Biden nyerte az elnökválasztást, ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke

2020. november 3. – 18:08

frissítve

Biden nyerte az elnökválasztást, ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke
Joe Biden győzelmi beszéde Wilmingtonban november 7-én – Fotó: Tasos Katopodis / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Magyar idő szerint szombat délután egymás után hirdették ki az amerikai nagy tévék és hírügynökségek, hogy a demokrata Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást Donald Trump elnökkel szemben.
  • Bidennek 253 elektora volt, Trumpnak 214, miután pedig a CNN, az ABC, az NBC, a BBC sorra ítélte behozhatatlannak a demokrata jelölt előnyét a kulcsfontosságú Pennsylvaniában, Biden 273 elektorral átlépte a győzelemhez szükséges 270-et.
  • Azóta Nevadát is Bidennek adták a tévécsatornák, így már 279 elektornál jár.
  • Biden pénteken tudott fordítani Pennsylvaniában, ahol 0,5 százalékponttal, több mint 34 ezer szavazattal vezet, és a tévék adatelemzői szerint a hátralévő szavazatok többségét is ő fogja kapni.
  • Még több államban is számolnak, és két másikban is Biden vezet, ezért az előnye tovább nőhet később. Trump viszont Pennsylvania nélkül már nem tudott nyerni.
  • Georgiában is átvette a vezetést Biden, és már több mint 9000 szavazat az előnye, de várhatóan újraszámolás jön az államban.
  • Arizonában Trump került közelebb Bidenhez, de az csak a végére derülhet ki, hogy be tudja-e érni.
  • Biden győzelmi beszédében azt mondta, olyan elnök lesz, aki egyesíteni, nem pedig megosztani akar, minden amerikaiért dolgozni fog, Trump szavazóitól pedig azt kérte, adjanak egymásnak esélyt.
  • Trump bejelentette, hogy nem ismeri el Biden győzelmét, szombaton is azt írta ki a Twitterére, hogy ő nyert sok szavazattal.
  • Trump kampánycsapata több szoros államban bírósághoz fordulna, és újraszámolást akar kérni.

Élő, folyamatosan frissülő hírfolyamunk az amerikai elnökválasztásról

Köszönjük, hogy az utóbbi napokban ennyien követték a percről-percre hírfolyamunkat, az a helyzet, hogy amikor kedden elkezdtük, mi sem számítottunk arra, hogy majdnem egy egész héten át fog tartani. Az elnökválasztással kapcsolatos történésekről további cikkekben számolunk majd be a következő napokban.

Donald Trump leginkább a centrista szavazóknál bukhatott, de a fehérek között még így is simán győzött volna. Az amerikai társadalom a Biden által megnyert 2020-as elnökválasztás exit polljai alapján.

Nézze meg az amerikai választókról készült gyorsjelentést >>>

Nevadát már elvitte Biden, 2,4 százalékkal vezet. Fordítani már nincs esély, de a pontos végeredmény hirdetéséhez még több ezer szavazatot kell megszámolni. Clark megyében is számolnak még, de itt elég egyértelmű a helyzet, Biden közel 10 százalékot vert Trumpra. A CNN-nek a megye egyik tisztviselője azt nyilatkozta, hogy várhatóan hétfőn beküldik az összes adatot az állami központba, és a többi megye összesítésével szerdán lesz meg a végeredmény.

Szaúd-Arábia az egyik nyertese volt Trump gazdaság- és külpolitikájának, ezért érdekelt lehetett abban az uralkodóház, hogy Trumpot újabb négy évre megválasszák. Ez nem jött össze, és valószínűleg ezért is gratulálhatott Bidennek az utolsók között Szaúd-Arábia az arab államok közül.

Mostanra viszont befutott a gratuláció a Szalman bin Abdulaziz királytól és Mohammed bin Szalman koronahercegtől a Sky News szerint.

Joe Biden felesége, Jill a jövőben az oktatás kérdéseire, a veteránokra és a rákkutatásra fog koncentrálni, közölte Michael LaRosa Jill Biden szóvivője.

Az új first lady mindhárom témában érintett, korábban angolt tanított, ebből doktorált is. Jill Biden fia, aki korábban katona volt, pedig egy agytumor következtében halt meg.

Jill BidenFotó: Jeff Hahne/Getty Images
Jill BidenFotó: Jeff Hahne/Getty Images

LaRosa azt mondta, Jill jelenleg wilmingtoni otthonukban van gyermekeivel és unokáival.

A választásoknak eredménye már van, de néhány államban még mindig nem hirdettek végeredményt. A CNN összesítette, hogy hol és mennyi voksot kell még megszámolni.

Arizonában Biden vezet, de előnye 18 553 szavazatra csökkent. Az állam legnagyobb megyéjében, a Phoenixet is magába foglaló Maricopa Countyban még nagyjából 44 ezer szavazatot kell megszámolni. Ebből ötezernek a hitelesítése a kérdés. Pinal Countyban még 21 ezer voksot kell megszámolni.

Georgiában Biden javítani tudott, 10 196 szavazattal vezet, de még mindig vannak olyan megyék, ahol még sok voksot kell leellenőrizni. Fulton Countyban (itt található Atlanta is) pénteken valamilyen hibát fedeztek fel, ezért szombaton újra elkezdték beszkennelni a szavazólapokat, még nagyjából az 5 százalékuk hátravan.

Gwinett Countyban egy szoftverhiba okozott problémát, ott három katonai bázis voksait és plusz 1500 másik szavazatot kell összesíteni.

Pennslyvaniában Biden növelte előnyét, már 42 818-cal vezet Trump előtt. Azokat a levélszavazatokat már összesítették, amelyek november 3-a előtt érkeztek be. Az állam közlése szerint még 55 962 voksot kell megszámolniuk, Philadelphiában 11 131 voks, Allegheny Countyban 12 042 szavazat van hátra.

Az amerikai Demokrata Párt esélyesnek tartja magát Georgiában két szenátusi helyre – közölte Stacey Abrams volt georgiai demokrata párti kormányzójelölt a CNN televíziónak nyilatkozva.

Abrams szerint, ha megszerzik mindkét helyet, akkor az meghatározó tényező lesz abban, hogy megoldják az egészségügy és az igazságszolgáltatás kérdéseit.

Az elnökválasztással egy időben tartott törvényhozási választások elég kiegyensúlyozottak voltak. A képviselőházban maradt a demokrata többség, de kisebb arányúvá vált. A százfős szenátusban, tehát a felsőházban eddig 53 fővel republikánus többség volt, de ez megfordulhat. Januárban Georgiában két helyért is második fordulót tartanak, és ha a demokraták mindkét helyet megszerzik, akkor a most szerzett plusz hellyel együtt már az övék lehet a többség. Ekkor még csak 50-50 lenne az állás, de döntetlen esetén az alelnök, aki egyébként nem tagja a szenátusnak, szavazata dönt. Ez pedig most a demokrata Kamala Harris lesz.

Georgiában elemzők szerint szorosnak ígérkezik a verseny. A 33 éves John Ossof demokrata párti szenátorjelölt és David Perdue republikánus szenátor, illetve Raphael Warnock tiszteletes, a demokraták jelöltje és Kelly Loeffler hivatalban lévő republikánus szenátor között dől el a verseny. (MTI)

Abban elég nagy egyetértés van az amerikai hírszolgáltatóknál, hogy Donald Trumpnak matematikailag is lehetetlen fordítani az eddig már megszámolt szavazatok alapján. Bidennek eddig már szinte mindenhol legalább 279 elektori szavazatot adtak (a trumpista Fox News már 290-et is), Trumpnak pedig 214-et. Az elnökké választáshoz egyébként 270 kell az 538-ból.

