Joe Biden az első intézkedésével visszalép a párizsi klímaegyezménybe

2021. január 17. – 08:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A napokon belül hivatalba lévő megválasztott amerikai elnök, Joe Biden a tervek szerint körülbelül tucatnyi intézkedést ír alá az első napján, köztük

  • visszalépteti az országot a párizsi klímaegyezménybe, amiből Donald Trump kilépett,
  • feloldja a beutazási korlátozást a muszlim többségű országokból,
  • a kilakoltatásokat és a diákhitelek befizetéseit a koronavírus időszakára felfüggeszti,
  • a maszkviselést pedig kötelezővé teszi szövetségi tulajdonú területeken,

derült ki a szintén napokban belépő kabinetfőnök jegyzeteiből a CNN szerint.

Mindezek mellett Biden egy bevándorlási tervet is a kongresszus elé rakna majd, amiben lehetőséget adna, hogy könnyebben állampolgársághoz juthassanak azok a bevándorlók, akik egyelőre papírok nélkül vannak az Egyesült Államokban.

Biden korábban már egy gazdaságmentő csomagot is kezdeményezett, 1,9 billió dollár értékben, ebből finanszíroznák a nemzeti oltási programot, valamint sok amerikai 1400 dolláros értékű csekket kapna. A tervek szerint Biden gyorsan és határozottan fel akarja venni a harcot a koronavírussal szemben.

Az első hetében pedig a tervek szerint például arra is fogja utasítani a kormányát, hogy amerikai árut vásároljanak, valamint elkezdené megreformálni az igazságügyi rendszert is, és kidolgozna egy tervet az amerikai-mexikói határon szétválasztott családokat újraegyesítésére.

Ebben a cikkünkben bővebben foglalkoztunk azzal, hogy mi várható a Trump-elnökség legmélyebb pontja után.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom