően „kölyökként” (kiddo) szólította meg Jill Bident, és az oktatástudomány területén szerzett doktori fokozatát a tudományos munka nélkül adományozott tiszteletbeli címekhez hasonlította. Epstein kitért arra is, hogy saját maga csak alapképzést végzett az egyetemen, mégis 30 évig tanított a egyetemi tanárként a Northwestern Universityn, később tiszteletbeli doktori címet kapott.

Jill Biden, aki két mesterdiplomát is megszerzett, mielőtt 2007-ben megszerezte a doktori címét a közösségi főiskolák hallgatóinak megtartásáról szóló disszertációjával a University of Delaware-en. Minden idők egyik legképzettebb first ladyje lesz, aki már korábban bejelentette, hogy nem fogja feladni a saját tudományos karrierjét azután sem, hogy férjével beköltöznek a Fehér Házba, folytatni fogja a tanítást az Észak-Virginia-i Állami Egyetemen.

A Wall Street Journal véleménycikke után sokan állnak ki nyilvánosan amellett, hogy természetes, ha a leendő first lady használja a megszerzett tudományos titulusát. Bernice King, a rendszeresen doktorként emlegetett Martin Luther King polgárjogi harcos ikon lánya például azt írta a Twitteren, hogy az ő apja sem orvos doktor volt, a munkájával azonban az emberiséget szolgálta. Szerinte ugyan ezt teszi Jill Biden munkája is.

Az eset kapcsán sokan hívták fel a figyelmet arra is a közösségi médiában, hogy az írás olyan szexista hozzáállást tükröz, amellyel a legtöbb akadémikusként dolgozó nő találkozik a karrierje során. Szolidaritásuk jeléül olyan nők is beleírták a „Dr.”-t a felhasználónevükben a Twitteren, akik korábban ott nem használták a tudományos fokozatukat. Így csatlakoznak Jill Bidenhez, aki Dr. Jill Biden néven használja a Twittert.

Ahogy arra a BBC cikke is felhívja a figyelmet, az amerikai elnök mellett hivatalos pozíciókat betöltők között egyáltalán nem példa nélküli, hogy nem orvos doktorként használja valaki a tudományos fokozatát a hivatalos megnevezésében. Így tett például Henry Kissinger a Nixon és a Ford adminisztráció külügyminisztereként, és a magyar származású Gorka Sebestyén is, aki Donald Trump helyettes tanácsadója volt korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!