Trump a számításokra reagálva írt újra a Twitteren. „Mióta dönti el a Lamestream Media (nagyjából ez a kifejezés a liberális médiát fedi le), hogy ki a következő elnök? Elég sokat tanultunk az elmúlt két hétben.”

Donald Trump felesége, Melania először kommentálta nyilvánosan a választásokat.

„Az amerikai emberek megérdemlik a fair választást. Minden legális – nem illegális – szavazatot meg kell számolni. A demokráciánkat a teljes átláthatósággal kell megvédenünk” – írta a Twitterén.

Korábban a CNN arról írt egy a Trump családhoz közel álló forrásra hivatkozva, hogy már Melania Trump is győzködte a férjét, hogy fogadja el a választási vereséget. A mostani üzenetéből viszont az jön le, hogy ő is egyetért abban férjével, hogy a választásokat elcsalták.

„Eljött az idő, hogy összefogjunk. Muszáj tiszteletben tartanunk az amerikai elnökválasztás eredményeit, és mint azt minden választásnál tesszük, elismerni a választók döntését, és támogatni a békés hatalomátadást” – idézte Jamie Dimont a JPMorgan Chase bankház vezetőjét az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

Jay Timmons, a Termelők Országos Szövetségének vezetője, szintén az NPR kérdésére azt mondta: az amerikai nép hallatta hangját, és olyan vezetőt választott, aki a kampányában a gyógyulásról és a kétpárti együttműködésről beszélt. Abból a tényből, hogy a Republikánus Párt jelentős számú szavazatot szerzett, az tűnik ki, hogy az amerikaiak egyik párt esetében sem azok szélsőséges politikai elképzeléseire kíváncsiak, hanem az okos, stabil és megoldás-központú kormányzás lehetőségét keresik. Timmons versenyképes adó-, és szabályozórendszer kialakítására, infrastrukturális beruházásokra és átfogó bevándorlási reformra szólított fel.

Tom Donohue, az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának vezetője azt emelte ki, hogy az amerikaiak történelmi léptékben mérve rengetegen szavaztak, és fontos a választási folyamat lezárása minden egyes szavazat teljes megszámlálásával és a viták megoldásával.

Az elsősorban a gazdasági lehetőségek bővítésével foglalkozó Business Roundtable (Üzleti Kerekasztal) nevű nonprofit szervezet közleményt adott ki. Ebben azt írták: miközben tiszteletben tartjuk a Trump-kampánytörzs jogát a szavazatok újraszámlálására, a feltételezett és bizonyítható választási szabálytalanságok kivizsgáltatására és a legitim jogi orvoslatok lehetőségeinek kimerítésére, nincs jele annak, hogy ezek az eljárások megváltoztatnák a választás eredményét.

Jason Oxman, a technológiai kereskedelmi szövetség vezérigazgatója közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a békés hatalomátadás büszke amerikai hagyományának folytatódnia kell. (MTI)

Orbán Viktor annyira biztos volt Trump győzelmében, hogy nem készült más lehetőségre. Az eredmény azért is fájhat a Fidesznek, mert az egyik legfontosabb szövetséges pártja kapott ki Amerikában. A republikánusok megújulási képességének holtpontra jutása figyelmeztető jel lehet a hozzájuk sok szálon kötődő Fidesznek is.

Cikkünket itt olvashatja a témában >>>

A Egyesült Államok korábbi republikánus elnöke, George W. Bush is gratulált a demokrata Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. Bush telefon gratulált Bidennek.

Később egy közleményt adott ki, amelyben arról írt, hogy a gratuláció mellett megköszönte Biden patrióta beszédét is. Harrisnak, az első női alelnöknek is gratulált. „A politikai nézetkülönbségek ellenére Joe Bident jó emberként ismerem, aki élt a lehetőséggel, hogy vezesse és egyesítse az országunkat” – írta Bush.

A korábbi elnök azt is írta, hogy ugyanazt ajánlotta Bidennek, is mint Obamának és Trumpnak is: imádkozik a sikeréért, és minden lehetséges módon segíteni fog neki.

