Biden aláírta az első elnöki rendeleteit, visszalépett a párizsi klímaegyezménybe

2021. január 20. – 14:20

frissítve

Biden aláírta az első elnöki rendeleteit, visszalépett a párizsi klímaegyezménybe
Fotó: Photo by Alex Brandon / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Magyar idő szerint szerda este hat előtt nem sokkal hivatalosan is letette az esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok elnöke.
  • Kamala Harris pedig az első női, az első fekete, az első dél-ázsiai származású és az első, bevándorlók gyermekeként született alelnök.
  • Biden a beiktatási beszédében többek között a nemzeti egység és az igazság fontosságát emelte ki.
  • Biden a Fehér Házba költözve ígéretéhez híven rögtön egy sor elnöki rendelet aláírásával kezdett, Donald Trump számos lépését visszacsinálja, például visszalépett a párizsi klímaegyezménybe.
  • Trump órákkal a beiktatás előtt elhagyta a Fehér Házat, majd az Andrews légitámaszpontról Floridába repült.
  • Trump 152 éve az első, összesen a negyedik elnök volt, aki kihagyta utódja eskütételét. Mike Pence leköszönő alelnök viszont ott volt a ceremónián.
  • A beiktatást vírusvédelmi és biztonsági szempontok miatt is szigorú előírások mellett rendezték meg.
  • A Capitolium két héttel ezelőtti ostroma miatt 25 ezer nemzeti gárdista, 10 ezer rendőr, szövetségi ügynök és a Secret Service ügynökei óvták a rendet.
  • Lady Gaga énekelte a himnuszt, ünnepség helyett 1,5 órás virtuális ünnepi műsort terveztek Tom Hanks vezetésével.

Kövesse élőben az Egyesült Államok 46. elnökének, Joe Bidennek a beiktatását:

Donald Trump leköszönő elnök magyar idő szerint 14 órakor elhagyja a Fehér Házat. Az Andrews légitámaszponton visszafogott búcsúztatásban részesül, beszédet is mond, ugyanakkor katonai tiszteletadás természetesen jár neki. Trump még elnökként, az Air Force One fedélzetén repül majd Floridába, a mar-a-lagói golfklubjába, onnan figyeli majd a beiktatási ceremóniát.

Magyar idő szerint 16 órától indul majd Bidenék programja, először nagyjából két és fél órán át egy tévés eseménnyel, amiben a fiatal amerikaiakat ünneplik majd.

A műsor indulásával egy időben kezdenek érkezni majd a meghívottak a beiktatásra.

A ceremónia érdemi része nagyjából 17.30-kor indul, előbb az alelnök Kamala Harris, majd az elnök Joe Biden is leteszi az esküt, utóbbi 18.00-ra várható.

Biden és Harris az eskütétel után a többi volt elnökkel együtt koszorúzáson vesznek majd részt az Arlington temetőben, eközben rendezik majd be a Fehér Házat Bidenék személyes tárgyaival.

Nagyjából magyar idő szerint 21.15-kor érnek vissza a Fehér Házba, ahol Biden az ovális irodában írja alá az első rendeleteit, köztük azt, amivel az Egyesült Államok visszalép a párizsi klímaegyezménybe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!