Irán és Afganisztán is örül Bidennek

2020. november 8. – 11:54

Másolás

Vágólapra másolva

Irán reméli, hogy Joe Biden elnökségével megváltozik a „romboló” amerikai politika – írta a Twitteren a perzsa ország első miniszterelnök-helyettese. Esák Dzsáhángiri hozzátette, hogy Donald Trump kormányzatának „kalandor és ellenséges” időszaka véget ért.

Irán kapcsolata az Egyesült Államokkal 2018-ban rosszabbra fordult, miután Trump egyoldalúan felmondta a Teheránnal 2016-ban kötött atomalkut és ismét szankciókat hozott Irán ellen. Biden ígéretet tett arra, hogy ha Irán teljesíti az alkuban foglaltakat – atomprogramját csakis békés célból folytatja –, akkor az Egyesült Államok újra csatlakozik a megállapodáshoz, amelynek további aláírói Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország.

Elemzők megjegyzik, hogy Irán keményvonalas politikusai nem örülnének, ha enyhülne a perzsa országra nehezedő amerikai nyomás, mert azzal pragmatikus riválisaiknak javulnának győzelmi esélyei a jövő júniusi elnökválasztáson, ugyanakkor mégis van esély arra, hogy enyhül Teherán és Washington ellenségeskedése.

Afganisztán elnöke, Asraf Gáni is gratulált Bidennek és Kamala Harrisnek. Gáni reméli, folytathatják és elmélyíthetik a fő szövetségesével, az Egyesült Államokkal kialakított stratégiai viszonyt. Ennek az együttműködésnek a része a „terrorizmus elleni harc és a béke megteremtése Afganisztánban”, a csaknem két évtizede tartó háború után.

Az AfP szerint Palesztina elnöke is az amerikai-palesztin kapcsolatok szorosabbá tételét sürgette Biden megválasztása után. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!