Bush Trumpnak is gratulált a kampányáért, és azért, hogy 70 millió szavazót tudott megszólítani.

Biden már a jövő héten létre akar hozni egy koronavírus-munkacsoportot, amelynek élére Vivek Murthyt és David Kesslert nevezi ki. Ezt Kate Bedingfield, Biden kampánymenedzsere jelentette be az NBC egyik műsorában.

Murthy Obama mellett dolgozott tisztifőorvosként, míg Kessler az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) munkatársa volt, és már hónapok óta tanácsokat adott egy orvosi csoport tagjaként Bidennel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Biden győzelmi beszédében azt ígérte, már hétfőn bemutatja teljes koronavírus-munkacsoportját.

Joe Biden az Egyesült Államok történetének csupán második katolikus elnöke vasárnap reggel szülővárosában, a Delaware államban található Wilmingtonban a Saint Joseph on the Brandywine nevű római katolikus templomba látogatott, lánya, Ashley és unokája, Hunter kíséretében.

Joe Biden és családja a wilmingtoni templom kertjébenFotó: Angela Weiss/AFP
Joe Biden és családja a wilmingtoni templom kertjébenFotó: Angela Weiss/AFP

A templomból kijőve meglátogatták Biden 2015-ben elhunyt fiának, Beau-nek, és első feleségének, Neiliának sírját.

A CNN egy az amerikai elnök családjához közel álló, de meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, hogy már a First lady, Melania Trump is azt tanácsolta Donald Trumpnak, hogy fogadja el a vereségét.

Melania Trump az értesülés megjelenését követően azt írta Twitteren, hogy „az amerikai emberek megérdemlik a fair választást. Minden legális – nem illegális – szavazatot meg kell számolni. A demokráciánkat a teljes átláthatósággal kell megvédenünk”.

Már több Trumphoz közelálló személy, többek közt az elnöki tanácsadó Jared Kushner is azt javasolta, hogy a republikánus elnökjelölt törődjön bele a vereségbe. Most ehhez a csoporthoz csatlakozott a first lady.

Az amerikai választásről készült élő közvetítésünket, és az összes vasárnapi fejleményt itt olvashatja.

Donald Trump még mindig nem hajlandó beismerni választási vereségét, szerinte azokban az államokban elcsalták a választásokat, ahol Biden nagy hátrányból is fordítani tudott. A még hivatalban lévő elnök legújabb twitjében is kitart korábbi véleménye mellett.

„Hisszük, hogy ezek az emberek tolvajok. Ez egy ellopott választás volt. A legjobb brit választási elemzők is azt írták reggel, hogy ez egy ellopott választás volt. Elképzelhetetlen, hogy Biden lekörözze Obamát néhány államban” – írta Trump, aki kiegészítésként még hozzátette: „Ahol számított, ott ellopták, amit el kellett lopniuk.”

Trump azt írta, számos csalásról kaptak információt, azt is pedzegette, hogy a levélszavazatok hitelesítésével szerinte problémák voltak, és ez az egész választás hitelességét megkérdőjelezi.

Joe Biden magyar idő szerint hajnali háromkor szólt a szavazókhoz. Győzelmi beszédében azt mondta, minden amerikai elnöke akar lenni, és azt kérte az amerikaiaktól, hogy ne ellenségként tekintsenek politikai ellenfeleikre.

A beszédet itt nézheti meg >>>

Kamala Harris lesz az Egyesült Államok első női alelnöke, és elsőbbségét még különlegesebbé teszi, hogy afrikai és ázsiai felmenőkkel is bír. A nagyszülei Indiából származnak, így ott is nagy érdeklődést váltott ki az elnökválasztás.

Harris apai nagyapjának szülőhelye, Thulasendrapuram közelében, Painganaduban is megünnepelték az alelnök sikerét, imádkoztak érte, őt ábrázoló poszterekkel vonultak fel, de még kisebb tűzijátékot is rendeztek.

Kamala Harrist ünneplik az indiai PainganadubanFotó: Reuters
Kamala Harrist ünneplik az indiai PainganadubanFotó: Reuters

„Amerika új történelmét egy olyan nő írta, akire mi úgy tekintünk, mint a lányunkra a faluból” – mondta a falu egyik vezetője, Arul Mozhi Sudhakar a BBC-nek.

Harris Új-Delhiben élő anyai nagybátyja, Gopalan Balachandran azt mondta, a családjával elutaznak majd az Egyesült Államokba a beiktatási ceremóniára.

Donald Trump akkor is éppen golfozott, amikor bejelentették, hogy Joe Biden nyerte meg az elnökválasztást, és a hírek szerint vasárnap is Sterling felé vette az irányt autókonvojával az amerikai elnök, hogy saját pályáján gyakoroljon. A Guardian egy fehér házi tudósítóra hivatkozva azt írta, Trumpot néhány tüntető is várta a pálya bejáratánál transzparensekkel.

A 2008-as republikánus elnökjelölt Mitt Romney azt mondta az NBC egyik reggeli műsorában, hogy a veresége ellenére továbbra is Donald Trumpé lesz a meghatározó hang a republikánus pártban.

„Azt hiszem, hogy az emberek többsége, akik Donald Trumpra szavaztak, biztosak akarnak lenni abban, hogy az elveit és politikáját megvalósítják. Szóval ő nem fog csak úgy eltűnni. Ha a republikánus pártról van szó, akkor ő 900 fontos (400 kiló) gorilla” – mondta Romney.

A utah-i szenátor szerint az elnökválasztás személyekről szólt, nem annyira a politikáról, hiszen a republikánusok sikeresen szerepeltek az állami és helyi választásokon, a kongresszusban is sok posztot szereztek.

A csalást kiáltó Trumpot Romney szerint már nem fogják megváltoztatni elnöksége utolsó napjaiban, éppen ezért ő nem is próbálna meg tanácsokat adni neki, hogyan viselkedjen. A szenátor szerint Trumpnak minden joga megvan ahhoz, hogy újraszámlálást kérjen a szoros körzetekben, de mikor mindenki Amerikára figyel, akkor jobban meg kéne válogatnia a szavait, hiszen a demokráciaeszmény is sérülhet. „Amikor azt mondod, hogy korrupt volt a választás, vagy ellopták, akkor sajnos ez az a retorika, amit világszerte az autoriter vezetők fújnak. És azt is gondolom, hogy ez aláássa a demokratikus folyamatokat nálunk is. Ha a szabadság és az autoriterizmus harcáról beszélünk, nem használunk olyan szavakat, amelyek nagyon sajnálatos történelmi kurzusokéi voltak.”

Rudy Giuliani, New York korábbi polgármestere, aki Donald Trump egyik ügyvédje is, friss Twitter-üzenetében még mindig a pennsylvaniai eredményeken lovagol.

Azt írta, hogy Trump 800 ezer szavazatos előnyét több százezer levélszavazattal tüntették el úgy, hogy a számlálásnál nem volt jelen republikánus megfigyelő. „Miért zárták ki a republikánusokat? Twitteld ki a tipped, én pedig majd bíróságon bizonyítom.” – írta Giuliani.

15 óra hallgatás után a hivatalban lévő elnök újra beindult Twitteren, a korábbiaktól eltérően azonban lényegesen visszafogottabb stílusban. Nem nyilvánította magát győztesnek, még csak azt sem mondta, hogy a demokraták elcsalták a választást. Egy többrészes posztban arról értekezett, hogy meg kell nézniük a szavazatokat, még csak most járnak az összesítő fázisban, de minden jelzést megvizsgálnak, ami választási csalásra utal.

Szerinte a választás körüli problémák nem előzmény nélküliek az Egyesült Államokban, és ha kiderül, hogy Pennsylvániában problémák voltak a levélszavazatokkal, akkor annak komoly hatása lehet az egész választásra. Az elnök konrkétumokat ezúttal sem említett.

Bár Joe Biden megnyerte az elnökválasztást, a kongresszusi demokraták gyengébb szereplése a keddi választásokon azt jelenti, hogy a szenátusban a republikánusok rettentő nehézzé tehetik több, de különösen gazdasági területen tervei megvalósítását. A külpolitikában azonban biztosan szemléletváltás jöhet. Friss elemzésünk Biden várható elnökségéről itt olvasható.

Több amerikai sportoló ünnepelte Joe Biden győzelmét a közösségi médiában. Több NBA-bajonos is megszólalt, például Lebron James, Magic Johnson, Kyle Lowry vagy Draymond Green. A világ egyik legismertebb női futballistája, Megan Rapinoe is a fekete nőknek köszönte meg Trump legyőzését. (MSN.com)

Ha a Demokrata Párt nem karol fel progresszív ügyeket, akkor komoly veszteségeket szenvedhet majd el a 2022-es félidős választáson. Erről a párt egyik legnépszerűbb fiatal, baloldali politikusa, Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) beszélt a The New York Timesnek adott interjújában, amely Joe Biden győzelme után jelent meg. AOC azért nem beszélt eddig erről a problémáról, mert mindennél fontosabb volt Trump legyőzése, most viszont hogy ez megtörtént, a pártnak kezelnie kell a helyzetet.

Tom Williams / POOL / AFP
Tom Williams / POOL / AFP

A képviselő határozottan visszautasította, hogy egyes centrista demokrata politikusok szerint több helyet bukott a párt az Alsóházban a Black Lives Matters és a Green New Deal miatt. Azt is belebegtette, hogy akár ki is szállhat a politikából, attól függ, hogyan alakul a pártja hozzáállása a progresszív ügyekhez. Úgy látja, a demokraták azt mutatják kifelé, hogy nagyon támogatóak például a BLM-mozgalommal, de valójában ellenségesek vele szemben.

AOC szerint nagyon súlyos kampánytechnikai problémák is vannak a párton belül. Voltak például olyan kampányaik, amelyek egy héttel a választás előtt egyáltalán nem költöttek digitális hirdetésekre; szerinte ebben kell keresni, hogy miért veszítettek el képviselői helyeket. (Business Insider)

Nicolás Maduro venezuelai elnök gratulált Joe Biden demokratra párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz, egyúttal jelezte, hogy kész a párbeszédre az új amerikai kormányzattal – írta az MTI. Szintén gratulált Bidennek és Harrisnek Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető is, aki szerint az új amerikai kormányzat segítségével képesek lesznek „felszabadítani” Venezuelát Maduro „diktatúrája alól”.

A venezuelai belpolitikai válság tavaly januárban még súlyosabbá vált azt követően, hogy Guaidó – akinek parlamenti elnöki tisztségét a Maduro-kormányzathoz hű legfelsőbb bíróság korábban megvonta – Venezuela ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát. Azóta az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország elismerte őt ebben a tisztségében mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni a hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően.

Gratulált Áder János köztársasági elnök Joe Biden megválasztott amerikai elnöknek. Levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy a történelmi magyar-amerikai kapcsolatok közös értékekre épülnek: a két nemzet hagyományos szabadságvágyára és a demokrácia melletti elkötelezettségére. Magyarország a két országot összefűző baráti kapcsolatokat a jövőben tovább kívánja erősíteni – írta a magyar államfő.

A gratuláló levélben, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el vasárnap az MTI-hez, Áder János arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államokra – csakúgy, mint a világ többi országára – nehéz időszak vár. A Covid-19 járvány világszerte sok szenvedést, súlyos társadalmi problémákat okoz, és nagy kihívások elé állítja a kormányokat.

Ugyanakkor a pandémia elleni küzdelem közepette sem feledkezhetünk meg a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak kezeléséről – tette hozzá a köztársasági elnök. Hangsúlyozta, hogy a globális kérdések megoldásához hatékony nemzetközi együttműködésre van szükség.

Áder meggyőződése, hogy a hasonló elveket valló nemzetek transzatlanti közössége nélkülözhetetlen szerepet játszik a nemzetközi stabilitás fenntartásában. Magyarország az Egyesült Államok szövetségeseként a jövőben is kiveszi részét a béke és a biztonság megőrzését, valamint a terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló erőfeszítésekből.

Áder János felelősségteljes feladatainak ellátásához – Orbán Viktorhoz hasonlóan – sok sikert és jó egészséget kívánt Joe Bidennek.

Miközben hivatalos kommunikációjában Donald Trump még kitart amellett, hogy ő nyerte a választást, a CNN forrásai szerint pedig a veje arról próbálja meggyőzni, hogy ismerje el a vereségét, a Fox News szerint a még hivatalban lévő elnök békés hatalomátadásra készül. A republikánusokhoz közeli csatorna az elnök környezetében lévő forrásai szerint békésen át fogja adni a hatalmat, amennyiben a jogászai által beadott kereseteknek nem sikerül megnyitniuk egy második elnöki ciklus lehetőségét.

Trump a golfpályáról visszatér a Fehér Házba – ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Trump a golfpályáról visszatér a Fehér Házba – ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Irán reméli, hogy Joe Biden elnökségével megváltozik a „romboló” amerikai politika – írta a Twitteren a perzsa ország első miniszterelnök-helyettese. Esák Dzsáhángiri hozzátette, hogy Donald Trump kormányzatának „kalandor és ellenséges” időszaka véget ért.

Irán kapcsolata az Egyesült Államokkal 2018-ban rosszabbra fordult, miután Trump egyoldalúan felmondta a Teheránnal 2016-ban kötött atomalkut és ismét szankciókat hozott Irán ellen. Biden ígéretet tett arra, hogy ha Irán teljesíti az alkuban foglaltakat – atomprogramját csakis békés célból folytatja –, akkor az Egyesült Államok újra csatlakozik a megállapodáshoz, amelynek további aláírói Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország.

Elemzők megjegyzik, hogy Irán keményvonalas politikusai nem örülnének, ha enyhülne a perzsa országra nehezedő amerikai nyomás, mert azzal pragmatikus riválisaiknak javulnának győzelmi esélyei a jövő júniusi elnökválasztáson, ugyanakkor mégis van esély arra, hogy enyhül Teherán és Washington ellenségeskedése.

Afganisztán elnöke, Asraf Gáni is gratulált Bidennek és Kamala Harrisnek. Gáni reméli, folytathatják és elmélyíthetik a fő szövetségesével, az Egyesült Államokkal kialakított stratégiai viszonyt. Ennek az együttműködésnek a része a „terrorizmus elleni harc és a béke megteremtése Afganisztánban”, a csaknem két évtizede tartó háború után.

Az AfP szerint Palesztina elnöke is az amerikai-palesztin kapcsolatok szorosabbá tételét sürgette Biden megválasztása után. (MTI)

Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt. „Engedje meg, hogy gratuláljak Önnek a sikeres elnöki kampányhoz. Jó egészséget és folyamatos sikereket kívánok rendkívül felelősségteljes feladatainak ellátásához” – írta Orbán Viktor.

Ezennel véget ért a fél napig tartó Mikor gratulál vajon Orbán a demokrata elnöknek? című történet, a magyar kormány is hivatalosan elismerte az amerikai elnökválasztások eredményét.

A magyar kormányfő nem titkoltan Donald Trumpnak szurkolt az elnökválasztáson, meggyőződése volt, hogy újra fogják választani a republikánus üzletember-politikust. Joe Biden a választási kampány hajrájában Magyarországot egy Fehéroroszországhoz hasonló diktatúraként emlegette, aminek hatására Szijjártó Péter keményen odaszúrt egyet a demokrata politikusnak, aki az USA 46. elnöke lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!